Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

IRBLleida: Recerca sobre el seguiment de l’apnea del son

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

irblleida

IRBLleida: El seguiment de l’apnea del son que es du a terme en centres d’atenció primària és tan efectiu com el que es fa en unitats especialitzades

L’atenció primària es planteja com una alternativa cost-efectiva per assegurar el bon compliment del tractament prescrit a persones amb apnees nocturnes

Un treball realitzat pel Grup de Recerca de Malalties Respiratòries, format per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l’atenció primària de Lleida, la Unitat del Son de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), i liderat pel doctor Ferran Barbé —investigador de l’IRBLleida, cap del Servei de Pneumologia de l’HUAV, professor a la Universitat de Lleida i director del CIBERES— revela l’efectivitat dels centres d’atenció primària en el seguiment dels pacients amb síndrome d’apnea obstructiva del son (SAOS).

Molts dels pacients diagnosticats de la SAOS es tracten amb un dispositiu de pressió positiva suau d’aire, Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), aplicat a les vies respiratòries, amb el qual, un cop col·locat al damunt del nas i la boca, s’eviten les parades respiratòries durant el son. Aquest tractament només resulta efectiu si el dispositiu CPAP s’utilitza un mínim de quatre hores durant la nit i és crucial fer un bon seguiment dels pacients durant els primers mesos d’ús de l’aparell.

Publicat recentment a la revista d’impacte internacional Thorax, l’estudi revela que el seguiment dels pacients amb apnea del son a les consultes d’atenció primària és tan efectiu o més que el seguiment ofert des de les unitats hospitalàries especialitzades, les unitats del son, per millorar l’estat de salut dels pacients. A més, aquest seguiment fet des dels centres d’atenció primària permet un estalvi del 60% dels costos sanitaris que s’hi destinen.

A l’estudi, hi van participar 210 pacients amb apnea del son, la majoria homes, que s’iniciaven en la utilització del dispositiu CPAP. De manera aleatòria, se’ls va assignar un seguiment mèdic personalitzat de sis mesos a la Unitat del Son de l’HUAV o a algun dels vuit centres d’atenció primària de Lleida que participen a l’estudi. El seguiment consistia a oferir suport als pacients en la col·locació del dispositiu CPAP, assessorar-los en hàbits de vida saludables i insistir en les hores d’ús necessari de l’aparell. 

Aquest estudi proposa l’atenció primària com una alternativa cost-efectiva per assegurar el compliment del tractament dels pacients i millorar, així, el seu estat de salut i la seva qualitat de vida.

L’apnea obstructiva del son
És una malaltia crònica molt freqüent que afecta el 10% de la població adulta de mitjana edat. La seva prevalença augmenta amb l’edat. Es caracteritza per episodis repetits d’obstrucció o col·lapse de les vies aèries superiors durant la nit. Aquests esdeveniments estan associats a una pitjor qualitat de vida, a la somnolència diürna excessiva (i als accidents laborals i de trànsit que aquesta comporta), a la hipertensió arterial i les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars.♦

Fotografia: Equip d’investigadors responsables de l’estudi publicat a la revista Thorax.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere