Científics lliuren a la Comissió Europea recomanacions per reduir la contaminació atmosfèrica
Són fruit de les conclusions del projecte europeu Airuse Life + que ha coordinat el CSIC i s’ha desenvolupat a Atenes, Barcelona, Florència, Milà i Porto. Els investigadors proposen certificar calderes i controlar l’accés dels cotxes més contaminants al centre de la ciutat.
La contaminació per partícules en suspensió és un dels majors problemes ambientals. Poden ser inhalades per les persones i es creu que agreugen moltes malalties pulmonars i cardiovasculars. Científics de set institucions, entre elles el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han lliurat a la Comissió Europea i a diverses administracions estatals i regionals recomanacions per mitigar aquesta contaminació a les ciutats del sud d’Europa. Es tracten de les conclusions del projecte Airuse Life +, que s’ha desenvolupat durant tres anys a les ciutats d’Atenes, Barcelona, Florència, Milà i Porto.
Com apunta Xavier Querol, investigador del CSIC a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) i coordinador de Airuse Life +, aquest tipus de contaminació té condicions i fonts d’emissió particulars que són més rellevants en el sud que en el nord de Europa. “El fet que la pluja sigui menys abundant en el les ciutats del sud fa que l’atmosfera no es netegi i les partícules estiguin contínuament en suspensió”, assenyala Querol.
Entre les fonts d’emissió que provoquen la contaminació ambiental es troben les emissions del trànsit rodat, les indústries, els vaixells, la pols de les obres, la pols africana, el domèstic i el dels parcs (que són sovint de terra, enfront els parcs amb herba dels països nòrdics). Segons apunten els investigadors, una altra font de partícules que està augmentant és la crema de biomassa.
RECOMANACIONS
Una de les recomanacions que han traslladat els científics a les autoritats consisteix a certificar les estufes, calderes de biomassa i pellets (un tipus de combustible granulat allargat i premsat a base de fusta) que es comercialitzen. “És clau la seva regulació ja que alguns dels pèl·lets que s’estan utilitzant, com els de fusta reciclada, llancen nivells molt importants de contaminants i actualment no hi ha cap certificació en els països del sud d’Europa”, apunta l’investigador.
Entre les recomanacions també s’esmenta el reg de carrers tres o quatre hores abans de l’hora punta del trànsit per reduir les resuspensió de les partícules, l’ús de nanopolímers per evitar la creació de pols en parcs de terra, la implantació de zones de baixa emissió en les ciutats a les que es prohibeixi l’entrada dels vehicles més antics que consumeixen dièsel i mesures per afavorir l’entrada de cotxes elèctrics, entre d’altres.
A Espanya, aquestes recomanacions s’han traslladat al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, al Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments de Barcelona i Madrid.
A més, els científics han revisat les mesures que s’apliquen a les ciutats del nord i el sud d’Europa per comprovar la seva eficàcia. Així han arribat a la conclusió, per exemple, que Alemanya és un dels pocs llocs on la implantació de zones de baixa emissió ha estat efectiva.
Aquest projecte s’emmarca en el programa Life + de la Unió Europea, que finança projectes que contribueixen al desenvolupament en matèria mediambiental. Juntament amb els científics del CSIC, han participat investigadors del Centre Nacional per a la Recerca Demokritos (Grècia); la Universitat d’Aveiro (Portugal), la Universitat d’Estudis de Florència (Itàlia); l’Institut de Tecnologia Ceràmica, de la Universitat Jaume I de Castelló; la Universitat de Birminghan (Regne Unit); i de l’Agència Regional per a la Protecció del Medi Ambient (ARPA) de Lombardia (Itàlia).♦
FOTOGRAFIA: Experiments en el marc de Airuse: presa de mostres d’aire (a dalt) Imatge: Airuse.