Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El congrés ICRA 2015 -organitzat per UPF, UB, UAB, UPC i UOC- presenta els darrers avenços en l’anàlisi i la gestió del risc

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Risk-Manager-Alt5-480x300

L’International Conference on Risk Analysis presentarà del 26 al 29 de maig a Barcelona els darrers avenços pel que fa a l’anàlisi del risc i serà la primera trobada d’investigadors dels diferents àmbits d’aquesta disciplina, com són la salut, l’enginyeria o les finances, i que, no obstant això, comparteixen una mateixa metodologia de treball.

L’organització del congrés, que tindrà lloc del 26 al 29 de maig repartit entre el CosmoCaixa i la UPF, és a càrrec de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Oberta de Catalunya i Pompeu Fabra, cinc centres que, juntament amb el consorci Barcelona Risk & Analytics, converteixen la capital catalana en un referent internacional en el camp de l’anàlisi del risc.

Prop de 200 investigadors de tot el món assistiran a aquesta trobada, que s’inaugurarà el 26 de maig a les 17.30 h a l’auditori del CosmoCaixa de Barcelona, mentre que les diferents sessions transcorreran del 27 al 29 de maig al campus de la Ciutadella de la UPF. Tres reconeguts experts impartiran les tres sessions plenàries que inclou l’esdeveniment: Sebastian Martorell (Universitat Politècnica de València),Mei-Ling Tin Lee (Universitat de Maryland, USA) i Hansjörg Albrecher (Universitat de Lausana, Suïssa).

Alguns dels temes que es tractaran al llarg del congrés, que es va celebrar per primer cop el 2005 també a Barcelona i que es reuneix cada dos anys, amb el suport de l’ISI Committe on Risk Analysis de l’International Statistical Institute, són els següents: assegurances i anàlisi financera de les companyies asseguradores; crisi financera i bancària; mètodes estadístics per a assegurances i finances; economia de les assegurances i atenció a llarg termini; bioestadística; assajos clínics; anàlisi de supervivència i qualitat de vida; matemàtica financera; models estadístics per a la fiabilitat industrial; avaluació mediambiental i sostenibilitat o mètodes probabilístics en optimització en serveis logístics.

Una eina per evitar el perill i millorar la salut

L’anàlisi del risc té una metodologia de treball que s’aplica a tots els àmbits de la vida on hi ha una situació de perill que es pot evitar, amb aportacions a camps tan diversos com ara la contaminació ambiental, la medicina o els riscos geopolítics, industrials, de les infraestructures i financers.

La gestió dels riscos és fonamental per al negoci assegurador (molt implantat a Catalunya), per al negoci empresarial en general i particularment, pel sanitari. En referència a aquest darrer sector, a través de l’estadística aplicada a les ciències de la salut, es poden avaluar els riscos dels nous tractaments i orientar-los cap a la personalització de la medicina.

Els investigadors en anàlisi del risc presents en la trobada, que es posen al servei dels científics i els biotecnòlegs, són experts en quantificar correctament el risc a partir de les poques dades de les quals es disposa en determinades ocasions, o bé a buscar dins de les big data els patrons que condueixen a identificar allò que pot constituir un risc per als ciutadans.

Catalunya i Barcelona són un pol de recerca mundial en l’anàlisi dels riscos, amb un gran nombre d’investigadors de totes les universitats catalanes que s’hi dediquen, vinculats a disciplines com ara les matemàtiques, l’estadística, la informàtica i l’anàlisi de dades, i que tenen una gran capacitat de treball en equips científics multidisciplinaris.

Comitè organitzador i entitats col·laboradores

El comitè organitzador del congrés, format per investigadors de diferents àmbits del coneixement, està liderat per Montserrat Guillen (UB), Isabel Serra (UAB), Angel Juan (UOC), Carles Serrat (UPC) i Helena Ramalhinho (UPF), coordinadora del Grup de Recerca en Anàlisi Empresarial del Departament d’Economia i Empresa de la UPF. Tots ells lideren o pertanyen a grups de recerca reconeguts internacionalment en l’anàlisi i la gestió del risc, i són el reflex de la multidisciplinarietat del congrés, que compta amb la col·laboració d’estudiants i graduats dels centres organitzadors.

D’altra banda, hi col·laboren diverses empreses i institucions de diferents sectors que desenvolupen una activitat relacionada amb el risc. Es tracta de la Fundación Mapfre, l’Obra Social La Caixa, el Centre de Recerca Matemàtica, Equifax, la Societat Catalana d’Estadística, la Societat Catalana de Matemàtiques, Guy Carpenter, AIS Group, BCN Analytics, Banc Sabadell, Biostatnet, PWC, el servei d’Estadística de la UAB i l’Institut de Salut Global de Barcelona.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere