Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Fundació ACE participa en la creació del primer robot per assistir a persones amb deteriorament cognitiu

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

RAMCIP_2

RECOLLIM LA VISIÓ INSTITUCIONAL DE LA FUNDACIÓ ACE SOBRE EL PROJECTE:

Fundació ACE -Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, participa en el projecte europeu Robotic Assistant for MCI Patients at home (RAMCIP) que s’acaba de posar en marxa per desenvolupar, en el termini de tres anys, el primer robot d’assistència domiciliària a persones grans amb deteriorament cognitiu lleu (DCL). Finançat per la Comissió Europea, en el marc del programa Horitzó 2020, l’objectiu del dispositiu és la millora de la qualitat de vida i autonomia, durant el màxim temps possible, de les persones amb aquest tipus de patologies.

Fundació ACE aportarà la seva experiència i coneixement en les necessitats de suport de les persones amb deteriorament cognitiu lleu. Les primeres proves d’interacció amb pacients es duran a terme a l’Hospital Universitari de Lublin (Polònia) i un cop desenvolupat el primer prototip, la Fundació ACE, gràcies a la participació dels seus pacients, realitzarà l’assaig final per determinar la seva utilitat i funcionalitat .

Coordinat per l’Institut de Tecnologies de la Informació – Centre de Recerca i Tecnologia de Hellas (ITI-CERTH) a Grècia, el projecte RAMCIP contempla la creació d’entorns domèstics assistits per robots que proporcionin un suport segur en aspectes significatius de la vida quotidiana del usuari, com ara cuinar, menjar, vestir-se o realitzar algunes tasques de la llar. A més, el projecte preveu que el robot ajudi a l’usuari a mantenir una actitud positiva i a treballar les seves habilitats cognitives i físiques, com part del seu treball assistencial, incorporant l’exercici al seu comportament diari.

Per a la Dra. Mercè Boada, directora mèdica de la Fundació ACE, “el projecte està dins de la categoria de tractament no-farmacològic, com ho és l’estimulació cognitiva, i es relaciona amb les línies d’investigació neuropsicològica i social de la nostra Fundació” .

Autonomia en les tasques de la llar

Per la seva banda, Dimitrios Tzovaras, coordinador de RAMCIP i director de l’ITI-CERTH, explica que “l’envelliment s’associa al deteriorament físic i cognitiu, el que altera la forma en què una persona gran es mou dins de casa, com manipula objectes i com sent la seva llar “. Segons Tzovaras, “aquests problemes fan que sigui més difícil per a aquestes persones executar algunes de les tasques diàries de la llar de manera autònoma, situació que empitjora amb el DCL i la seva evolució en demència”. Els robots de suport poden tenir un paper important en la vida de la gent gran ajudant-los a viure de forma independent durant més temps i amb millor qualitat de vida.

Així mateix, Sandra Hirche, catedràtica del Departament d’Enginyeria Elèctrica i Informàtica de la Universitat Tècnica de Munic (TUM), assenyala que “encara hem de resoldre reptes difícils, com aconseguir que els robots siguin capaços d’ajudar a les persones d’edat en una àmplia varietat d’activitats a casa, discretament i de forma transparent “. Hirche afegeix que” els robots haurien d’actuar com a promotors eficaços de la salut mental del pacient i convertir-se en solucions que evolucionin amb l’usuari, cobrint les seves necessitats a mesura que aquestes canviïn amb el temps “.

Tres línies d’investigació

El projecte RAMCIP té tres línies d’investigació i desenvolupament. En primer lloc, la identificació de les funcions cognitives basades en modelització avançada i el monitoratge de l’usuari i la seva llar, que permetrà al robot decidir quan i com ajudar, actuant de manera autònoma o en col·laboració amb l’usuari. La segona és la creació d’una interfície adaptativa multimodal de comunicació entre humans i robots, posant un fort èmfasi en la comunicació empàtica i pantalles de realitat augmentada.

I, finalment, la tercera línia comprèn el desenvolupament de la capacitat de manipulació robòtica avançada, destra i segura, que s’aplicarà per primera vegada en robots de suport per a entorns domèstics assistits. Aquesta última línia ha de permetre que els robots puguin subjectar i manipular una àmplia varietat d’objectes casolans, així com introduir activitats assistencials que impliquin contacte físic amb l’usuari, tot això amb especial èmfasi en la seguretat.

El consorci RAMCIP

 El projecte RAMCIP es desenvolupa mitjançant un consorci coordinat per l’ITI-CERTH que reuneix investigadors de la Technische Universität München (Alemanya), la Scuola Superiore Sant’Anna (Itàlia), la Fundació per a la Investigació i Tecnologia Hellas (Grècia), la Universitat de Medicina de Lublin (Polònia), la Fundació ACE, així com dos PIME: ACCREA Enginyeria (Polònia) i the SHADOW Robot Company (Regne Unit).

Fundació ACE – Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center

Fundació ACE, entitat innovadora i referent a Espanya, neix el 1995 amb l’objectiu de fer front a la creixent demanda en el tractament i l’educació de les persones que pateixen de deteriorament cognitiu i demència, especialment Alzheimer, oferint una atenció personalitzada i acompanyament integral als pacients i les seves famílies. La Fundació ACE està considerada un dels referents internacionals en investigació, especialment en recerca clínica, neuropsicològica, social i bàsica.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere