ROBERTO FERNÁNDEZ, reelegit Rector de la UdL amb el 50,6% del vot ponderat, respecte el 37,9% obtingut per Ramon Canela / APUNT EDITORIAL
El catedràtic d’Història Moderna Roberto Fernández ha estat reelegit Rector de la Universitat de Lleida (UdL) en les eleccions que s’han dut a terme aquest dimarts (05/05/2015). Fernández ha obtingut el 50,6% del vot ponderat, respecte el 37,9% del catedràtic de Química Ramon Canela, que també optava al càrrec. Hi ha hagut un 11,5 per cent de paperetes en blanc.
Roberto Fernández s’ha imposat entre el col·lectiu del professorat doctor i en la resta de personal acadèmic, mentre Canela ho ha fet entre l’estudiantat i el Personal d’Administració i Serveis (PAS). La participació ha estat del 20%, cinc punts per sota dels comicis de fa quatre anys.
El Rector Fernàndez ha declarat: “ Jo crec que ha sigut una participació molt normal de lo que és la participació en les eleccions en les universitats públiques i el fet de que baixi un punt o dos de vegades és molt contingent, es deu a causes molt concretes. Jo crec que la majoria de la comunitat estable de professors, investigadors i de Personal d’Administració i Serveis ha participat massivament i la participació que ha baixat una miqueta és la dels estudiants que sempre els hi costa més ficar-se dintre de les eleccions. Però tot i així, jo crec que tota la societat està molt orgullosa del grau de compromís dels universitaris de Lleida amb la nostra institució” .
BREU APUNT EDITORIAL:
A l’espera de fer una lectura acurada dels resultats de les eleccions a Rector de la UdL, malgrat que aquest diari digital com l’associació universitària AMICS de LO CAMPUS que n’és l’editora, s’havia posicionat per l’abstenció activa, ni molt menys ens farem una trampa al solitari creient-nos que la pobre participació és cosa nostra.
L’escassa participació electoral, més visible en les xifres del vot sense ponderar, és un fet que qualsevol governant universitari li hauria de preocupar. Que més del 76% de la comunitat universitària que podia votar, s’hagi abstingut per votar un Rector i un equip, demostra una baixa qualitat democràtica que tenim a la UdL i això s’arrossegarà durant els 4 propers anys. Aquestes no són unes eleccions polítiques, són eleccions d’una entitat que de 10.162 membres potencials votants, 8.130 han passat de l’esdeveniment. Òbviament: tenim un problema, malgrat les declaracions optimistes sobre participació del Rector Fernàndez.
La desinformació d’aquestes eleccions ha estat descomunal, i s’ha enganyat a l’electorat, sobretot als estudiants. Un altra fenomen que s’haurà d’analitzar seran els hooligans de les dues candidatures que han fet estralls a internet, perjudicant un bon debat electoral digital i també s’haurà d’analitzar el paper dels Consells de l’estudiantat en aquestes eleccions.
Sobretot el paper del Consell de l’estudiantat d’ETSEA (Agrònoms), que trencant totes les normes de la representativitat, CONJUNTAMENT amb un grup politic d’estudiants, va expressar per escrit una posició públicament. El problema no és a quina candidatura feien costat, el problema és que un Consell de l’Estudiantat, que SÍ que pot tenir opinió pública, no es pot casar -i expressar-ho- amb cap grup politic. Sembla una qüestió només de forma, però té molt calat institucional.♦