Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La I Festa de la Ciència UB acosta la recerca de la Universitat de Barcelona a la ciutadania

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

festaciencia_postal

La UB divulga organitza la I Festa de la Ciència UB amb l’objectiu d’obrir les portes de la Universitat de Barcelona a la ciutadania per apropar-li la recerca que s’hi duu a terme, d’una manera lúdica i innovadora. La festa tindrà lloc el divendres 22 de maig de 10 a 19 h. Les activitats programades abasten totes les àrees del coneixement i, tot i que es duran a terme principalment a l’Edifici Històric, altres campus de la UB s’han sumat a la festa. 

La Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de la UB és l’organitzadora de l’esdeveniment, que té el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d’Economia i Competitivitat i de la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica, amb la col·laboració de l’Obra Social la Caixa.

ACTIVITATS A L’EDIFICI HISTÒRIC

Gimcana UB 

L’Edifici Històric és l’escenari d’una gimcana que permetrà als participants gaudir de moltes de les demostracions experimentals organitzades en el marc de la festa. Va adreçada a grups de tres a cinc persones, que han de ser més grans de sis anys. Els grups en què hi hagi menors de dotze anys han d’anar acompanyats d’un adult. Hi ha dos torns, un de matí i un de tarda. El torn del matí és de 10 a 14 h, i el de la tarda, de 16 a 19 h. En el cas del matí, els participants han de recollir el plec de proves que lliurarà l’organització abans de les 11 h, i en el cas de la tarda, abans de les 17 h. L’estand de l’organització on s’ha de presentar la documentació estarà situat al Pati de Ciències del mateix edifici (el pati més pròxim al carrer de Balmes).

Viatge al nanomón: taller i exposició amb nanoproductes

Els assistents podran gaudir d’un breu viatge al nanomón amb explicacions divulgatives de les implicacions de treballar a l’escala nano (entre 1-100 nm), i podran veure alguns productes nanotecnològics comercials (samarretes, cremes, cantimplora potabilitzadora, etc.) per comprovar com el fet de tenir components nano genera unes propietats i unes aplicacions en els objectes fins ara desconegudes.

Difractar electrons 

L’activitat ensenya com els sòlids cristal·lins difracten els electrons.

Flood-up!

El taller convida els participants a identificar conceptes relacionats amb les inundacions i la hidrometeorologia a través d’imatges. A més, s’acompanya d’activitats complementàries en què es podrà aprendre el cicle de l’aigua i descobrir els camins de l’aigua a la ciutat.

Les percepcions òptiques: el cervell enganya

L’activitat mostra algunes de les il·lusions òptiques més conegudes i en registra el resultat per valorar com el cervell enganya. Cada assistent farà tres assajos per resoldre una tasca simple de percepció visual.

De la realitat virtual al món real

L’activitat consisteix en la presentació d’un programa informàtic capaç de generar les mateixes reaccions físiques, psicològiques, emocionals i conductuals que s’experimenten davant d’estímuls reals. El fet de ser capaços de generar les respostes de malestar físic i psicològic que viu una persona davant de certs estímuls virtuals permet entendre-la i tractar-la per millorar la seva qualitat de vida fent servir noves tecnologies 3D.

Transformació de registre descriptiu (text) en vectors en l’àmbit esportiu 

El taller mostra com es pot transformar un registre descriptiu (text) per poder analitzar-lo quantitativament, mitjançant un programa informàtic.

Avaluació cognitiva digital 

L’activitat consisteix en demostracions de tests digitals que avaluen funcions cognitives bàsiques.

Trail Making Test Part B

L’activitat ensenya el funcionament del Trail Making Test (TMT) Part B, una prova neuropsicològica que requereix que el subjecte uneixi amb llapis de manera alternada una sèrie ordenada de nombres dibuixats en un paper amb una sèrie de lletres ordenades alfabèticament (p. ex.: 1-a, 2-b…). El TMT ha mostrat una bona sensibilitat a l’hora de detectar deteriorament cognitiu en les demències, els problemes d’atenció (TDAH), els traumatismes cranioencefàlics, l’esclerosi múltiple i l’epilèpsia.

Riu.net

El taller ofereix una demostració en directe de Riu.net, l’aplicació que permet avaluar de manera intuïtiva i senzilla l’estat ecològic d’un riu i transmetre la informació als investigadors responsables de l’aplicació. Tothom pot col·laborar en la recerca i la conservació dels rius de qualsevol indret d’Espanya amb Riu.net.

Caos en sistemes dinàmics 

L’activitat descriu el caos de manera senzilla i permet experimentar-lo jugant amb un doble pèndol. El caos és un fenomen molt recurrent en sistemes dinàmics que apareix quan intentem estudiar el comportament d’un sistema determinista, com és el cas del doble pèndol. Així, els participants observaran la diferència entre el moviment d’un pèndol simple i d’un pèndol doble, i veuran com el fet d’afegir una freqüència al sistema introdueix caos.

Final del taller-competició de robòtica i intel·ligència artificial

La final del taller-competició de robòtica i intel·ligència artificial tindrà lloc a la tarda, de 16.30 a 19 h, quan els participants presentaran les seves creacions i es decidirà l’equip guanyador.

Camins infinits

L’activitat dóna resposta a les qüestions que els infants i els joves es fan al voltant del món de la recerca. Se’n faran quatre sessions, a càrrec de Brian Jiménez, Maria Sevilla, Albert Santasusagna i Liliana Arroyo, que explicaran les seves recerques i resoldran els dubtes que sorgeixin.

 Els ‘drones’, una eina de millora dels camps de blat dur

L’activitat consisteix a mostrar l’enlairament d’un drone, real i a través d’un simulador, i emetre un vídeo d’un drone volant en condicions de camp. També es farà una fotografia termal dels assistents a l’activitat i se’ls hi donarà.

Observació del Sol amb telescopi

Tothom qui ho desitgi podrà observar el Sol a través d’un telescopi per analitzar els fenòmens que s’hi veuen, com per exemple les taques solars.

La química i la llum

Els assistents podran observar l’efecte de la radiació ultraviolada i infraroja en diferents substàncies, i es posarà un èmfasi especial en la fluorescència. En una segona part, identificaran, mitjançant cromatografia de capa prima, els principis actius que contenen diferents analgèsics comercials.

El sòl

L’activitat explica la importància del sòl, la capa superficial de l’escorça terrestre, un sistema obert, sotmès a canvis i a un desenvolupament característic com a resultat de la interacció entre la litosfera i la biosfera sota l’acció del clima.

Els estomes

El taller vol donar a conèixer la importància dels estomes. Les plantes necessiten adquirir i retenir aigua, per això han desenvolupat arrels llargues fixades al sòl, que els permeten absorbir aigua i nutrients, i fulles protegides, que eviten les pèrdues excessives d’aigua i alhora permeten absorbir la llum i assimilar el CO2. L’intercanvi de CO2, O2 i vapor d’aigua es pot fer a través de l’epidermis, però la cutícula és una barrera pràcticament infranquejable, per tant aquest intercanvi de gasos té lloc a través dels estomes.

El gust dels tomàquets

Els participants estudiaran dues varietats de tomàquets com si fossin enginyers agrònoms. En mesuraran el pH i el contingut de sucres per determinar quina varietat és de més qualitat. També podran tastar els tomàquets per comparar els resultats amb el gust que tenen.

 

ACTIVITATS EN ALTRES CENTRES DE LA UB:

El campus de Mundet participa activament en la Festa amb el taller Interacció, intercanvi i interdependència, en què es mesura l’activitat grupal en diferents tasques de grup mitjançant l’activitat electrotèrmica. L’activitat està organitzada per investigadors de la Facultat de Psicologia i tindrà lloc al Laboratori de Psicologia Social de la Facultat.

D’altra banda, també es podran seguir dos itineraris guiats: l’un de fòssils i roques i l’altre de memòria històrica.

A la Facultat de Física i Química s’hi faran visites guiades a les exposicions del CRAI Biblioteca de Física i Química de la UB.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere