Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Experts internacionals coincideixen a ESADE- Universitat Ramon Llull en que l’espiritualitat en les organitzacions fomenta la creativitat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Interfaith-globe-e13295605358641-300x225

Diversos experts en lideratge i espiritualitat han coincidit a assenyalar, en el marc del I Congrés Internacional sobre Espiritualitat i Creativitat en el Management que ha tingut lloc a ESADE-URL (23-25/04/2015), que hem de traslladar l’espiritualitat a les organitzacions i a les escoles per fomentar-hi la creativitat i la “humanització”.

A l’educació i a les escoles, per exemple, “no n’hi ha prou amb les mètriques i els panells (per bé que els necessitem), sinó que el més important és trobar un equilibri amb la humanització i l’espiritualitat”, segons Richard Boyatzis, professor d’ESADE i expert en intel·ligència emocional, que ha participat al congrés juntament amb Anthony Jack, expert en neurociència i psicologia experimental. Boyatzis ha destacat que “els candidats a l’MBA sovint es graduen amb menys intel·ligència social de la que tenien en començar els estudis, si bé a ESADE això no és tan habitual, gràcies a les competències i als valors que ensenya la pròpia universitat”. 

Espiritualitat a les escoles

“La idea del congrés va sorgir, bàsicament, de la curiositat personal: volia esbrinar com la gent defineix l’espiritualitat, si aquesta es pot ensenyar i si l’hem d’incorporar a les escoles de negocis”, ha apuntat Simon Dolan, professor del Departament de Direcció de Persones i Organització d’ESADE. “A través de les escoles de negocis, el management ha de fer una contribució doble. No ens hem de concentrar exclusivament a ajudar els directius a desenvolupar-se com a professionals”, ha explicat Eugènia Bieto, directora general d’ESADE. “En centrar-nos en l’espiritualitat, proporcionem a les organitzacions persones lliures i ajudem els directius a entendre que el seu propòsit els transcendeix”, ha afegit.

En aquest sentit, Chris Lowney, un jesuïta que més tard es va convertir en un alt executiu de JP Morgan, una de les empreses de consultoria més grans del món, ha destacat que “el lideratge és summament espiritual”. “Les qualitats dels grans líders són qualitats espirituals, inclosa la llibertat interna per decidir”, ha explicat.

Creativitat i productivitat

Richard Barrett, expert en lideratge i valors, ha insistit durant el congrés que “la creativitat apareix quan ens comprometem amb l’expressió de la nostra pròpia essència”, i ha destacat la “diferència entre crear des de l’ego i fer-ho des de l’ànima”. “L’ego no és el que som, sinó l’antifaç que ens posem per aconseguir el que necessitem; l’ànima és el que realment som, no mor i no té necessitats”.

Per la seva banda, Jack i Boyatzis han apuntat que “veiem els humans d’una forma molt reduccionista” i han destacat que molts científics han estat religiosos. “La productivitat és resultat del lideratge ressonant, no del dissonant, d’activar les neurones mirall (les emocions són contagioses), la positivitat i la proximitat.”

El congrés ha respost qüestions com ara: Com es mesura l’espiritualitat? Les persones espirituals proporcionen un lideratge millor? Són més creatives? I ha comptat també amb la presència de Peter Senge, acadèmic de referencia de la MIT Sloan School of Management, i de Naomi Tutu, filla del pacifista africà Desmond Tutu, entre d’altres.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere