Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Es posa en marxa el projecte IMPROVE LIFE d’avaluació i millora de la qualitat de l’aire al metro de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Metro-de-Barcelona

El projecte IMPROVE LIFE per a la millora de la qualitat de l’aire a la xarxa de metro, ha donat aquest mes de gener els primers passos a Barcelona amb la instal•lació d’equips de mesura en una estació de la línia 5.

L’objectiu del projecte, promogut i gestionat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), és avaluar la qualitat de l’aire de les instal•lacions del metro i proposar mesures per assolir un transport públic més net en benefici tant dels usuaris com dels treballadors. El projecte està cofinançat pel programa LIFE +Environment, Policy and Governance de la Comissió Europea.

Des d’ara i fins a setembre de 2016, es duran a terme una dotzena de campanyes de recollida de mostres en diversos punts de la xarxa de metro de Barcelona.

Es mesurarà el nivell de concentració de micropartícules en suspensió (PM), així com la seva composició química, tant a les estacions com a l’interior dels trens. Es mesurarà tant en moments de circulació normal com quan es realitzen activitats generadores de pols, com ara els treballs de renovació de la via, que tenen lloc regularment.

Al laboratori s’analitzaran alguns dels components ferroviaris susceptibles d’incidir en l’ambient, com les escombretes dels motors elèctrics, els carrils, les sabates de fre, la pedra del balast, o els fils i les bandes de contacte de la catenària.

En un estudi anterior, també realitzat per investigadors del CSIC amb la col•laboració de TMB (entre 2011 i 2012), es va constatar que l’aire de la xarxa de metro conté elements contaminants procedents de l’ambient exterior més altres resultants de l’abrasió de les rodes de els trens en contacte amb els rails, les tasques de neteja o els treballs de manteniment, entre d’altres. Les dades obtingudes van evidenciar que els nivells de partícules estan per sota de la mitjana de les xarxes de metro de les que hi ha dades i varien en funció de les característiques de cada estació. Així doncs, la qualitat de l’aire és millor en les línies automàtiques, amb separació física entre tren i andana, o a l’interior dels trens com a resultat del permanent filtrat de l’aire a través del sistema de climatització.

Dins del projecte IMPROVE LIFE, es durà a terme una exploració més a fons l’ambient que es respira a les estacions subterrànies, amb l’objectiu de proposar mesures per reduir la presència de partícules nocives per a la salut. Així, per exemple: s’estudiarà si l’aplicació al balast d’un bany amb un polímer sec evita que es desprengui pols durant els treballs de renovació de la via; si es poden escollir materials diferents per a frens, rodes i catenària que siguin més nets i igual d’eficaços; o si es pot perfeccionar el procés de renovació de l’aire dels túnels a través dels pous de ventilació situats al llarg de la xarxa.

La primera campanya de recollida de mostres s’està desenvolupant a l’estació de la Sagrera de la línia 5. L’objectiu és analitzar l’aire abans, durant i després d’uns treballs de renovació de la via, que es duen a terme prop de l’estació.

Els resultats de l’estudi seran publicats i posats a disposició dels operadors de transport públic ferroviari a tot el món, ja que les recomanacions que es desprenguin poden ser aplicades en altres xarxes de viatgers més enllà de la xarxa de metro de Barcelona.

El projecte IMPROVE (acrònim de la denominació anglesa “Implementing Methodologies and Practices to Redueix air pollution Ofthe subway environment”) rep el suport del programa LIFE de la Unió Europea, dedicat a la promoció d’accions de protecció del medi ambient i de conservació de la natura i del clima, que aporta el 50% del pressupost total de 813.727 €.

Amb el projecte IMPROVE LIFE es reafirma la col•laboració entre l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA)del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), principal operador de transport de viatgers de Catalunya, empresa que es distingeix pel compromís amb l’eficiència energètica, la reducció de l’impacte ambiental, la millora de la qualitat de l’aire i la promoció de la cultura de la sostenibilitat.♦

 

Web del Projecte IMPROVE LIFE … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere