Primer COMUNICAT de l’Associació universitària AMICS de LO CAMPUS en relació a les properes eleccions a Rector de la Universitat de Lleida
Elegir un Rector o Rectora d’una universitat és molt important i és així com ho valorem amb les properes eleccions del dia 5 de maig per escollir Rector de la nostra Universitat de Lleida. I diem Rector, perquè com és públic i oficial l’actual Rector Roberto Fernàndez es presenta a la reelecció i el professor Ramon Canela també es presenta al càrrec. Seran doncs, unes eleccions competitives i que obliga a posicionar-se.
Com Associació universitària AMICS de LO CAMPUS que estem organitzats a la Universitat de Lleida (UdL) i com associació legalitzada a tot Catalunya, també volem donar la nostra opinió i per fer això hem obert un període de discussió interna amb una clara vocació d’influir a la nostra comunitat universitària i en especial entre els estudiants.
Aquesta discussió interna tindrà DOS COMUNICATS PÚBLICS: aquest PRIMER COMUNICAT on expressem les nostres primeres opinions provisionals dels candidats i els seus equips; com també expressem les propostes mínimes d’acció de govern dins del nostre camp d’actuació, perquè nosaltres fem costat una candidatura. Després de parlar amb totes les candidatures i de fer el seguiment de la campanya electoral, ens posicionarem com Associació en un altra SEGON COMUNICAT on expressarem públicament el nostre sentit del vot.
Com editors de les mini-pàgines digitals d’opinió “LO CAMPUS 2.0”, la revista LO CAMPUS en paper i digital i cada dia el nostre diari digital LO CAMPUS DIARI, potenciarem aquestes plataformes de premsa universitària com a vehicles per informar, analitzar i posicionar-nos sobre cada candidatura. Separant la informació de la opinió, però aclarint que l’Associació i les seves publicacions tenen una clara i pública línia editorial prou coneguda.
1. D’ENTRADA ENS HAURAN DE CONVÈNCER que el Rector Roberto Fernàndez i el seu equip tenen un balanç positiu d’acció de govern perquè nosaltres creiem que han incomplert molta part del programa electoral en que es vàrem presentar. Entenem, perquè nosaltres tenim també mentalitat de màrqueting, que les noves situacions previstes i no previstes fan necessari adequar promeses fetes, però acceptant aquesta adequació, les línies mestres del “Model Fernàndez” s’ha degradat d’una manera espectacular. És una llàstima que aquesta hipocresia de no complir el “Programa” que ens tenen acostumats els polítics, s’hagi instal·lat a la UdL. L’altre aspecte negatiu del balanç és que s’ha governat d’esquena dels estudiants, de la seva representació i s’ha intentat liquidar tota mena d’expressions innovadores i progressistes de participació.
2. D’ENTRADA ENS HAURAN DE CONVÈNCER que el “Model Fernàndez” no ha estat un model universitari d’aparador, expressant múltiples llenguatges i posicions segons els interlocutors. Carrega de contradiccions, que no solament ha creat malestar i enuigs de sentir-se enganyats molts sectors de la comunitat universitària, sinó que a més ha portat d’una manera premeditada el no establir ni contacte ni diàleg amb l’estudiantat que no li ha estat útil al Rectorat o que els qüestionava d’una manera crítica. Un sol exemple que ens hauran de convèncer que és normal que passi: En quatre anys mai el Rector ha rebut aquesta Associació com d’altres, tot i haver-ho demanat per escrit diferents vegades i també mai en quatre anys la Vicerectora de l’Estudiantat Neus Vila ha rebut aquesta associació, ni mai ha reunit conjuntament a totes les associacions de la UdL, camp d’actuació que li corresponia pel càrrec que tenia. ENS HAURAN DE CONVÈNCER de que sí hi ha hagut diàleg, participació i transparència.
3. ENS HAURAN DE CONVÈNCER que la nova candidatura de Ramon Canela, no és un revival de l’ex-Rector Viñas. Que no és la “Tornada 2.0” dels que varen governar a la UdL durant vuit anys amb mà de ferro amb un clar deteriorament de la democràcia universitària. Que el professor Canela, que la professora Isabel del Arco: vicerector i vicerectora del nucli dur del clan Viñas ara ens proposen una cosa nova i no una candidatura Vintage. O ens hauran de convèncer que la professora Teresa Capell, la gran professional i dama del lobby econòmic dels transgènics ara transformada i dialogant serà la nostra cara internacional i representarà la nostra pluralitat en recerca al món, o que la professora María de los Ángeles Calero la impulsora indiscutible en èpoques passades dels avanços normatius d’igualtat de gènere a la UdL, retornarà als orígens i deixarà de “fer la padrina” sobre la imatge i innovació dels estudiants, sobretot si ha de dirigir la comunicació i responsabilitat social de la UdL. ENS HAURAN DE CONVÈNCER que aquesta Candidatura Canela és necessària, és diferent de l’actual Rector Fernàndez i que no apareix pels grups afectats i damnificats per decisions rectorals que han modificat i reduït l’espai universitari que cadascun es creu seu, com el “jardí de casa”.
4. Com Associació universitària AMICS de LO CAMPUS fonamentalment treballem en tres camps: l’associacionisme a la UdL, la premsa universitària i la internacionalització de l’estudiantat de la UdL.
Perquè nosaltres fem costat una de les candidatures a Rector hi ha tres aspectes relacionats amb els camps que treballem que han d’incorporar-se com a compromís electoral:
A. ASSOCIACIONISME
Busquem el compromís de propiciar la creació del “CONSELL DE LES ASSOCIACIONS DE LA UDL”. Una candidatura progressista al Rectorat ha de creure en les associacions dels estudiants de la universitat perquè formen part de la xarxa de voluntariat més viva de la nostra comunitat universitària.
Qualsevol moviment per afavorir les associacions universitàries és bona, vingui d’on vingui, sobretot respectant les associacions i el seu treball i no es vulgui, d’una manera prepotent, negligent i grotesca, deixar les associacions en un nivell anecdòtic d’organitzacions de segona, dins tot l’entramat institucional de la nostra universitat.
El que proposem no es res de nou, perquè diferents universitats de Catalunya ja tenen aquesta mena de Consells de les associacions, que no s’ha de confondre amb els Consells de l’Estudiantat que són els representants legals dels estudiants.
B. PREMSA UNIVERSITÀRIA
La nostra associació fa premsa universitària independent i no premsa institucional de la UdL. O sigui tenim línia editorial, donem informació i opinem, mentre que la premsa institucional “ven” sempre en positiu o fa silencis. Una cosa és premsa i una altra propaganda fetes en format redaccional. Això és conegut i acceptat per tothom.
Busquem el compromís real de que no s’interfereixi en la nostra feina. És un compromís senzill, però que voldríem ampliar a que es vegi la premsa universitària com una “oportunitat” de diàleg i de discussió intel·lectual d’una universitat, tant al seu interior com amb les altres universitats.
Per alta banda, la comunicació institucional a la UdL la manipulen d’una manera sectària i negligent els sectors de treballadors que mai canvien hi hagin tantes eleccions com hi hagin, deixant als equips rectorals i els seus càrrecs com pures marionetes, això si ben pagades. Demanaríem que els càrrecs electes i de confiança posessin al seu lloc als servidors públics de comunicació, que no poden imposar el seu criteri. Per higiene democràtica s’haurien de poder fer rotar els equips, consensuant-ho amb els treballadors i sindicats democràtics.
C. LA INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESTUDIANTAT DE LA UDL
L’Associació universitària AMICS de LO CAMPUS fa mesos està potenciant i liderant des de Lleida la plataforma internacional inter-universitària de premsa universitària “TUS – The University Student” entre estudiants de la UdL i universitats d’Anglaterra.
Busquem el compromís real de que no s’interfereixi en la nostra feina, sinó tot el contrari: que es busquin fórmules col·laboratives i consensuades per que l’associacionisme i el voluntariat de la UdL sigui partícip de la projecció i internacionalització de la nostra Universitat.
+++
Cap opinió expressada en aquest PRIMER COMUNICAT és definitiva. Ho volem contrastar tot i volem que se’ns convenci de que estem equivocats en les nostres crítiques negatives.
Però creiem fermament que el treball conjunt a traves de l’acció és possible, respectant els valors de les associacions, que són el moviment cívic organitzat de la Universitat de Lleida.♦
Lleida, 18 d’abril de 2015
amicsdelocampus@gmail.com http://www.amicsdelocampus.com 973204907
Còpia del Comunicat en pdf … CLICAR AQUÍ
Comunicat al “LO CAMPUS 2.0” … CLICAR AQUÍ