Més de 430 estudiants de secundària “navegaran” per Barcelona, en la segona edició de la Gymkhana dels Mars i Oceans
- Després de l’èxit de l’any passat, aquest 16 d’abril els estudiants “navegaran” pels carrers de la ciutat, convertits en els 12 grans corrents marins del planeta.
- Aquesta activitat forma part del programa El Mar a fons, una iniciativa de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i de l’Obra Social “la Caixa”
Els mars i els oceans ocupen més de dos terços de la superfície de la Terra i hi tenen un paper cabdal, ja que regulen el clima i fan possible la vida tal com l’entenem avui dia. Els oceans són un sistema global, interconnectat, i el seu correcte funcionament es deu al fet que totes les parts hi són necessàries. Els mecanismes de connexió entre les diferents regions oceàniques són els corrents marins.
Una manera intuïtiva de visualitzar aquest ecosistema marí global és experimentar al nostre propi hàbitat el sistema de corrents. Per aconseguir-ho, s’ha organitzat una Gimkhana en la que més de 430 escolars de ESO i batxillerat de 13 centres educatius de la província de Barcelona realitzaran un viatge pels corrents oceànics, caminant o «navegant» per carrers de tots els districtes de la ciutat de Barcelona, convertits en els 12 grans corrents marins més importants del planeta.
El recorregut el faran aprenent sobre els ecosistemes marins i convergint a CosmoCaixa on realitzaran unes activitats finals per visualitzar el funcionament global dels oceans i, per tant, del planeta. La Gymkhana forma part de programa El Mar a fons, una iniciativa de l’Institut de Ciències del mar (ICM-CSIC) i de l’Obra Social “la Caixa”.
Les proves a superar, que han estat concebudes i dissenyades pels científics del Institut de Ciències del Mar, inclouen tallers, experiments i jocs. Més de 80 monitors els faran realitzar en centres de recerca, universitats, centres cívics i museus de la ciutat de Barcelona.
Funcionament de la gran Gymkhana dels Mars i Oceans
Una vegada assignat el corrent pel qual «navegaran», els participants reben tres enigmes que els caldrà resoldre per saber les adreces exactes dels indrets que hauran de visitar.
La Gymkhana començarà a les 9h del 16 d’abril de 2015. A cada recorregut es faran tres parades, que representen alguns dels diferents hàbitats d’aquell corrent. En cada parada els estudiants hauran de superar dues proves relacionades amb cadascun dels hàbitats. Per cada prova superada amb èxit, se’ls donarà un testimoni d’aigua, que hauran de dur a la gran festa final. A més, a cada parada hauran d’entregar diferents exercicis (en català, castellà i anglès) que se’ls hauran encomanat i que hauran de resoldre durant els trajectes.
Un cop visitats els tres llocs referents al seu corrent marí (i, per tant, superades sis proves en total), cada grup participant haurà d’anar, amb el testimoni d’aigua que hagi aconseguit, a CosmoCaixa, on hi haurà diferents activitats-taller i on tindrà lloc l’acte final de la Gymkhana dels Mars i Oceans a les 13.30h. Una maqueta del gran cinturó de circulació oceànica, el circuit del qual s’omplirà amb els testimonis d’aigua que porti cada grup, s’engegarà una vegada contingui l’aigua corresponent a tots els ecosistemes del planeta. Els centres educatius participants rebran un premi.
Al final, en la plaça de la ciència de Cosmo Caixa es presentaran els nous tallers que el projecte el mar a fons posarà a disposició de les escoles i centres socials a partir del mes d’abril. Aquest tallers seran gratuïts i es podran sol·licitar des de la pàgina web del projecte. Tallers com “Explorar el mar amb submarí”, “Els boscos del mar” o el joc “Oceans”, entre d’altres.
Els 12 corrents marins: corrent de Califòrnia ; corrent del Perú; corrent de Kuroshio; corrent de Noruega; corrent del Labrador; corrent Circumpolar Antàrtic; corrent del Golf; corrent de l’Índic subtropical; corrent de Benguela; corrent del Brasil; corrent Liguro-provençal; corrent Equatorial.♦