Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Acte de presentació de la FONTARNAUITA, el nou mineral descobert per experts de la Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mineral2

FONTARNAUITA, una sal doble de sodi i estronci amb potassi i calci, és el nom del nou mineral descobert per un equip científic dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) i la Facultat de Geologia. Aquest nou compost, descobert el 2009 en uns sondejos geològics a la conca sedimentària d’Emet (Turquia), rep el nom en memòria de Ramon Fontarnau i Griera (1944-2007), cap de la Secció de Caracterització de Materials dels Serveis Cientificotècnics de la UB (SCT-UB, els actuals CCiTUB), i es presentarà en un acte que tindrà lloc el dimecres 4 de febrer, a partir de les 9.30 hores, a l’Aula Magna de la Facultat de Geologia de la UB.

La FONTARNAUITA, que és el vuitè mineral borat sulfat identificat fins avui, va ser trobada per un equip científic dirigit pel catedràtic Federico Ortí, del Departament de Geoquímica, Petrologia Prospecció Geològica de la UB, i per Cahit Helvaci, de la Universitat de Dukuz Eylül (Esmirna), a la regió d’Anatòlia, a l’oest de Turquia, en un dels jaciments del Miocè més importants del món en borats minerals. Aquest nou mineral, identificat i caracteritzat amb paràmetres físics, químics i cristal·logràfics pels equips dels CCiTUB i la Facultat de Geologia, va ser acreditat el 2014 pels membres de la Comissió de Nous Minerals, Nomenclatura i Classificació (CNMNC) de l’Associació Mineralògica Internacional (IMA). En aquest procés, també hi han col*laborat equips d’experts de les universitats de Maine (Estats Units) i Manitoba (Canadà).

ramon_fontarnau

Ramon Fontarnau i Griera, que ha inspirat el nom del nou mineral, va iniciar la seva activitat científica l’any 1967 com a tècnic del Servei de Microscòpia Electrònica de la UB, i va ser responsable del primer microscopi electrònic de rastreig de la UB i de tot l’Estat espanyol. Com a cap de Secció dels Serveis Cientificotècnics de la UB (creats el 1987), Fontarnau va ser responsable de diversos equipaments que s’han emprat per caracteritzar el nou mineral (difracció de raigs X, microscòpia electrònica i microsonda electrònica).

La presentació de la FONTARNAUITA i l’homenatge a Ramon Fontarnau i Griera tindran lloc el dimecres 4 de febrer, a les 9.30 hores. Inauguraran l’acte el rector, Dr. Dídac Ramírez; el degà de la Facultat de Geologia, Dr. Lluís Cabrera, i el director dels CCiTUB, Dr. José Ramón Seoane. A les 10 hores, la Dra. Mercè Durfort i Coll, catedràtica emèrita del Departament de Biologia Cel*lular de la UB, farà una semblança de l’homenatjat, titulada «Ramon Fontarnau: amic, científic i tecnòleg», i el Dr. Javier García Veigas, responsable de la Unitat de Microscòpia de Rastreig (SEM) dels CCiTUB, oferirà la presentació «Fontarnauita: descoberta i caracterització del nou mineral». El Dr. Cahit Helvaci, de la Universitat de Dukuz Eylül, un dels científics que han participat en la descoberta de la fontarnauita, impartirà la conferència magistral «Borate minerals in sedimentary environments».♦

 

IMATGE 1: FONTARNAUITA, el nou mineral és una sal doble de sodi i estronci amb potassi i calci.

IMATGE 2: El nou mineral rep el nom en memòria de Ramon Fontarnau, cap de la Secció de Caracterització de Materials dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat de Barcelona.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere