Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Neus Cáceres guanya el “I Premi UTE de Microrelat sobre la tuberculosi”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

S’ha resolt el I premi de concurs de microrelats amb l’objectiu de divulgar coneixements sobre la Tuberculosi convocat per la Unitat de Tuberculosi Experimental (Experimental Tuberculosis Unit, UTE).

L’ha guanyat Neus Cáceres i Casademunt amb el micro-relat titulat: “La veritat”.

S’havien presentat 50 relats que un jurat  integrats per l’escriptora Tina Vallès i l’escriptor Carles Miró i els científics Dr Pere-Joan Cardona i Dr. Cris Vilaplana, en varen triar 14  incloent-hi el text guanyador.

La resolució del premi i l’edició dels textos de tots els seleccionats s’ha fet públic. Els organitzadors diuen que aquest concurs literari és la primera de les iniciatives de promoció que s’han planejat per arribar al públic en general per augmentar el seu coneixement de la tuberculosi a través de l’art.

La Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE)  va ser fundada pel Dr. Pere-Joan Cardona el 1997 dins del grup de recerca “Grup de Microbiologia Clínica i Patologia Infecciosa Experimental de la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol ” (2009 SGR 1485), que lidera el Dr. Vicenç Ausina.  La UTE forma part  de la Fundació Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP).♦

TEXT GUANYADOR:

 lion-roux-blanc-lion-calin-img

La veritat

El dia que Robert Koch marxava a estudiar medicina a Guttenberg, el seu pare li recalcà que la recerca de la veritat dóna sentit a la vida de tot home que s’estimi a sí mateix. Els dies festius, el jove caminava per les planúries gebrades somiant creuar l’horitzó i caçar lleons a l’Orient.

En llicenciar-se, la seva promesa digué que li ensenyaria la veritat sobre l’amor amb la condició que agafés la plaça de metge rural a Wollstein. Ell, amb mans tremoloses, va encabir-li l’anell demanant-se si ella i el pare no parlaven del mateix.

En veure que l’horitzó de Wollstein també dibuixava planúries gebrades, davallà els ulls cap el microscopi per caçar el depredador dels pacients que tossien sang. La dona, el vicari, l’alcalde i els camperols entraven a la consulta, repleta de pots acolorits i ratolins engabiats, i li repetien que la tisi és el càncer caigut del cel per càstig diví; ell responia encorbant l’esquena sobre el microscopi.

Anys més tard, alça la vista vers l’auditori que l’aplaudeix, i examina el jove que li pregunta el motiu que l’ha dut a cercar el microbi de la tuberculosi: —No haver caçat lleons a l’Orient —recalca.♦

Neus Cáceres i Casademunt

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere