Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El COMAV-UPV desenvolupa una tècnica que permet obtenir pebreres amb més qualitat nutricional i major resistència a malalties i sequeres

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

pimiento2015_int

Un equip d’investigadors d’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana de la Universitat Politècnica de València (COMAV-UPV) ha desenvolupat una tècnica de cultiu in vitro l’aplicació de la qual permetria obtenir pebreres amb major qualitat nutricional i organolèptica, i més resistents a malalties o situacions de sequera, entre altres propietats.

La clau d’aquesta recerca, els resultats de la qual han sigut publicats en Scientia Horticulturae i Scientia Agricola -dues de les revistes de més impacte en l’àmbit de l’horticultura-, rau en el fet que permet l’aïllament d’embrions de pebreres i espècies relacionades en fases molt primerenques del desenvolupament i la posterior germinació i regeneració d’aquests, en lloc de l’evolució convencional dins del fruit.

Evita els avortaments d’embrions motivats per l’encreuament d’espècies allunyades

Adrián Rodríguez Burruezo, investigador del COMAV-UPV, adverteix que “quan s’intenta fer un encreuament entre la pebrera comuna (Capsicum annuum) i una espècie Capsicumallunyada que aporta una resistència a una malaltia o un altre caràcter d’interès, poden sorgir barreres que impedisquen obtenir una llavor híbrida viable.”

“Això és sovint degut al fet que l’embrió avorta durant el desenvolupament dins del fruit. Com que són espècies tan allunyades, hi ha una incompatibilitat entre aquestes, i en algun moment, aquest embrió híbrid no continua endavant” explica Rodríguez Burruezo.

Davant d’això, els protocols proposats pels investigadors del COMAV-UPV permetrien treballar amb els embrions en fases de maduració molt incipients i, d’aquesta manera, posar-los fora de perill mitjançant cultiu in vitro, per tal d’avançar-se a aquests avortaments potencials.

Possible validesa per a acurtar el cicle generacional en programes de millores de pebreres i espècies relacionades

Així mateix, el cultiu in vitro podria aplicar-se també per escurçar el cicle generacional en programes de millora de pebreres i espècies relacionades, ja que el desenvolupament i la maduració convencional del fruit, necessaris per a obtenir llavors viables, es perllonguen durant alguns mesos.

“Forçar la germinació d’embrions procedents de fruits joves acabats de quallar seria un gran avanç en aquest sentit, tot i que està encara per constatar”, afig Rodríguez Burruezo.

Les cinc espècies de Capsicum conreades al món, analitzades

En un estudi de singular amplitud, els investigadors del COMAV-UPV han treballat amb fruits immadurs de les cinc espècies conreades del gènere Capsicum: la pebrera comuna i les quatre restants, la presència de les quals és testimonial o inexistent a Espanya, però que es conreen en abundància a Sud-amèrica, Àfrica i Àsia, i poden resultar de gran interès per a transferir caràcters desitjables a Capsicum annuum.

Per posar a punt aquesta metodologia, l’equip del COMAV-UPV va rescatar i va avaluar nombrosos embrions immadurs procedents d’autofecundacions en els diferents estadis de desenvolupament dins de cada espècie, i n’arribà a analitzar milers d’exemplars.

Les tècniques usades fins avui només havien permès rescatar embrions en la segona fase d’immaduresa (cor), i encara amb taxes d’eficiència molt baixes. En canvi, el mètode desenvolupat des dels laboratoris del COMAV-UPV permet extraure i fer germinar embrions en tots els estadis, inclosa la fase globular, la més incipient i delicada, amb un èxit del 25%.

Obtenció d’una pebrera final a la carta

“Aconseguim rescatar-los en una fase molt primerenca”, prossegueix Rodríguez Burruezo, “la qual cosa contribueix a un millor creixement, ja que elimina el risc d’avortament, i així n’afavoreix el desenvolupament total. D’aquesta manera, ampliem les possibilitats de fer encreuaments entre espècies per obtenir un pebrot final pràcticament a la carta, com també accelerar els programes de millora de pebrot i espècies relacionades.”♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere