Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UAB llicencia dues patents per millorar la diagnosi de la litiasi renal a l’empresa Devicare

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

riñon para blog

El Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), liderat pel professor Manuel Valiente, ha dissenyat, amb la col·laboració de les universitats de Masaryk i La Sapienza, un conjunt de tècniques analítiques innovadores per al diagnòstic i predicció de la litiasis renal al laboratori. El GTS forma part de la xarxa TECNIO d’ACCIÓ i representa un dels grups de recerca capdavanters a nivell nacional en la millora del diagnòstic, seguiment i tractament dels pacients de litiasi renal.

El nou mètode patentat per la UAB permet incrementar l’eficiència en el diagnòstic mèdic de la litiasi a través d’un sistema de caracterització i classificació dels càlculs renals a partir de l’anàlisi d’imatges hiperespectrals de les mateixes pedres de ronyó.

Aquest mètode es complementa amb una segona patent que protegeix un sistema d’anàlisis mitjançant l’ús de xarxes neuronals artificials. Investigadors de la UAB i la Universitat de Masaryk han identificat un conjunt de marcadors metabòlics (nivells de pH, oxalat, àcid úric, etc.) que analitzats en una xarxa neuronal artificial permeten amb molta exactitud determinar si un pacient està desenvolupant una pedra al ronyó i, en cas afirmatiu, determinar la seva composició. Aquests resultats poden facilitar la intervenció del personal sanitari a l’hora de portar a terme una acció correctiva ja sigui mitjançant medicaments o amb algun complement alimentari per tal d’evitar la formació de nous càlculs.

Aquesta tècnica, propietat intel·lectual de la UAB, es seguirà desenvolupant de la mà de l’empresa Devicare amb l’objectiu de fer-la arribar al mercat, gràcies a l’acord de llicència que han signat ambdues entitats. La companyia, ubicada al Parc de Recerca UAB, desenvolupa solucions innovadores per a la cura de pacients crònics implementant tecnologies que permetin la monitorització, el pronòstic, el diagnòstic i el tractament de les malalties. L’acord amb la UAB suposarà per a Devicare l’oportunitat de seguir millorant el seu mètode de detecció, anàlisi i classificació de càlculs renals.

La litiasi renal

La litiasi renal és una malaltia crònica que afecta a una de cada 10 persones al llarg de la seva vida. Aquesta dolència va acompanyada de dolorosos episodis coneguts com a còlics nefrítics que tenen una taxa de recurrència d’un 60% després de 5 anys i un 80% al cap de 10 anys. A més a més, aquests dolorosos episodis no només suposen l’empitjorament de la qualitat de vida de malalt sinó que els seus tractaments tenen un cost a la sanitat pública de fins a 3000 euros per pacient.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere