Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SENER i el Sincrotró ALBA firmen un acord de transferència tecnològica

Notícia anterior
Notícia posterior

image

L’empresa d’enginyeria i construcció SENER i el Sincrotró ALBA han firmat avui un acord per a comercialitzar una solució tecnològica desenvolupada a ALBA. Es tracta d’un sistema per a corbar miralls de raigs X que ofereix una major precisió a un preu competitiu.

El director de SENER a Catalunya, Òscar Julià, i la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, han firmat un contracte que permet a SENER comercialitzar un nou mètode per a corbar miralls de raigs X. Aquest sistema, que ha estat desenvolupat al Sincrotró ALBA, incorpora més funcions que altres disponibles en el mercat. El seu avantatge principal és que pot reduir els errors de deformació dels miralls, de forma estable i controlada, a valors unes 10 vegades per sota de les tecnologies actualment existents.
 
El sistema ja ha estat provat a les línies de llum del Sincrotró ALBA amb bons resultats. Quan els raigs X generats en l’accelerador d’electrons arriba a les línies de llum, els miralls són els encarregats d’enfocar el feix de raigs X fins la mostra a analitzar. A tal fi, és necessari que aquests miralls estiguin polits de forma el·líptica. Com millor polida estigui la superfície d’aquests miralls, millors seran els resultats de l’experiment. El corbador de miralls de raigs X desenvolupat pel Sincrotró ALBA, a més de corbar, incorpora uns correctors que compensen els errors de polit dels miralls. En les fonts de llum de sincrotró i els làsers d’electrons lliures, aquest sistema permet millorar l’òptica de les línies de llum, el que comporta una major qualitat dels resultats científics que s’obtenen en elles.

Havent firmat l’acord, Òscar Julià ha declarat: “Aquesta tecnologia que SENER desenvoluparà com a producte comercial representa un avantatge competitiu respecte a l’existent actualment a uns costos raonables. SENER és un destacat actor en el sector aeroespacial, on són reconegudes les seves capacitats i la seva experiència en optomecànica, amb aplicacions tant per a espai com per a astronomia terrestre. La firma d’aquest contracte confirma la participació i interès de SENER en el mercat de les instal·lacions de llum de sincrotró, amb bones perspectives de demanda mundial. A part de les futures necessitats de miralls, tant del propi Sincrotró ALBA com d’altres instal·lacions similars, s’haurien d’afegir possibles aplicacions fora d’aquests mercats, que estem investigant”. Per la seva part, duran la seva intervenció, Caterina Biscari ha agraït la dedicació del personal d’ALBA involucrat en el projecte i ha valorat positivament l’interès del grup empresarial en la tecnologia que s’ha dut a terme a les seves instal·lacions.

Amb desenvolupaments com aquest, el Sincrotró ALBA contribueix a la competitivitat i innovació de l’entorn empresarial. “El nostre objectiu és que els desenvolupaments tecnològics que necessita el Sincrotró puguin ser també útils per a la indústria i la societat”, assegura Alejandro Sánchez, director de la oficina industrial d’ALBA. Guy Molenat, representant del Barcelona Synchrotron Park (BSP), ha mostrat la seva satisfacció per la “col·laboració entre ambdues entitats ja que són estratègiques per al BSP”. Per la seva part Joan Manel Casalta, director de desenvolupament de negoci d’astronomia i ciència a SENER destaca que l’empresa continua sent fidel al seu compromís de buscar i invertir en solucions tecnològiques innovadores en col·laboració amb institucions d’investigació”. El sistema per a corbar miralls de raigs X s’afegeix a la cartera de referència d’alta tecnologia en instrumentació òptica de SENER, que engloba projectes d’espai com la càmera d’altes prestacions i gran resolució del satèl·lit espanyol SEOSAT/Ingenio, de la qual és contractista principal, així com sistemes opto-mecànics per als telescopis T250 de OAJ (Observatori Astronòmic de Javalambre), E-ELT (Europena Extremely Large Telescope), el Gran Telescopi de Canàries (GTC) i VLT (Very Large Telescope); i l’espectròmetre de raigs X instal·lat en la línia CLAESS d’ALBA.

Sobre el Sincrotró ALBA

ALBA és l’única font de llum de sincrotró que existeix a Espanya. Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum sincrotró, que permet analitzar l’estructura de la matèria així com les seves propietats a nivell atòmic i molecular.
En funcionament des del maig de 2012, compta amb set línies de llum que poden realitzar experiments en diferents àmbits científics: física, química, ciències de la vida, ciència de materials, patrimoni cultural, biologia, nanotecnologia,… Al 2014, ha iniciat la construcció de dues noves línies de llum que es dedicaran a l’infraroig i a la fotoemissió de resolució angular que entraran en funcionament al 2017 i 2019 respectivament.
Aquesta infraestructura científica singular, que genera 5.700 hores de llum sincrotró a l’any, està a disposició de la comunitat científica i del teixit empresarial, amb capacitat de donar servei a més d’un miler d’investigadors a l’any tant a nivell nacional com internacional.
 
Sobre SENER

SENER és un grup privat d’enginyeria i tecnologia fundat el 1956, que busca oferir als seus clients les solucions tecnològiques més avançades i que gaudeix de reconeixement internacional gràcies a la seva independència i al seu compromís amb la innovació i la qualitat. SENER compta amb més de 5.500 professionals en els seus centres en Argèlia, Argentina, Brasil, Corea del Sud, Xile, Xina, Colòmbia, Emirats Àrabs Units, Espanya, Estats Units, Índia, Japó, Mèxic, Polònia, Portugal i Regne Unit. Els ingressos d’explotació del grup assoleixen els 1.300 milions d’euros (dades de 2014).

SENER agrupa les activitats pròpies d’Enginyeria i Construcció, a més de participacions industrials en companyies que treballen en els camps d’Energia i medi Ambient, així com en l’Aeronàutic. En l’àrea d’Enginyeria i Construcció, SENER s’ha convertit en una empresa de referència mundial en els sectors Aeroespacial, d’Infraestructures i Transport, d’Energia i Processos i Naval.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere