Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

LLIBRE: La interculturalitat, un nou paradigma per a la gestió de la diversitat a les ciutats / Universitat Pompeu Fabra

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

unnamed

El nou llibre editat per Ricard Zapata-Barrero,  director del Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració (GRITIM) del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, “Interculturalism In Cities. Concept, Policy and Implementation” (2015), conté dues valuoses aportacions: un debat sobre la relació entre el concepte i la política intercultural, i un debat sobre com implementar aquesta política convertint les ciutats en agents principals, en lloc dels Estats com s’han construït els paradigmes de la diversitat en les darreres dècades.

L’obra s’incorpora directament al debat incipient acadèmic i de les institucions europees en la recerca de nous paradigmes de gestió de la diversitat a les ciutats, posant en entredit l’exclusivitat que ha tingut el paradigma multicultural.

Amb contribucions dels més importants promotors d’aquest nou paradigma (T. Cantle, Ph. Wood), dels principals responsables de coordinar les accions a nivell de la Comissió Europea i del Consell d’Europa (I. Guidikova, A. Ludwineck), i d’ acadèmics de gran reconeixement en estudis sobre la gestió de la diversitat (F. Rocher, T. Caponio, A. Harell, A. Triandafyllidou, A. Wagner, entre altres), la col·lecció ha rebut el reconeixement de G. Bouchard, un dels responsables de l’Informe Bouchard-Taylor de Quebec, i principal promotor de l’interculturalisme a Quebec, com també d’un dels mes reconeguts defensors del multiculturalisme a Gran Bretanya, professor i Lord B. Parek.

Una trilogia sobre multiculturalisme i interculturalisme

“Interculturalism In Cities. Concept, Policy and Implementation”, és el producte d’una acció coordinada finançada per l’Obra Social “la Caixa”, amb el Consell d’Europa i el projecte I+D Diversidad del Ministeri que ha liderat GRITIM aquests darrers tres anys, i que va ser fruit d’una trobada internacional a Quebec durant el sabàtic del professor Zapata-Barrero.

És el primer d’una sèrie de tres llibres, el segon dels quals defensa l’enfocament pragmàtic i de proximitat del nou paradigma, amb estudis de cas provinents d’Espanya realitzats pels membres de l’equip GRITIM-UPF amb la xarxa RECI-Ciutats Interculturals que el mateix GRITIM ha creat i que ara té un estatut independent. En aquest llibre es pretén promoure un debat pràctic a les ciutats espanyoles ( Las condiciones de la interculturalidad , 2015, Valencia: Tirant Lo Blanch).

Un tercer llibre en preparació s’editarà a principis de 2016 publicat per l’Edimburg University Press i abordarà el debat comparatiu entre multiculturalisme i interculturalisme des d’un punt de vista normatiu, amb els representants més reconeguts actualment de cadascun dels dos paradigmes (entre altres Ch. Taylor, B. Parekh, G. Bouchard. W. Kymlicka, T. Modood, etc.), fruit d’un Exploratory Workshop finançat en 2014 per l’European Science Foundation: “Interculturalism and Multiculturalism: debating the dividing lines” (serà editat per R. Zapata-Barrero, amb T. Modood i N. Meer) .

En aquest moment l’equip GRITIM explora les aplicacions de les polítiques interculturals en activitats culturals, i examina com pot contribuir a la promoció de la ciutadania i de la democratització de la cultura en la societat.

Amb aquesta sèrie d’investigacions i publicacions, el GRITIM-UPF s’està convertint en un referent europeu i internacional directament incidint en el debat normatiu i polític públic més actuals en la recerca de noves estratègies d’acomodar la diversitat en les ciutats, després d’un període de “desencant” del paradigma multicultural.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere