IDIBELL / UB: Descoberta una causa de metàstasi en melanoma i un possible tractament
La metàstasi és responsable del 90 % de les morts en pacients amb càncer. Per això, entendre els mecanismes que originen aquest procés és un dels objectius principals de la recerca en càncer. La metàstasi consisteix en una sèrie de passos encadenats en els quals el tumor primari envaeix els teixits veïns i s’acaba disseminant per tot l’organisme. Un dels tumors amb més capacitat de produir metàstasis és el melanoma, la incidència del qual ha augmentat en les últimes dècades com a conseqüència de la major exposició al sol.
Un estudi dirigit per Manel Esteller, professor de Genètica de la UB i investigador ICREA de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), descriu un mecanisme que explica com les cèl·lules tumorals s’escapen del seu lloc d’origen per fer metàstasis. El treball, publicat ahir a Nature Medicine, també destaca que aquestes cèl·lules tumorals poden ser susceptibles de respondre a nous tractaments moleculars.
«Hem comparat les cèl·lules dels tumors originals de pacients amb les cèl·lules que han fet metàstasi i hem vist que aquestes últimes presenten una alteració específica en el material genètic», explica Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer a l’IDIBELL. «Concretament —continua l’investigador—, activen un gen que està silenciat tant en les cèl·lules sanes com en les cèl·lules dels tumors primaris. Aquest gen s’encén com una bombeta per guiar les cèl·lules tumorals que s’escapen del tumor primari».
El gen, anomenat TBC1D16, s’encarrega de modular oncogens molt potents, com ara BRAF i EGFR. Segons Esteller, un descobriment molt interessant és que «les metàstasis de melanoma es tornen “addictes” a aquests oncogens, de manera que els fàrmacs que els tenen com a diana, anomenats inhibidors de BRAF i MEK , són més efectius».
A parer de l’investigador de l’IDIBELL-UB, «aquests estudis confirmen que els tumors humans canvien en la seva història natural adaptant-se a través de la regulació del seu genoma (per canvis epigenètics) per sobreviure en els nous teixits on fan metàstasi. Però encara més rellevant, suggereixen que l’ús de tractaments combinats que no permeten que la cèl·lula tumoral s’adapti són els més indicats per tractar la malaltia».♦
Referència de l’article: Vizoso, M.; Ferreira, H. J.; Lopez-Serra, P.; Carmona, F. J.; Martínez-Cardús, A.; Girotti, M. R.; Villanueva, A.; Guil, S.; Moutinho, C.; Liz, J.; Portela, A.; Heyn, H.; Moran, S.; Vidal, A.; Martínez-Iniesta, M.; Manzano, J. L.; Fernández-Figueras, M. T.; Elez, E.; Muñoz-Couselo, E.; Botella-Estrada, R.; Berrocal, A.; Pontén, F.; Van den Oord, J.; Gallagher, W. M.; Frederick, D. T.; Flaherty, K. T.; McDermott, U.; Lorigan, P.; Marais, R.; Esteller, M. «Epigenetic activation of a cryptic TBC1D16 transcript enhances melanoma progression by targeting EGFR». Nature Medicine, juny de 2015. Doi: 10.1038/nm.3863