Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Onze investigadors que treballen a Catalunya rebran un ajut europeu per fer realitat les seves millors idees

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

LOGO-ERC

 

  • El Consell Europeu de Recerca ha publicat la llista dels 372 investigadors que rebran una beca de Consolidació

 

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles angleses «European Research Council») publica avui el nom dels 372 investigadors que a meitat de la seva carrera professional han estat guardonats amb la beca de Consolidació de l’ERC. Es tracta de la segona convocatòria d’aquesta beca (la primera va ser el 2013). En total, aquests investigadors d’elit rebran 713 milions d’euros, que procedeixen del programa europeu de recerca i innovació Horitzó 2020 i cadascun d’ells com a màxim una subvenció de 2,75 milions d’euros, és a dir, una mitjana de 1,91 milions per subvenció. Aquest finançament permetrà als investigadors consolidar els seus equips de recerca i desenvolupar les seves idees més innovadores. Onze dels investigadors seleccionats estan duent a terme el seu projecte en un centre de recerca o universitat catalana com, per exemple, a la Universitat Politècnica de Catalunya, la Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, l’Institut de Ciències Fotòniques o la Universitat Autònoma de Barcelona entre d’altres. Amb un total de 32 beques aconseguides, Espanya és juntament amb els països baixos, el quart país que més beques ha rebut. (Trobareu una llista completa dels projectes duts a terme a Catalunya a sota).

Per exemple, els investigadors seleccionats podran analitzar les causes dels comportaments perjudicials dels adolescents, resoldre qüestions relacionades amb l’autisme o la dislèxia o replantejar-se la teoria de la relativitat i revolucionar el nostre enteniment de la gravetat o de la més gran incògnita cosmològica que tenim plantejada actualment: l’univers fosc.

«Amb aquesta mena de projectes farem que Europa es converteixi en el laboratori més gran del món. Els nostres investigadors més creatius rebran finançament de la UE i Europa es beneficiarà cada dia d’aquestes inversions en coneixement i capital humà», ha declarat avui el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

«D’aquestes subvencions de consolidació que s’han concedit a 372 investigadors d’elit, que encara es troben en els inicis de la seva carrera, també se’n beneficiaran uns 1 500 estudiants de doctorat i de postdoctorat dels seus equips. Aquesta és una més de les maneres que té l’ERC de donar una empenta a la nova generació d’investigadors amb un talent prometedor i, per tant, als recursos humans necessaris per fomentar la competitivitat europea i impulsar el creixement econòmic. A més, és molt encoratjador veure com ha crescut la proporció de dones entre els guardonats», també ha declarat avui el president de l’ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon.

La proporció de dones guardonades amb una subvenció en la convocatòria d’enguany ha estat del 28 %, la qual cosa suposa un increment respecte del 2013 del 24 %. A més, la taxa d’èxit de les dones candidates (15,2 %) supera lleugerament la dels homes (14,9 %). En total, han aconseguit una subvenció el 15 % dels candidats que s’hi han presentat.

Les subvencions de l’ERC van destinades a investigadors d’alt nivell de qualsevol nacionalitat que resideixin a Europa o que vulguin establir-s’hi. Amb la convocatòria d’enguany rebran una subvenció investigadors de 38 nacionalitats; en aquesta convocatòria els capdavanters han estat els alemanys (69) i els francesos (44) seguits dels britànics (37), els espanyols (33), els italians (29), els neerlandesos (16) i els belgues (21).

Entre els beneficiaris hi ha també més de 30 no europeus: australians, canadencs, xinesos, indis, japonesos, neozelandesos, peruans, russos i americans.

Els guardonats duran a terme la seva recerca en centres de recerca de 24 països europeus, 11 dels quals n’acolliran més de 5; en total, el Regne Unit n’acollirà 86, Alemanya 66, França 53, Espanya 32, els Països Baixos 32, Itàlia 16, Bèlgica 13, Israel 12, Dinamarca 9, Portugal 9, Suècia 9, Àustria 6, Irlanda 6, Hongria 5, la República Txeca 4, Noruega 4, Finlàndia 3, Xipre 1 i Grècia 1.

Aquesta vegada hi ha 8 investigadors txecs entre els guardonats, 4 a la República Txeca i 4 més fora del seu país; fins ara aquest és el nombre més alt d’investigadors d’aquest país que aconsegueix una subvenció; d’altra banda, aquesta serà la primera vegada que Croàcia, Estònia, Islàndia, Luxemburg i Romania acolliran 1 dels guardonats.

Convocatòria de subvencions de consolidació – Estadístiques

Convocatòria de subvencions de consolidació d’enguany – Més exemples de projectes

Llista dels projectes duts a terme a Catalunya

Cognom

Nom

Institució d’acollida

Acronym

Nom del projecte

Atserias

Albert

Universitat Politècnica de Catalunya

AUTAR

Teoria unificada de les relaxacions algorítmiques

González bravo

Ignacio

Institut Català d’Oncologia

CODOVIREVOL

Evolució de l’ús viral del codi genètic: manipulació de l’exactitud de la traducció i evasió de la resposta immunitària

Lloret

Julio

Universitat de Girona

GREENLIGHT_REDCAT

Cap a reducció més verda de la química mitjançant l’ús de complexes coordinats de cobalt com a catalitzadors i una reducció d’aigua lleugera com a font d’equivalents reductius.

Martínez Frais

Elena

Institut de Bioenginyeria de Catalunya

COMIET

Disseny d’un model complex de teixit epitelial intestinal

Menéndez

Pablo

Fundació Institut de recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

INFANTLEUKEMIA

Reconstrucció genòmica, cel·lular i del desenvolupament d’una leucèmia limfàtica MLL-AF4+ACUTE en un infant

Olsaretti

Serena

Universitat Pompeu Fabra

Family Justice

Justícia i la família: Anàlisis de la significació de la normativa de procreació i paternitat en una societat justa

Peydro

José Luis

Universitat Pompeu Fabra

PERSISTDEBT

Deure i persistència en xocs financers

Quidant

Romain

Institut de Ciències Fotòniques

QnanoMECA

Optomecànica quàntica amb una nanopartícula levitant

Reynal Querol

Marta

Universitat Pompeu Fabra

HISTROOTS

Arrels històriques del conflicte i desenvolupament: des de la prehistòria fins a l’experiència colonitzadora

Salvatella

Xavier

Fundació Privada Institut de Recerca Biomèdica IRB

CONCERT

Descripció de la informació transferida a través de macromolècules per canvis conformacionals concertats

Sort

Jordi

Universitat autònoma de Barcelona

SPIN-PORICS

Mescla de materials nanoporosos amb espintrònica eficient energèticament

 

 Background

El Consell Europeu de Recerca (ERC) va ser creat per la Comissió Europea el 2007 i és la primera organització europea que finança l’excel·lència en la recerca d’elit. Se’n pot dir la Champions’ League de la ciència perquè cada any selecciona i finança els millors científics perquè duguin a terme a Europa projectes d’una durada de 5 anys. Les convocatòries estan obertes a investigadors de qualsevol nacionalitat, edat o camp científic, incloses les ciències socials i les humanitats, que treballin en una universitat o centre de recerca que tingui la seva seu a la UE o en un dels països que participen en el programa Horitzó 2020. Les sol·licituds són avaluades i seleccionades per centenars d’experts de renom de tot arreu del món. L’únic criteri de selecció és l’excel·lència científica.

L’ERC tria els guardonats en funció dels seus projectes, la qual cosa permet als investigadors decidir les seves prioritats de recerca. Entre el 2007 i el 2013 el pressupost de l’ERC va ser de 7,5 milions d’euros, procedents del Setè Programa Marc de Recerca de la UE. Actualment, l’ERC ja disposa d’un pressupost de més de 13 000 milions d’euros procedents del primer pilar («Excel·lència científica») del nou programa europeu de recerca i innovació (2014-2020), Horitzó 2020.

Fins a dia d’avui l’ERC ha finançat més de 4 500 investigadors d’elit en diferents moments de la seva carrera i ha donat suport a més de 26 000 membres dels seus equips, inclosos prop de 7 000 estudiants de doctorat i 10 000 estudiants de postdoctorat. Oferint-los finançament, autonomia i prestigi, l’ERC ha contribuït al desenvolupament d’una nova generació d’investigadors d’elit a Europa, que són competitius a nivell mundial.

S’han publicat més de 30 000 articles sobre recerques finançades per l’ERC a revistes científiques internacionals. A més, l’ERC està canviant el panorama científic europeu perquè hi ha Estats membres que estan modernitzant les seves polítiques de recerca o els seus organismes de finançament sobre la base de l’enfocament de l’ERC.

L’ERC està format per un consell d’administració independent, el Consell Científic, i per un organisme executiu, l’Agència Executiva. El professor Jean-Pierre Bourguignon va assumir la presidència de l’ERC el mes de gener del 2014.

Alguns criteris de concessió de les subvencions de consolidació de l’ERC

  • Les subvencions s’adrecen a investigadors d’alt nivell de qualsevol nacionalitat i edat que tinguin entre 7 i 12 anys d’experiència postdoctoral i un historial científic prometedor.
  • Es parteix d’un principi bàsic: 1 investigador, 1 centre de recerca d’acollida, 1 projecte i 1 criteri de selecció, és a saber, l’excel·lència.
  • El centre de recerca d’acollida ha d’estar ubicat dins de l’Espai Europeu de Recerca, format pels Estats membres de la UE i pels països que participen en el Programa Marc de Recerca de la UE; no hi poden haver consorcis ni es demana cap cofinançament complementari.
  • Es finança un màxim de 2,75 milions d’euros per subvenció per un període màxim de 5 anys.
  • Les convocatòries de propostes es publiquen anualment; la convocatòria de subvencions de consolidació de l’ERC del 2015 s’ha clos aquest 12 de març, però se’n publicaran més.

El règim de finançament de les subvencions de consolidació es va implantar el 2012. Anteriorment, els investigadors que tenien entre 7 i 12 anys d’experiència postdoctoral podien optar al que se’n deia una subvenció inicial, però com que el nombre de sol·licituds va créixer tant, el 2012 es va haver de dividir en dos el règim de subvencions inicials: d’una banda, les subvencions inicials per a investigadors que tinguessin entre 2 i 7 anys d’experiència postdoctoral i, d’una altra, les subvencions de consolidació per a investigadors que tinguessin entre 7 i 12 anys d’experiència postdoctoral.

A la convocatòria d’enguany s’hi han presentat 2 528 candidats en comptes dels 3 673 de la primera convocatòria. Aquesta disminució del nombre de sol·licituds pot ser degut al fet que l’any passat, per evitar l’excés de candidatures, s’hi van posar uns criteris més estrictes per poder tornar a presentar-hi una sol·licitud.

Vora del 48 % dels guardonats amb una subvenció provenen de l’àmbit de l’enginyeria i les ciències físiques, vora del 31 % de l’àmbit de les ciències de la vida i gairebé el 21 % de l’àmbit de les ciències socials i de les humanitats. És la primera vegada que el repartiment del pressupost entre aquests tres àmbits no ha estat decidit per endavant pel Consell Científic de l’ERC, sinó en funció del nombre de sol·licituds rebudes. La mitjana d’edat dels investigadors seleccionats enguany ha estat de 39 anys.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere