El terratrèmol del Nepal causa una deformació del terreny de gairebé 1.1 metres, segons un estudi del CTTC / UPC
Investigadors del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han realitzat una estimació de les deformacions del terreny en una àmplia zona del Nepal, com a conseqüència del terratrèmol del passat 25 d’abril i les seves rèpliques. Els resultats de l’estudi, útils per fer anàlisis sismològiques, contribueixen a l’estudi i la comprensió d’aquest esdeveniment sísmic d’excepcional magnitud.
L’estimació s’ha derivat d’observacions radar adquirides pel satèl·lit Sentinel-1 de l’Agència Espacial Europea. Segons aquests resultats, que cobreixen una zona d’aproximadament 180 x 60 km que inclou Katmandú, el terreny ha patit una deformació co-sísmica —deformació permanent de la superfície terrestre— de fins a 1,1 metres. Aquest valor es refereix a la línia que connecta el satèl·lit i la zona observada, que té una inclinació d’uns 36º respecte a la vertical.
La deformació es pot apreciar en el mapa il·lustrat en la IMATGE que adjuntem, on els desplaçaments es representen en una escala de color que va del verd (absència de desplaçaments) fins al vermell (zona de màxima deformació). Partint de la zona que apareix en verd fins a la zona de màxim, en vermell, hi ha una deformació relativa d’1.1 m.
L’estudi, liderat per l’investigador Oriol Monserrat, de la Divisió de Geomàtica del Departament de Teledetecció del CTTC, es basa en una coneguda tècnica de teledetecció des de satèl·lit basat en microones, la interferometria diferencial SAR (Synthetic Aperture Radar).
Com s’han derivat els resultats?
La interferometria SAR és una tècnica de teledetecció útil per al monitoratge de deformacions de superfície. Aquesta tècnica, basada en l’anàlisi de dades SAR des de satèl·lit, ha estat utilitzada en l’estudi de la dinàmica de glaceres, terratrèmols, volcans, activitats mineres, treballs d’obra civil, esllavissades i deformacions degudes a l’explotació d’aqüífers.
Els resultats que es presenten en aquest estudi s’han obtingut usant dades SAR provinents del sensor Sentinel-1 de l’Agència Espacial Europea. Concretament, s’han fet servir dues imatges SAR, una adquirida abans de l’esdeveniment sísmic (17/04/2015) i una després de l’esdeveniment (29/04/2015).
El processament de les dades s’ha basat en eines d’anàlisi desenvolupades pel CTTC. Aquests resultats poden ser utilitzats per fer anàlisis sismològiques, a fi d’estimar els paràmetres geofísics de l’esdeveniment sísmic estudiat. Així, doncs, aquests resultats representen una contribució en el procés d’estudi i comprensió d’aquest terratrèmol.
Sobre el CTTC
El Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), creat per la Generalitat de Catalunya el desembre 2001 i del qual la UPC forma part com a membre del Patronat, és un centre públic de recerca en telecomunicacions i geomàtica, ubicat a Castelldefels (Barcelona) i integrat en el sistema català de centres CERCA d’investigació excel·lent. ♦
IMATGE: Mapa de deformació co-sísmica del terratrèmol del Nepal (25 d’abril de 2015) superposat a una imatge de Google Earth. L’estrella vermella indica la posició de l’epicentre del terratrèmol.♦