Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPV participa en un estudi que demostra els avantatges de combinar les podes manual i mecànica en el cultiu de mandarines

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

podamixta_int

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Politècnica de Cartagena i l’Institut Murcià d’Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) ha desenvolupat un estudi que demostra els avantatges de combinar les podes manual i mecànica en el cultiu de mandarines.

Pràctica comuna en països com els Estats Units, Brasil o Austràlia, la poda mecànica es troba encara molt poc estesa a Espanya, on habitualment es realitza de manera manual, sent aquest un dels processos que més despeses genera a l’agricultor (s’estima que, per a podar una hectàrea, són necessàries prop de 100 hores de treball, la qual cosa es tradueix, econòmicament, en un cost mitjà de 900 euros).

Tres campanyes d’avaluació

En l’estudi, centrat en el cultiu de la mandarina Fortune, els investigadors valencians i murcians han avaluat el rendiment i la qualitat de la fruita durant tres campanyes, aplicant diferents tipus de poda: d’una banda, només manual, i, d’una altra, dues intensitats de mecànica amb un repàs manual, alternades amb la poda exclusivament manual.

La recerca demostra que la combinació de poda mecànica amb repàs manual i poda exclusivament manual permet reduir el temps necessari per a completar aquest procés. Antonio Torregrosa, del Grup de Mecanització i Tecnologia Agrària de la UPV, afirma que, “en aquest estudi, i sense que els podadores hagueren sigut entrenats per a combinar ambdues pràctiques, la reducció va ser aproximadament d’un 13%. Així, una major pràctica permetria realitzar una poda manual més ràpida mitjançant el repàs de la prepoda mecànica, amb la consegüent reducció del temps emprat”.

Facilita els tractaments fitosanitaris

Així mateix, l’ús de la prepoda mecànica permet controlar amb major precisió la grandària dels arbres i l’amplària dels carrers, la qual cosa facilita altres labors necessàries, com ara els tractaments fitosanitaris.

La recerca -finançada per la Conselleria d’Agricultura i Aigua de la Regió de Múrcia, i les conclusions de la qual han sigut publicades en el Spanish Journal of Agricultural Research– va rebre el 2013 el primer premi a la millor comunicació en l’apartat de Recol·lecció Mecànica en Fructicultura durant el VII Congrés Ibèric d’Agroenginyeria i Ciències Hortícoles.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere