La UB, primer centre acreditat a l’Estat espanyol per produir medicaments de teràpia avançada amb el virus de la sida
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha acreditat la Universitat de Barcelona per poder produir medicaments de teràpia avançada amb el virus de la sida a la sala blanca de la Unitat de Recerca i Desenvolupament, que forma part del Programa de Teràpia Cel·lular (TCUB).
El primer medicament que produirà aquesta Unitat serà la vacuna cel·lular de la sida per a un assaig clínic que lidera l’Hospital Clínic de Barcelona.
Instal·lacions pioneres
El procés d’acreditació de la sala blanca de la Unitat de Recerca i Desenvolupament del TCUB, que dirigeix Josep M. Canals, investigador de la Facultat de Medicina de la UB i de l’IDIBAPS, s’ha dut a terme al llarg de dos anys per complir les normes de correcta fabricació (NCF) de l’AEMPS.
Tal com explica Canals, «aquesta acreditació per produir un medicament cel·lular amb el virus de la sida a les sales blanques d’aquesta Unitat de titularitat pública és un pont necessari per fer un salt qualitatiu des de la recerca bàsica fins a la recerca clínica, i obre les portes a investigadors de centres o empreses d’arreu perquè duguin a terme aquí tot el procés de producció d’un altre medicament de qualsevol de les teràpies avançades actuals, incloent-hi teràpia gènica i medicina regenerativa».
Pel vicerector de Recerca, Innovació i Transferència de la UB, Jordi Alberch, «s’ha fet una aposta universitat-hospital per millorar el potencial de recerca del campus en noves teràpies avançades i potenciar així la medicina translacional per arribar directament als malalts».
Les teràpies avançades són medicaments d’ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular). Espanya, amb prop de cinquanta medicaments en desenvolupament clínic,és un país capdavanter en aquest àmbit. D’altra banda, a tot l’Estat hi ha unes quinze sales de producció cel·lular, la majoria de les quals donen servei només als centres o hospitals que els acullen i no disposen de l’acreditació necessària per produir virus. Per tant, la producció de medicaments de teràpia gènica per a assajos clínics a Espanya es fa fora.
L’acreditació permet a la Unitat del TCUB dur a terme en totes les fases el procés de producció de la vacuna cel·lular per al tractament de la sida, en un nou assaig clínic de fase II que desenvoluparà l’equip que dirigeix el Dr. Felipe García, consultor sènior del Servei d’Infeccions de l’Hospital Clínic de Barcelona.
«Les teràpies avançades, i en concret, la teràpia gènica o les vacunes terapèutiques com les que utilitzarem en aquest assaig són el centre de les noves estratègies experimentals, que tenen com a objectiu final aconseguir la curació de la infecció per VIH», explica García.
Per obtenir aquesta acreditació final, els equips de la UB i de l’Hospital Clínic han treballat conjuntament repetint fins a sis vegades el procediment de producció de la vacuna cel·lular des que s’obté la font de cèl·lules ―i en aquest cas, també de virus― fins que entra a les instal·lacions, es processa i surt el producte final. Aquest llarg procés s’ha realitzat per donar la màxima qualitat i seguretat als pacients que rebran aquest nou medicament, que necessita uns procediments altament sofisticats.
El desenvolupament de la vacuna requereix treballar en instal·lacions molt específiques i d’alta seguretat per poder expandir el virus del pacient afectat de sida al laboratori, un pas imprescindible per fabricar la vacuna. Les instal·lacions de la Unitat del TCUB són les úniques que permeten aquests procediments a Catalunya i les úniques acreditades a Espanya.
Producció de la vacuna cel·lular
La producció de la vacuna cel·lular començarà de manera imminent i s’estendrà fins ben entrat el 2017. El procés té una durada de prop d’un any, durant el qual es farà l’aïllament i la purificació del virus autòleg, és a dir, obtingut del mateix pacient. Posteriorment, en una segona mostra, es farà l’aïllament de cèl·lules dendrítiques (CD) del pacient, que s’exposaran al virus propi del pacient, aïllat, expandit i inactivat prèviament a les instal·lacions de la Unitat i criopreservació a -80 ºC.
Les cèl·lules CD tenen un paper rellevant en la presentació d’antígens als limfòcits T i en la inducció de respostes immunitàries del cos. Durant el procés de producció, les CD s’exposen al VIH autòleg inactivat. Aquestes cèl·lules fagociten el virus i el divideixen en petits fragments, alguns dels quals se situen a la membrana de les CD. Un cop madures, aquestes cèl·lules CD, anomenades polsades i que tenen antígens de VIH adherits a la membrana, són la vacuna cel·lular que serà reintroduïda al pacient. L’objectiu és provocar una resposta del sistema immunològic del pacient contra el virus de manera que pugui prescindir de la teràpia antiretroviral combinada (TARc), que actualment els pacients de VIH han de prendre per tota la vida.
En un assaig anterior, presentat el 2013 en un treball liderat pel Dr. Felipe García, es va obtenir la millor resposta virològica assolida per cap vacuna terapèutica provada fins ara emprant aquestes cèl·lules polsades com a vacuna. En el treball, la majoria dels receptors de la vacuna havien estat capaços de controlar temporalment la replicació viral amb una reducció màxima de la càrrega viral per sobre del 90 % respecte a la càrrega inicial. Aquesta situació és similar a la resposta obtinguda amb una monoteràpia amb medicaments antiretrovirals. Aquest assaig va ser la demostració més sòlida en la documentació científica que una vacuna terapèutica és factible per a la sida.
Unitat de Recerca i Desenvolupament del TCUB
La Unitat de Recerca i Desenvolupament del TCUB, ubicada a la Facultat de Medicina de la UB, té una superfície de 300 m2 i disposa de dues sales de cultius i un laboratori per a la recerca preclínica en cèl·lules mare humanes, incloent-hi la recerca amb cèl·lules pluripotents, com ara les embrionàries. Les instal·lacions també inclouen tres sales de producció cel·lular en un entorn de bones pràctiques de fabricació (GMP) per a l’estandardització de protocols amb procediments i infraestructures adequades per a l’ús clínic segons la Llei del medicament.
L’equipament està dotat de la primera sala de producció de medicaments cel·lulars i gènics combinats de Catalunya. A la Unitat treballen actualment 4 tècnics altament qualificats que col·laboren tant en l’assessorament per al desenvolupament com en l’aplicació de nous productes de teràpies avançades.
Properament, també està previst que la sala de la UB dugui a terme la producció d’un producte intermedi per fer un estudi clínic centrat en la immunoteràpia cel·lular basada en limfòcits T amb receptor d’antígens quimèrics (CAR) en pacients amb leucèmia limfàtica crònica (LLC) i leucèmia limfoblàstica aguda (LLA), promogut des dels Serveis d’Immunologia i Hematologia de l’Hospital Clínic. Conjuntament amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), també s’estan desenvolupant estratègies d’enginyeria de teixits per produir teixits i òrgans 3D en un entorn GMP.♦