Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Primavera lingüística a la Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

lenguaje

Aquesta primavera, les comissions integrades a la Xarxa de Dinamització Lingüística de la Universitat de Barcelona, amb el suport dels Serveis Lingüístics, convoquen tot un seguit de premis i concursos molt diversos relacionats amb la llengua. Uns són sobre la qualitat lingüística dels treballs acadèmics de l’alumnat, d’altres són literaris, i també n’hi ha de promoció de l’ús del català.

Enguany, tres novetats s’afegeixen a les propostes dels anys anteriors: el concurs Bioenigmes, el Premi a la qualitat lingüística dels treballs finals de grau d’Infermeria i Podologia i el concurs musical Desentona!.

Bioenigmes, obert del 19 de març al 18 de maig, és un concurs en què cada dilluns i dijous es planteja un enigma sobre ciències biològiques a les pantalles de la Facultat de Biologia. Quinze enigmes en total, que s’han de resoldre en els terminis establerts. Per assegurar-se d’escriure la resposta correctament es recomana consultar els diccionaris del Vocabulària.

Per la seva banda, la Comissió de Dinamització Lingüística de l’Escola Universitària d’Infermeria convoca per primera vegada el Premi a la qualitat lingüística dels treballs finals de grau d’Infermeria i de Podologia. Els estudiants d’Infermeria poden presentar els treballs al concurs fins a l’11 de maig, i els de Podologia, fins al 10 de juny. Els premis es lliuraran durant l’acte de graduació de cadascun dels dos ensenyaments.

Desentona!, un concurs musical organitzat per la Facultat d’Economia i Empresa, és una novetat d’aquest any. Els alumnes de la Facultat han de traduir o fer una versió lliure en català d’una cançó i cantar-la en el marc de les activitats de Sant Jordi, el dia 23 d’abril vinent. El termini per presentar les cançons acaba el 15 d’abril. El veredicte es farà per votació popular entre el públic assistent.

Així mateix, s’ha obert les convocatòries d’altres premis ja coneguts.

Paraules de la física és un concurs que vol aprofundir en la terminologia de la física mitjançant un procés col·laboratiu. Es tracta que els participants enviïn paraules relacionades amb la física, juntament amb una breu descripció del motiu de la tria, fins al 31 de març. Totes les paraules rebudes dins del termini es publicaran al blog del concurs.

El Premi Emili Mira i López a la qualitat lingüística neix amb l’objectiu de fomentar la creativitat entre l’alumnat. Els participants han de presentar una reflexió, derivada de la pròpia experiència o de naturalesa teòrica, sobre el tema proposat: l’anonimat. Es poden expressar en qualsevol gènere literari: poesia, narrativa, assaig, carta, article periodístic, còmic, etc. Els treballs han de ser inèdits i han d’estar escrits en català. El termini de presentació és el 13 d’abril a les 15 hores.

El Premi Carme Serrallonga – Paisatges Lingüístics, del qual es convoca la 22a edició, vol promoure l’estudi del paisatge lingüístic als territoris de parla catalana i donar compte, a través de l’observació i l’anàlisi, de les expressions lingüístiques que es troben a llocs públics i de quina és la realitat sociolingüística de la llengua catalana, en un marc creixent de multiculturalisme i diversitat lingüística. Es tracta d’un concurs fotogràfic adreçat a l’alumnat de les universitats de la Xarxa Vives. Es poden presentar fotografies fins al 13 d’abril.

El Premi a la qualitat lingüística dels treballs finals de grau de la Facultat d’Economia i Empresa té com a finalitat encoratjar els estudiants de la Facultat a fer servir la llengua catalana en els treballs finals de grau i a millorar-ne la qualitat lingüística. El premi té tres convocatòries al llarg del curs.

A la mateixa Facultat es convoca el premi Ensaïmada Lingüística, que té dos vessants. D’una banda, premiar les tesis escrites en català i, de l’altra, a través de votació electrònica popular, distingir els membres dels tres col·lectius de la Facultat (professorat, PAS i alumnat) que han destacat per la seva aportació a dinamitzar i difondre la llengua catalana, o que, venint d’altres cultures, s’han integrat plenament en la comunitat universitària. El període de votació és des del 16 de març fins al 13 d’abril a mitjanit.

El Concurs Literari de la Facultat de Medicina arriba a la 21a edició i, com altres anys, s’obre a l’alumnat no catalanoparlant dels programes Erasmus i SICUE, que hi poden participar conjuntament amb un altre membre de la Facultat, catalanoparlant, que fa d’assessor lingüístic. Està obert fins al 22 d’abril.

Les convocatòries dels premis Temps, Espai i Forma, de la Facultat de Geografia i Història; Pensa, d’assaig filosòfic, i Masterquímica s’obriran més endavant. D’altra banda, la segona lectura de poetes de la UB Envers, que ja ha finalitzat el període d’inscripció, tindrà lloc el 22 d’abril al Pati de Lletres de l’Edifici Històric.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere