Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Científics de l’Institut de Ciències del Mar detecten 59 espècies de microalgues dinoflagel•lades al litoral català

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Gymnodiniales-600-AlbertRene-ICM-CSIC

Científics de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC han detectat 59 espècies de microalgues dinoflagel·lades de l’ordre Gymnodinials al litoral català. Durant tres anys, els investigadors liderats pel científic Albert Reñé han analitzat mostres d’aigua preses en vint punts costaners, des del Delta de l’Ebre fins al Cap de Creus. Gràcies a aquest treball, que s’ha publicat a la revista ‘Protist’, s’han detectat microalgues dinoflagel·lades que eren desconegudes fins ara i tretze espècies que no s’havien detectat mai al Mediterrani. Segons un comunicat del CSIC, entre els nous microorganismes detectats hi ha espècies tòxiques que “poden suposar un risc sanitari en cas de proliferació”.

 

NOTICIA AMPLIADA:

Científics de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC han estudiat la presència de microalgues dinoflagel·lades de l’ordre Gymnodinials al litoral català. Durant tres anys han analitzat mostres d’aigua preses en vint punts costaners, des del Delta de l’Ebre fins al Cap de Creus. El treball, liderat per Albert Reñé, científic del CSIC, ha permès establir per primera vegada quantes espècies de microalgues Gymnodinials viuen en aquestes aigües.

Segons expliquen els científics, es tracta d’unes 59 espècies diferents. D’aquestes, 13 d’elles han estat detectades per primera vegada a la Mediterrània, i diverses són espècies totalment noves per a la ciència.

Fins ara es coneixen unes 600 espècies de Gymnodinials, un dels grups més diversos de dinoflagel·lats. Les 59 espècies trobades al litoral català suposen el 22% de les espècies detectades prèviament a tota la Mediterrània. Entre elles, hi ha espècies tòxiques i nocives que poden afectar la salut i benestar de les persones. Fins ara, explica Albert Reñé, existia un buit important de coneixement sobre la seva presència i distribució en aquesta àrea de la Mediterrània, explicable en part “per la dificultat de la seva identificació, donada la seva plasticitat morfològica, la dificultat d’establir cultius i la necessitat d’observar-les in vivo. “

Els científics han estudiat les microalgues morfològicament i les han analitzat genèticament. En el cas de 27 de les 50 espècies seqüenciades, es tracta de la primera vegada que s’obté la seva informació genètica.

La informació obtinguda és molt valuosa tant a nivell local com global, explica Albert Reñé. D’una banda,  s’han pogut detectar per primera vegada algunes microalgues tòxiques, la presència de les quals al litoral català era desconeguda, i que en cas de proliferació poden suposar un risc sanitari. Aquest fet evidencia que “en un moment en què se’ns demana que gestionem la diversitat dels organismes, quan investiguem a fons ens adonem que tenim una imatge poc precisa del món real”, explica Esther Garcés, investigadora del CSIC. D’altra banda, les seqüències genètiques obtingudes permeten estudiar les relacions filogenètiques entre els diferents gèneres del grup, així com aportar informació per a les bases de dades de referència utilitzades en els treballs de seqüenciacions ambientals.

Els resultats del treball, signat per Albert Reñé, Jordi Camp i Esther Garcés, tots ells a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), s’han publicat a la revista Protist.♦

Albert Reñé, Jordi Camp and Esther Garcés (2015) Diversity and Phylogeny of Gymnodiniales (Dinophyceae) from the NW Mediterranean Sea Revealed by a Morphological and Molecular Approach. Protist, Vol. 166 (2): 234–263.http://dx.doi.org/10.1016/j.protis.2015.03.001

 

FOTOGRAFIA: Alguns exemplars de les microalgues identificades en les mostres i que hi viuen al litoral català. Imatge de Albert Reñé i José Manuel Fortuño/ICM-CSIC.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere