Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tres projectes “Consolidator Grant” de l’ERC per al clúster BNC-b de nanotecnologia de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

JSort-MCampoy-NSabate-nanotecnologia-csic-uab

Els tres científics, Neus Sabaté (CSIC), Mariano Campoy (CSIC) i Jordi Sort (UAB) treballen en el camp dels nanomaterials aplicats a l’energia, una línia estratègica que genera moltes expectatives, ja que pot contribuir a l’estalvi energètic i a la reducció d’emissions d’efecte hivernacle.

Tres investigadors, dos del CSIC i un de la UAB, del clúster BNC-b de nanociència i nanotecnologia, obtenen ajudes Consolidator Grant que el Consell Europeu per a la Recerca (ERC) concedeix per finançar projectes molt innovadors.

Neus Sabaté, investigadora Ramon i Cajal a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC i líder de la línia de micropiles de combustible, ha rebut una Consolidator Grant de l’ERC amb un finançament d’1,9 Milions d’Euros per el seu projecte Supercell (acrònim de l’anglès ‘Single utilitzeu paper fuel cells’).  Supercell té com a objectiu desenvolupar piles de combustible de paper que generin electricitat a partir de molècules orgàniques com l’etanol, la glucosa o la urea. Aquestes piles, ecològiques i d’un sol ús, permetran alimentar dispositius portàtils sol ús de diagnòstic, com tests d’embaràs, glucòmetres o altres, usant com a combustible el mateix fluid que es pretén analitzar. El seu equip va aconseguir desenvolupar l’any passat un prototip de bateria microfluídica sobre paper, resultat que va ser recollit per la revista Science.

Per la seva banda, Mariano Campoy, investigador del Grup de materials nanoestructurats de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC, rep una Consolidator Grant per un import de 2,4 Milions d’Euros per finançar el seu projecte FOREMAT (acrónimo de “Finding a needle in a haystack: efficient identification of high performing organic energy materials”).

FOREMAT desenvoluparà una tecnologia innovadora que permeti la producció i identificació ultraràpida de materials orgànics prometedors per al sector energètic (panells solars i dispositius termoelèctrics). Actualment, la posada a punt d’aquests materials és molt costosa, i s’ha convertit en el coll d’ampolla que està limitant el desenvolupament d’aquestes tecnologies. El projecte liderat per Mariano Campoy persegueix aconseguir una tecnologia que permeti avaluar els materials en menors terminis de temps (serà fins a 100 vegades més ràpida). L’objectiu és aconseguir materials orgànics amb millor rendiment, destinats a panells fotovoltaics pancromàtics, així com a dispositius termoelèctrics que permetin utilitzar la calor dissipat com a font d’energia, i que siguin flexibles, lleugers i d’alt rendiment.

Jordi Sort, professor d’investigació ICREA al Departament de Física de la UAB, ha rebut un finançament de 1,75 Milions d’Euros per desenvolupar, durant cinc anys, nous materials nanoporosos que permetran construir ordinadors que pràcticament no consumiran corrent elèctric, sense pèrdues energètiques en forma de calor i les bateries tindrien una durada pràcticament il•limitada. El projecte, titulat “SPIN-PORICS Merging nanoporous materials with energy efficient spintronics”, es fonamenta en resultats previs del grup i en descobriments que s’han fet recentment en aquest camp. Es farà una inversió en equips de mesura d’aproximadament mig milió d’euros i es contractarà un equip de treball de sis persones. En aquest projecte també hi participaran la investigadora Eva Pellicer, Ramón i Cajal al Departament de Física de la UAB, i David Jiménez, professor del Departament d’Enginyeria Electrònica de la UAB.

Els projectes Consolidator Grant del Consell Europeu per a la Recerca (European Research Council, ERC) es convoquen cada any per donar suport a la investigació de científics ja consolidats i reconeguts com a excepcionals, de qualsevol nacionalitat i edat. L’ERC selecciona projectes pioners i d’alt risc que obrin nous camins en els seus respectius camps d’investigació o en altres dominis.

El clúster BNC-b de nanotecnologia es va crear el 2007, aglutinant centres de recerca, laboratoris i empreses associades, amb coneixement, experiència i recursos per treballar a l’àrea de la nanotecnologia i els nanomaterials. Ubicat al campus de la UAB, està format per l’Institut Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM) del CSIC, l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) de l’ICN i el CSIC, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC, diversos grups de recerca de la UAB, el sincrotró ALBA, DT AIE: Disseny i Tecnologia Microelectrònica i MATGAS AIE.

El BNC-b agrupa uns 700 investigadors que produeixen aproximadament la meitat de les publicacions científiques de Catalunya en l’àrea de la nanociència i constitueix la major concentració d’Espanya en aquesta àrea científica, així com el pol científic en nanociència més important del sud de Europa.♦

 

Imatge: els guardonats (d’esquerra a dreta) Jordi Sort, Mariano Campoy i Neus Sabaté.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere