Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Que és la TROICA? Càpsula divulgativa

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

troica

Com a conseqüència de les últimes eleccions a Grècia tornem a sentir a parlar molt de la TROICA. En les discussions de les nostres comunitats universitàries hem sentit a parlar també de la Troica i s’ha fet d’una manera errònia sense saber de que es parlava. No parlem de les opinions, sinó de tenir informació real dels organismes que es parlava.

Amb voluntat de servei, d’una manera molt senzilla i sintètica amb una de les nostres “càpsules divulgatives” a continuació respondrem a “Que és la Troica?”.

La TROICA no existeix com organisme institucional sinó que existeix com l’activitat conjunta de tres organismes: el Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i el  Mecanisme Europeu d’Estabilització.

El Fons Monetari Internacional (FMI) és l’organització internacional encarregada de vigilar el sistema financer global, d’observar les taxes de canvi de monedes i la balança de pagaments, i d’oferir assistència tècnica i financera quan es requereixi. El FMI forma part dels organismes especialitzats de les Nacions Unides, essent una organització intergovernamental. La seva seu és a Washington DC.

El Banc Central Europeu (BCE) és el banc central de l’eurozona i és responsable de la política monetària dels països que participen de la unió monetària i comparteixen l’euro com a moneda única. Té el dret exclusiu per a autoritzar l’emissió de bitllets de banc en la Comunitat Europea i és el nucli del Sistema Europeu de Bancs Centrals. Els seus òrgans rectors són el Comitè Executiu i el seu Consell de Govern; aquest últim integrat per tots els membres de l’executiu i pels governadors dels bancs centrals estatals. La seva seu és a Frankfurt.

El Mecanisme Europeu d’Estabilització (MEDE) (en anglès: European Stability Mechanism, ESM) és un organisme intergovernamental creat pel Consell Europeu (1) com un mecanisme permanent per a la salvaguarda de l’estabilitat financera de l’Eurozona el març de 2011, però que no entrarà en vigor fins a l’1 de juliol de 2012, i substituirà els mecanismes temporals endegats arran de la crisi del deute sobirà europeu aprovats anteriorment, —el Fons Europeu d’Estabilitat Financera (FEEF) i el Mecanisme Europeu d’Estabilitat Financera (MEEF)—.

Així doncs, el Fons Monetari Internacional (FMI), El Banc Central Europeu (BCE) i El Mecanisme Europeu d’Estabilització (MEDE) formen el que s’anomena mediàticament i com a llenguatge d’us politic i econòmic: LA TROICA.

 

(1) Recordatori: El Consell Europeu és una cimera de caràcter intergovernamental conformada pels caps d’estat o de govern dels Estats membres de la Unió Europea (UE). No ha de confondre’s amb el Consell de la Unió Europea anteriorment denominat Consell de Ministres de la Unió Europea, ni amb el Consell d’Europa, organisme independent i que no té res a veure amb la Unió Europea.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere