Seminari sobre els usos, la destrucció i la protecció del patrimoni cultural en temps de guerra / CSIC
“El Patrimoni Cultural en temps de conflictes” és el títol del seminari que se celebrarà divendres 20 de febrer a partir de les 9.30 h a la Residència d’Investigadors CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), ubicada al carrer de l’Hospital, a Barcelona. Està obert a tothom i és de lliure accés però cal prèviament formalitzar la inscripció.
Aquesta és una de les activitats que, en el marc del programa SUMA (de creació de sinergies entre centres de recerca de la Generalitat de Catalunya), coordinen l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). En aquest cas, a més, es compta amb la col•laboració del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), l’associació Heritage for Peace i la Institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).
L’associació amb el poder
El debat historiogràfic sobre els usos, la destrucció i la protecció del Patrimoni Cultural en temps de guerra és de permanent actualitat. L’estudi de les actituds iconoclastes en els contextos bèl•lics i/o revolucionaris ha esdevingut un dels eixos centrals en aquest context. L’associació massa primària entre iconoclasme i bandolisme ha deixat pas progressivament a anàlisis més complexos sobre el simbolisme de l’art i el patrimoni i la seva associació amb el poder. Les guerres del segle XX són un testimoni evident d’aquesta qüestió oberta i els conflictes bèl•lics del segle XXI, la demostració més palpable que aquest és un problema encara no resolt.♦
FOTOGRAFIA: Budes de Bamian (Afganistan) abans i després de la destrucció, el 2001.
Web per formalitzar la inscripció … CLICAR AQUÍ