Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una nova combinació de dos anticossos podria ser més eficaç per tractar el càncer colorectal avançat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

tabernero

Un estudi internacional, liderat per l’Hospital Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) demostra que una mescla de dos anticossos que actuen contra una proteïna és efectiva en pacients amb càncer colorectal avançat que ja havien progressats a tractaments previs contra aquesta proteïna. L’estudi demostra una taxa de control de la malaltia del 67% i per tant, millora els resultats dels fàrmacs usats com a segona línia de tractament per aquest tipus de càncer. En la mostra, un 13% dels pacients de la població diana van tenir resposta parcial al tractament i un 44% van mostrar algun grau de reducció del tumor. L’estudi es publica aquest dilluns a la revista ‘Cancer Discovery’.♦

 

NOTICIA AMPLIADA:

Un estudi de fas I  publicat a la revista Cancer Discovery, la revista de l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer (AACR), demostra que l’administració de Sym004, una barreja de dos anticossos que actuen contra la proteïna EGFR, un receptor del factor de creixement epidèrmic, s’ha mostrat efectiu en pacients amb càncer colorectal avançat que s’havien tornat resistents a tractaments anteriors amb teràpies inhibidores d’aquesta proteïna.

Les cèl•lules canceroses poden arribar a ser altament addictes a certs receptors (les mutacions d’aquests receptors com EGFR s’han identificat en diferents tipus de càncer), i la combinació d’anticossos contra aquests receptors és una estratègia prometedora, objectiu de moltes teràpies contra el càncer (com el trastuzumab i el pertuzumab per al càncer de mama positiu HER2). Amb el temps, els pacients poden desenvolupar resistències a aquestes teràpies dirigides per múltiples motius, com noves mutacions d’EGFR o sobreexpressió/amplificació del mateix receptor i cal, per tant, investigar nous fàrmacs que puguin inhibir-ne l’activitat.

L’estudi de fase I es va realitzar sobre una mostra de 62 pacients amb càncer colorectal; 20 dels quals, pacients amb tumors sòlids epitelials avançats, van rebre diferents dosis de Sym004, mentre que els 42 restants eren pacients tractats prèviament amb teràpies anti-EGFR que havien progressat a la malaltia, i als quals també es va administrar Sym004. D’aquest darrer grup, que seria la població diana de pacients a què es dirigia l’assaig, un 13% van tenir una resposta parcial al tractament i un 44% va mostrar algun grau de reducció del tumor durant el tractament amb Sym004. En general, la taxa de control de la malaltia va ser del 67%.

“Aquest estudi representa un dels primers exemples de traslació de la recerca preclínica al desenvolupament d’un fàrmac amb activitat clínica demostrada contra el càncer colorectal resistent a la teràpia anti-EGFR”, afirma el Dr. Josep Tabernero, l’autor principal de l’estudi, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). “La significativa activitat antitumoral de Sym004 en pacients amb tumors resistents a les teràpies anti-EGFR suggereix que alguns tipus de càncer colorectal que progressen després del tractament amb cetuximab o panitumumab (teràpies anti-EGFR), seguiran depenent de la senyalització de la proteïna EGFR”, afegeix el Dr. Tabernero.

Els pacients amb càncer colorectal avançat que no tenen mutacions del gen RAS es beneficien substancialment del tractament amb les teràpies anti-EGFR, però, en alguns casos, la malaltia progressa i deixa aquests pacients amb poques opcions terapèutiques. Durant la darrera dècada, s’han identificat alguns dels mecanismes que generen resistència a les teràpies anti-EGFR. Malgrat els nombrosos estudis que s’han realitzat, les opcions de tractament disponibles per a aquests pacients no han evolucionat.

Aquest estudi apunta que els anticossos de Sym004 bloquegen la proteïna EGFR amb major intensitat i, per tant, amb millors resultats que el cetuximab o el panitumumab, fàrmacs aprovats per l’FDA.

Sobre el càncer colorectal

El càncer colorectal és el segon tipus de càncer més comú del món, amb una incidència estimada de més d’1,36 milions de nous casos anuals. Es calcula que cada any es produeixen al món unes 694.000 morts per aquest càncer, el que suposa un 8,5% de totes les morts per càncer i la quarta causa més comuna de mort per aquesta malaltia. Prop del 55% dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen en zones desenvolupades del planeta i les taxes d’incidència i mortalitat són considerablement més altes entre els homes que entre les dones.♦

FOTOGRAFIA: Josep Tabernero, Director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere