La Universitat de València lidera un projecte europeu per mitigar la bretxa salarial de les dones
La Universitat de València ha aconseguit el lideratge d’un projecte de recerca europeu per a estudiar la bretxa salarial i de treball familiar i domèstic en l’àmbit de les desigualtats de gènere. Els professors de Sociologia i Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials Capitolina Díaz i Carles Simó són els coordinadors d’aquesta investigació. (Veure fotografia).
La recerca aglutina set institucions -Universitat de València, Complutense de Madrid, Autònoma de Barcelona, Universitat del País Basc, Politècnica de Cartagena, Universitat d’Islàndia i el Centre Noruec de Recerca Social-, 27 investigadors i disposa d’un pressupost de 173.000 euros.
L’objectiu prioritari d’aquesta investigació, la qual es desenvoluparà durant un any, és “aprofundir en l’estudi de les bretxes tant salarial com de cures familiars, quantificar-les, definir la seua connexió i, en última instància, descriure els factors que contribueixen a corregir-les, alhora que aportar eines pràctiques i recomanacions per a agents socials, empreses i governs”, explica Simó. Paral·lelament, “volem aconseguir un canvi d’actituds i una nova orientació no centrada tant en l’actitud de la dona, sinó en la necessitat que les conductes dels homes també siguen més igualitàries”, apunta Díaz.
Diversos estudis demostren que les dones a Europa, realitzant el mateix treball i disposant de la mateixa formació, cobren entre un 17 i un 23% menys que els homes. A més, “les dones realitzen a casa el treball domèstic i de cura de persones majors, infants o dependents”, clarifiquen els professors.
Aquest projecte europeu constarà de dues línies fonamentals de treball. En primer lloc, l’anàlisi d’enquestes europees més punteres, com ara la d’estructura salarial, d’usos del temps, de condicions de vida, la social europea o la ‘Labour Force Survey’. Al mateix temps es faran anàlisis qualitatives amb sistemes sofisticats d’entrevistes a dones, previstes a Espanya, Islàndia i Noruega.
La directora tècnica de l’Oficina de Projectes Europeus de la Universitat de València (OPER), Àngels Sanchis, subratlla “les poques oportunitats que hi ha per a aconseguir finançament europeu per a un projecte d’investigació de l’àrea de les ciències socials”. De fet, en aquesta convocatòria es van presentar 232 propostes i es van concedir un total de 61 projectes. D’aquests, només 16 es trobaven en la línia dedicada a universitats, dels quals es van aprovar finalment tres, un d’ells el liderat per Simó i Díaz. Aquests professors “encapçalen un grup amb bons contactes internacionals i gran potencial en l’àmbit de la recerca comunitària”, en opinió de Sanchis.
Per a la Universitat de València, aquest projecte suposa aconseguir, “per primera vegada, finançament de les EEE Grants, gestionades per l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, una línia que obri moltes possibilitats”, conclou la directora de l’OPER.
Per a l’execució d’aquest estudi sobre bretxa salarial i de treball familiar a l’àmbit europeu s’ha constituït un grup interfacultatiu de recerca a la Universitat de València, el qual involucra diferents departaments i l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona. Del Departament de Sociologia i Antropologia Social s’han incorporat Carles Simó, Marcela Jabbaz i Empar Aguado; del Departament d’Economia Aplicada hi ha Josep Banyuls, Salvador Méndez, Josep Vicent Pitxer i Ernest Cano, i de l’Institut Universitari de la Dona s’han sumat Capitolina Díaz, María Luisa Moltó, Nieves Lázaro i Rosario Sánchez.
Capitolina Díaz és doctora en Sociologia per la Universitat de Londres, ha treballat com a professora de Sociologia a la Universitat d’Oviedo i com a professora visitant a la Universitat d’Stanford i Harvard (EUA), UAM (Mèxic), Moa (Cuba) i Comahue (Argentina). Des de desembre de 2012 és professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Prèviament ha estat directora de la Unitat de Dones i Ciència del MEC, consellera de Recerca de la Representació Espanyola davant la UE a Brussel·les i directora general per la Igualtat en l’Ocupació al Ministeri d’Igualtat. Les seues línies de recerca se centren en la Sociologia del Gènere, les Polítiques Públiques amb perspectiva de gènere i la Metodologia no sexista en la recerca social.
Carles Simó és doctor en Demografia per la Universitat de Mont-real (Quebec, Canadà), ha treballat com a investigador a la Universitat de Durham (Regne Unit), el Centre d’Estudis Demogràfics a la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Bielefeld (Alemanya). Treballa al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València des de 2003, on es va incorporar mitjançant el programa Ramón y Cajal per a la contractació de doctors. La seua investigació s’ha centrat en sistemes d’informació poblacional, el divorci, la demografia de la família, els cicles i transicions vitals, la immigració i l’envelliment. En les seues recerques sociològiques i demogràfiques destaca la incorporació de la perspectiva de gènere. ♦