Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona retransmetrà en directe per Internet l’eclipsi de Sol del divendres 20 de març

Notícia anterior
Notícia posterior

SE2015Mar20T2

• L’eclipsi solar total serà visible des de les illes Svalbard i Fèroe. Serà parcial des d’Islàndia, Europa, el nord i l’est d’Àsia i l’oest d’Àfrica

• A Catalunya es veurà de manera parcial amb un enfosquiment de prop del 65 % i a la península s’arribarà fins el 76%, depenent del lloc d’observació

• Cal recordar que mirar directament el Sol sense la protecció adequada pot causar greus lesions als ulls
Aquest divendres dia 20 de març tindrà lloc un eclipsi de Sol que serà visible de manera parcial des de Catalunya, amb un enfosquiment de prop del 65 % depenent del lloc d’observació. Per poder-lo seguir en directe, el Departament d’Astronomia i Meteorologia (DAM) de la UB retransmetrà l’eclipsi per mitjà del web de Serviastro, el servidor de notícies astronòmiques del DAM.

Així mateix, els investigadors del DAM, també membres de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials, prepararan dos telescopis per deixar-los a disposició del públic interessat. El primer estarà situat a la porta de l’Edifici Històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585), i l’altre, a l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament (que s’obre les portes a les 10 h). L’equip de la UB ha elaborat un díptic amb informació referent a aquest eclipsi.

Dades de l’eclipsi

L’eclipsi començarà el seu recorregut a l’Atlàntic nord, en un punt situat al sud de Groenlàndia, culminarà sobre les illes Fèroe i passarà després per les illes Svalbard. A la resta d’Europa es veurà parcial. A Islàndia, Escòcia i Noruega la parcialitat serà superior al 90 %. A la península Ibèrica el millor lloc per observar-lo és el nord-oest, on s’arribarà a un 76 % d’ocultació.
L’eclipsi es començarà a veure a partir de les 9.11 hores des de Barcelona, i arribarà al seu màxim —en què un 63,4 % del Sol estarà tapat per la Lluna— a les 10.16 hores. Finalitzarà a les 11.27 hores. Al portal Serviastro es pot trobar una taula on s’especifica les hores d’inici, màxim i final de l’eclipsi, així com la magnitud i l’enfosquiment a l’instant del màxim a les capitals de província espanyoles.

Per conèixer totes les dades d’aquest i altres eclipsis també es pot fer servir l’aplicació per a mòbil Eclipse Calculator, desenvolupada a la UB.

Com es produeix un eclipsi de Sol?

Els eclipsis de Sol es produeixen quan la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol. Des de la Terra, la Lluna i el Sol tenen gairebé el mateix diàmetre, però depenent de la distància entre la Terra i la Lluna, el diàmetre d’aquesta pot ser aparentment més gran o més petit que el del Sol. Aquest fet dóna lloc a tres tipus d’eclipsis solars: parcials, totals o anulars.

Com es pot observar un eclipsi?

Cal tenir en compte que un eclipsi de Sol no es pot mirar directament sense protecció ni tampoc amb ulleres (encara que siguin de sol), ni fent servir radiografies, negatius, vidres fumats, telescopis o qualsevol altre instrument no dissenyat amb aquesta finalitat, atès que es poden produir greus lesions als ulls.

Així, per fer l’observació, els experts recomanen projectar la imatge del Sol a través d’un telescopi sobre una pantalla blanca —sistema que, a més, ofereix l’avantatge de permetre l’observació simultània a un grup de persones—, o bé també es pot projectar mitjançant una càmera fosca, feta amb una capsa a la qual es practica un forat.♦

Web de Serviastro per veure l’eclipsi en directa … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere