Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

NOVUM, el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació de Barcelona, arrenca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

001

En la seva 9a edició, el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació es consolida i es converteix en NOVUM, que tindrà lloc del 14 al 30 d’abril
Enguany el centre neuràlgic del NOVUM es trasllada i convertirà el Disseny Hub Barcelona en un laboratori a l’aire lliure

Del 14 al 30 d’abril Barcelona es convertirà, un any més, en la capital de la ciència, la tecnologia i la innovació. Des de la seva primera edició l’any 2007, el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació s’ha convertit en un esdeveniment estable a l’agenda cultural de la ciutat que enguany es consolida i passa a denominar-se NOVUM. 

El festival es desenvoluparà durant gairebé tres setmanes i a diferents espais de la ciutat amb l’objectiu de treure la ciència i la tecnologia al carrer i acostar-la als ciutadans.

NOVUM és un seguit de xerrades, maratons, exposicions, documentals, performances, tallers, pop up’s, experiments tecnològics i formats interactius de ciència perquè el públic pugui interactuar amb la ciència, la tecnologia i la innovació.

NOVUM es divideix en cinc àmbits temàtics:

  • Ciència ciutadana: S’organitza des de l’Oficina de ciència ciutadana del BCNLab (amb Josep Perelló com a comissari) i promou la participació ciutadana en projectes científics col·lectius per construir un nou coneixement i una nova ciència capaç de generar canvis socials i sòcio-ambientals en el nostre entorn més immediat.
  • Arts i interferències: Són tallers, performances i peces artístiques en indrets anòmals per a la ciència. Una oportunitat per descobrir aspectes de la ciència i la tecnologia que generen debat i com les aproximacions artístiques actuen com a catalitzador per a la reflexió. Josep Perelló, com a comissari, proposa intervencions artístiques que obren la perspectiva i el camp d’acció de la ciència en l’art.
  • Mostra audiovisual: Una tria dels millors documentals sobre ciència i tecnologia inèdits a Barcelona, seleccionats per Tono Folguera, productor audiovisual de pel·lícules com “10.000 km”, “Bicicleta, cullera, poma” i president de Pro-docs.
  • Novum Pro: L’espai de trobada i reflexió entre recerca, innovació , el sector empresarial i les institucions. Es farà un recorregut des de l’educació primària fins a la Universitat per buscar propostes que vinculin la docència amb el món real, en canvi constant. També es treballaran les resolucions preses en l’àmbit Recerca i Empresa de l’edició passada per consolidar-les.Paca Ciller, activista per la cultura científica, n’és l’encarregada.
  • La Festa al Disseny Hub Barcelona: Dani Jiménez, físic i divulgador científic (presentador del programa Dinàmiks del Canal Súper 3) s’encarrega de les activitats familiars. La Festa, que fins ara havia tingut lloc al Parc de la Ciutadella, es trasllada i enguany transformarà les Glòries en un laboratori per a grans i petits.

D’entre els actes més destacats hi trobem:

CIÈNCIA CIUTADANA. Activitats col·laboratives relacionades amb la ciència a diferents espais de la ciutat

Exposició Tots fem ciència!
Del 14 al 30 d’abril. Palau de la Virreina
Mostra d’una vintena de projectes que contribueixen a la millora sòcio-ambiental de la nostra ciutat. El ciutadà ha aportat el coneixement i construït la informació, i els investigadors han aportat les eines i l’anàlisi de les dades.

Marató Wikipedista 
15 d’abril
La Marató Wikipedista proposa, de forma col·lectiva, inundar la Viquipèdia en català amb projectes, persones i avenços de la ciència ciutadana.
 
Citizen Science Day 
16 d’abril

Trobada que agrupa els principals projectes de ciència actius a la ciutat per compartir experiències i coneixement entre els diversos agents. Es presentarà el Catàleg de la Ciència Ciutadana de Barcelona, el llibret compendi en paper i digital d’una vintena de projectes en actiu vàlids per la ciutat de Barcelona.

ARTS I INTERFERÈNCIES. Intervencions artístiques relacionades amb la ciència a diferents espais de la ciutat

Public Lab
25 d’abril. MACBA.
Public Lab és una comunitat per aprendre com investigar temàtiques ciutadanes amb tècniques Do It Yourself (DIY) i de manera col·laborativa. Durant la setmana prèvia al Festival, Public Lab desplegarà un nou projecte als entorns del MACBA amb la col·laboració d’agents diversos del barri. Cartografiarà amb petits globus carregats amb càmeres i analitzarà aspectes diversos de la ciutat a través d’aquestes imatges.
 
Pop-up BioHack Lab
18 i 19 d’abril
Qualsevol persona pot fer biotecnologia! La Waag Society és un laboratori media que explora els creuaments entre Art, Ciència i Tecnologia. Al seu biolab casolà es podrà sentir i assaborir el poder de la biologia: batuts d’algues, circuits de curses per a llevat fermentant-se, microbis que brillen a la foscor i molta altra vida microscòpica per explorar.
 
Water Light Graffiti
Del 14 al 30 d’abril. Palau de la Virreina.
Water Light Graffiti és un projecte de creació d’un material compost de diversos milers de LED il·luminat pel contacte de l’aigua. En tocar les vores d’un LED, l’aigua crea un pont elèctric i passa corrent proporcionant energia al LED. En base a aquesta idea simple i intel·ligent, l’objectiu Water Light Graffiti és proposar un nou material intel·ligent per dibuixar o escriure missatges de llum efímers.

 
NOVUM PRO
15 i 16 d’abril.

Javier García Martínez (investigador del departament de Química Inorgànica i director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant), recentment guardonat amb el Premi Jaime I a las Nuevas Tecnologías serà l’encarregat d’inaugurar el NOVUM el 15 d’abril a les 19.30 al Saló de Cent.
 

García Martínez també serà qui obrirà les jornades de recerca i innovació entre el sector empresarial i les institucions amb un seguit de conferències, jornades i encontres professionals per a detectar el reptes del present, fer propostes de futur i, elevar les conclusions al Parlament el 24 d’abril.
 
Enguany les jornades centren l’atenció en la universitat com espai de coneixement des d’on iniciar l’emprenedoria.

 
MOSTRA AUDIOVISUAL 
Disseny Hub Barcelona. Del 17 al 19 d’abril.

Debats, curtmetratges, animació i documentals al voltant de la ciència i la tecnologia entre els que destaquen títols com:
 
Alive Inside (premi del públic al millor documental al Festival de Sundance 2014). Dan Cohen mostra la lluita contra el sistema de salut per a demostrar la capacitat regenerativa de la música en la lluita contra la pèrdua de la memòria.
 
L’estómac, el nostre segon cervell. És el nostre segon cervell. Treballa amb total autonomia i ens proporciona molt més que una simple digestió. Governa una espectacular colònia de cent mil milions de bactèries (la nostra flora intestinal), l’activitat de les quals té un impacte en la nostra personalitat i les nostres decisions. Encara més sorprenent: algunes malalties cerebrals, com el Parkinson, poden trobar el seu origen en la degeneració de les neurones dels nostres intestins…
 
More Than Honey. Durant els últims 15 anys, nombroses colònies d’abelles han disminuït a escala mundial, però les causes d’aquest desastre segueixen sent desconegudes A More Than Honey Markus Imhoof fa una mirada en profunditat a les colònies d’abelles de Califòrnia, Suïssa, Xina i Austràlia per explicar els canvis i conseqüències que poden desencadenar aquesta desaparició.
 
FESTA AL DISSENY HUB BARCELONA

Glòries. 25 i 26 d’abril.

El 25 i 26 d’abril l’esplanada de les Glòries es transformaran en un laboratori per a grans i petits, per viure la ciència, la tecnologia i la innovació en primera persona. Tothom que s’hi acosti podrà treballar al costat dels investigadors, veure la ciència de ben a prop, descobrir amb la gimcana com la festa continua als museus i moltes coses mes.
Dani Jiménez  desenvolupa les propostes del Parc de la Ciutadella, comptant amb la col·laboració dels centres de recerca, institucions, entitats i agents dedicats a la divulgació científica, amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom la ciència, la tecnologia i la innovació.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere