Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València prepara un estudi per a recuperar la indústria del tèxtil a la Vall d’Albaida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

FG004708

L’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria de la Universitat de València (IUDESCOOP ) ha signat un contracte (09/04/2015) amb l’Ajuntament d’Ontinyent que té com a finalitat analitzar la situació de la indústria del tèxtil a la comarca de la Vall d’Albaida i proposar un pla d’empreses recuperades mitjançant la creació de cooperatives de treball associat i societats laborals.

 

La investigadora principal de l’estudi és la professora del Departament de Direcció d’Empreses i investigadora de IUDESCOOP Vanessa Campos i Climent, doctora en economia social. L’estudi es realitzarà al llarg de l’any 2015 i pretén recuperar una part del teixit industrial valencià i generar ocupació estable i de qualitat mitjançant la creació d’empreses de l’economia social i cooperativa.

L’Ajuntament d’Ontinyent i la Universitat de València han acordat posar en marxa l’estudi, que servirà per proposar estratègies de viabilitat a les xicotetes empreses tèxtils de la zona i que es desenvoluparà durant el present any sobre un univers de més de 150 empreses vinculades al sector tèxtil a Ontinyent. L’estudi comptarà amb la participació de 25 investigadors i traslladarà els seus resultats a les empreses que decidisquen participar al projecte. El regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, ha senyalat que aquesta iniciativa suposa “una nova eina per posar en valor la indústria com a pilar bàsic de l’economia local, perquè a l’Ajuntament no tenim experts per posar en marxa una iniciativa com aquesta, que sense dubte pot ser de molta utilitat per a les empreses”. “Tot i que diversifiquem amb altres sectors, la indústria ha de seguir sent el principal motor de l’economia local”, ha destacat.

Vanessa Campos ha explicat que el que es vol fer és “un diagnòstic estratègic, un treball de camp que ens servisca per avaluar la viabilitat d’un pla d’acció que transforme les xicotetes empreses en cooperatives o societats laborals com a part de la solució als problemes econòmics i de desocupació a la zona”. Campos ha senyalat que aquest sistema “fomenta el repartiment igualitari dels beneficis, el que genera també més activitat induïda sobre el territori, que pot beneficiar també altres sectors com el comerç local”. Treballar en esta línia, ha destacat, “a més a més, pot servir per evitar el camí cap a la deslocalització, tot i que estudiarem quines són les millors solucions i les més adients”.

El director de IUDESCOOP, Joan Ramón Sanchis, ha recordat per la seua banda què “la pròpia Unió Europea està apostant per la innovació social com a eina per reactivar el teixit industrial principalment entre les xicotetes empreses, que poden trobar en l’economia cooperativa un model adequat per a ser més viables”. Un model de producció, ha afegit, “que a més a més aposta per la innovació, el disseny o el valor afegit com a valors, enlloc de pels salaris baixos o la reducció de costos laborals”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere