Institucions acadèmiques commemoren el trentè aniversari de la Llei d’espais naturals amb jornades a Girona, Tarragona i Barcelona
El 13 de juny de 1985 va entrar en vigor, a Catalunya, la Llei d’espais naturals (LEN), un instrument jurídic que naixia amb els objectius de «protegir, conservar, gestionar i, si s’escau, restaurar i millorar la diversitat genètica, la riquesa i la productivitat dels espais naturals de Catalunya, els quals han d’ésser compatibles amb el desenvolupament i la utilització dels recursos naturals i ambientals, en el marc de la protecció del medi i de l’ordenació racional i equilibrada del territori». Enguany, es compleixen trenta anys de l’entrada en vigor de la Llei, i és amb aquest motiu que la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial i Institut de Medi Ambient (Universitat de Girona), el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT, Universitat Rovira i Virgili) i la Institució Catalana d’Història Natural i la Societat Catalana de Geografia (Institut d’Estudis Catalans) han organitzat tres jornades per a avaluar què ha representat aquesta Llei per a la protecció dels espais naturals, però també per a reflexionar si és útil per a afrontar els reptes actuals. Les jornades se celebraran els dies 5, 8 i 18 de juny a Girona, Tarragona i Barcelona, respectivament.
Fer balanç i apuntar els nous reptes en la gestió dels espais naturals catalans són els objectius de la jornada que se celebrarà demà, divendres 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. La jornada començarà a les nou del matí amb les intervencions de Mita Castañer, directora de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial, i de Josep Vila, director de l’Institut de Medi Ambient. Tot seguit, se celebrarà una conferència, a càrrec de Xavier Carceller, titulada «La Llei d’espais naturals i la seva aplicació. Elements per a un balanç», i tres taules rodones: «El parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa i el parc natural dels aiguamolls de l’Empordà: balanç i reptes després de trenta anys de gestió», en la qual intervindran Josep M. Mallarach, Xavier Puig, Jordi Sargatal i Sergi Romero; «Entitats conservacionistes. Trenta anys de la Llei d’espais naturals: balanç i perspectives», i, finalment, «Institucions acadèmiques i científiques. Trenta anys de la Llei d’espais naturals: balanç i perspectives».
En la jornada que tindrà lloc a Tarragona el 8 de juny, concretament a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, a dos quarts de deu del matí, s’abordaran els aspectes jurídics de la LEN. Consistirà en tres conferències ―en les quals es parlarà de la gènesi i l’aprovació de la Llei, la LEN en el context de l’actual Llei estatal 42/2007, i la necessitat d’adaptar el marc normatiu― i en una taula rodona sobre aspectes jurídics de la LEN i les perspectives de futur.
La gestió, la recerca i el governament seran els temes que centraran l’última de les jornades, que es farà a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, el 18 de juny a les quatre de la tarda. En aquest cas, consistirà en sis conferències: sobre els orígens de la LEN; les contradiccions vinculades al marc normatiu, econòmic i social en la gestió dels espais naturals protegits; la recerca i el seguiment de la biodiversitat en els espais naturals; la preservació del medi natural en el context metropolità i, finalment, la participació social en la gestió dels espais naturals protegits a Catalunya. A l’IEC, obriran l’acte Joandomènec Ros, president de l’institut; Joan Pino, president de la Institució Catalana d’Història Natural, i Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia.♦
Acte: «Trenta anys de la Llei d’espais naturals»: -Balanç i reptes -Aspectes jurídics -Gestió, recerca i governament
Data: 5, 8 i 18 de juny
Hora: 9 hores, 9.30 hores i 16 hores
Llocs: Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona
Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili
Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans