Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institucions acadèmiques commemoren el trentè aniversari de la Llei d’espais naturals amb jornades a Girona, Tarragona i Barcelona

Notícia anterior
Notícia posterior

SANT CUGAT

El 13 de juny de 1985 va entrar en vigor, a Catalunya, la Llei d’espais naturals (LEN), un instrument jurídic que naixia amb els objectius de «protegir, conservar, gestionar i, si s’escau, restaurar i millorar la diversitat genètica, la riquesa i la productivitat dels espais naturals de Catalunya, els quals han d’ésser compatibles amb el desenvolupament i la utilització dels recursos naturals i ambientals, en el marc de la protecció del medi i de l’ordenació racional i equilibrada del territori». Enguany, es compleixen trenta anys de l’entrada en vigor de la Llei, i és amb aquest motiu que la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial i Institut de Medi Ambient (Universitat de Girona), el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT, Universitat Rovira i Virgili) i la Institució Catalana d’Història Natural i la Societat Catalana de Geografia (Institut d’Estudis Catalans) han organitzat tres jornades per a avaluar què ha representat aquesta Llei per a la protecció dels espais naturals, però també per a reflexionar si és útil per a afrontar els reptes actuals. Les jornades se celebraran els dies 5, 8 i 18 de juny a Girona, Tarragona i Barcelona, respectivament.

Fer balanç i apuntar els nous reptes en la gestió dels espais naturals catalans són els objectius de la jornada que se celebrarà demà, divendres 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. La jornada començarà a les nou del matí amb les intervencions de Mita Castañer, directora de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial, i de Josep Vila, director de l’Institut de Medi Ambient. Tot seguit, se celebrarà una conferència, a càrrec de Xavier Carceller, titulada «La Llei d’espais naturals i la seva aplicació. Elements per a un balanç», i tres taules rodones: «El parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa i el parc natural dels aiguamolls de l’Empordà: balanç i reptes després de trenta anys de gestió», en la qual intervindran Josep M. Mallarach, Xavier Puig, Jordi Sargatal i Sergi Romero; «Entitats conservacionistes. Trenta anys de la Llei d’espais naturals: balanç i perspectives», i, finalment, «Institucions acadèmiques i científiques. Trenta anys de la Llei d’espais naturals: balanç i perspectives».

En la jornada que tindrà lloc a Tarragona el 8 de juny, concretament a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, a dos quarts de deu del matí, s’abordaran els aspectes jurídics de la LEN. Consistirà en tres conferències ―en les quals es parlarà de la gènesi i l’aprovació de la Llei, la LEN en el context de l’actual Llei estatal 42/2007, i la necessitat d’adaptar el marc normatiu― i en una taula rodona sobre aspectes jurídics de la LEN i les perspectives de futur.

La gestió, la recerca i el governament seran els temes que centraran l’última de les jornades, que es farà a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, el 18 de juny a les quatre de la tarda. En aquest cas, consistirà en sis conferències: sobre els orígens de la LEN; les contradiccions vinculades al marc normatiu, econòmic i social en la gestió dels espais naturals protegits; la recerca i el seguiment de la biodiversitat en els espais naturals; la preservació del medi natural en el context metropolità i, finalment, la participació social en la gestió dels espais naturals protegits a Catalunya. A l’IEC, obriran l’acte Joandomènec Ros, president de l’institut; Joan Pino, president de la Institució Catalana d’Història Natural, i Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia.♦

Acte: «Trenta anys de la Llei d’espais naturals»: -Balanç i reptes -Aspectes jurídics -Gestió, recerca i governament

Data: 5, 8 i 18 de juny

Hora:  9 hores, 9.30 hores i 16 hores

Llocs: Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona

Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili

Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere