Els ecòlegs proposen estudiar el canvi global emprant les ciutats com a laboratoris
* Les temperatures i concentracions de contaminants elevades que tenen lloc a la ciutat permeten interpretar-la com un laboratori “obert”. Mitjançant un article d’opinió, els investigadors (un d’ells pertanyent al CREAF) suggereixen emprar les plantes urbanites com a eina. L’estudi d’aquestes sota les condicions urbanes podria ajudar-nos a comprendre com afectarà el canvi global a les seves companyes d’àrees rurals i a elles mateixes.
* A més a més, els autors posen èmfasi en la importància de les plantes urbanites. Sense els serveis ecosistèmics que ens ofereixen, la ciutat es tornaria un ambient poc acollidor i nostra qualitat de vida es reduiria dràsticament.
Quina funció tenen les plantes urbanites que trobem a la ciutat? Molts de nosaltres crèiem que aquestes plantes només obeeixen a una finalitat ornamental. Estàvem equivocats. Tant és així que un article d’opinió publicat recentment en la revista Trends in Plant Science pels autors Carlo Calfapietra, investigador del Institute of Agro-Environmental and Forest Biology (IBAF) i del National Research Council (CNR), Josep Peñuelas, professor de investigació del CSIC en el CREAF, i Ülo Niinemets, investigador de la Estonian University of Life Science i de la Estonian Academy of Sciences, ens explica les seves altres funcions.
Encara que no ho sembli, a l’àmbit urbà trobem una gran quantitat d’espècies vegetals. Segons els autors, aquesta vegetació ens proporciona una gran varietat de serveis ecosistèmics. Ens referim a tots aquells beneficis que les plantes urbanites ens proporcionen: absorbeixen els contaminants de l’aire, fixen diòxid de carboni, participen activament en la dissipació de la calor i en la creació de microclimes més adequats, i redueixen l’erosió que provoca l’aigua de la pluja. Tot i així, l’article adverteix que les condicions estressants de la ciutat posen a tots aquests serveis a prova i, a vegades, en un seriós compromís. Com aconsegueixen les plantes continuar proporcionant-nos aquests serveis sota aquestes condicions?
L’article proposa que estudiar les plantes que viuen a la ciutat pot proporcionar als científics informació molt valuosa sobre com afectarà el canvi global a les seves companyes rurals i a elles mateixes. L’ambient urbà, segons la opinió dels autors, podria utilitzar-se com un “laboratori obert”, amb menys restriccions i més econòmic que un “tancat”. A la ciutat, les plantes urbanites es troben exposades, de forma habitual, a unes condicions similars a les recreades al laboratori per simular el canvi climàtic o els canvis atmosfèrics. La urbs disposa de dues de les alteracions que més caracteritzen al canvi global: altes temperatures i concentracions de contaminats elevades, que són els principals factors d’estrès per a la vegetació. A més a més, acostumen a ser llocs amb una forta presència de plantes exòtiques (potencialment invasores) i, per tant, excel·lents camps d’estudi de canvis i efectes en la biodiversitat. Per últim, els investigadors opinen que és important tenir en compte que a les ciutats trobem una zona de transició entre el centre urbà i l’àrea rural. Aquesta ens permet determinar un gradient de més a menys estrès (més, a la ciutat; menys, quan ens allunyem d’ella), i estudiar com es comporten les plantes al llarg de les diferents situacions.♦