Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries acull l’exposició “El sexe a l’època romana”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

551474_458107780924303_2014317861_n-300x255

L’exposició, adreçada a un públic adult, ens desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV, a través d’una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i de textos llatins

La mostra, que es podrà veure del 6 de juny al 6 de setembre, dóna a conèixer l’univers sexual de l’antiga Roma, des de la República fins al segle IV. Es tracta de la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, que impulsa el Museu d’Arqueologia de Catalunya i que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom. L’exposició que ja ha itinerat per diversos museus catalans: el Museu de Badalona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, o el Museu de Gavà entre d’altres, i ha estat visitada per un total de 34.967 visitants.

L’exposició El Sexe a l’època romana, adreçada a un públic adult,  desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans a través d’una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors. S’hi poden veure una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya, destacant-ne les peces d’origen grec procedents del fons del museu d’Empúries, relacionades amb aspectes de l’erotisme dins les tradicions  rituals gregues. Són produccions de ceràmica àtica de figures roges, amb motius iconogràfics vinculats a les processons dionisíaques i a la participació en el komos, els seguicis festius característics en la representació dels banquets.

La mostra es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l’epicureisme i l’estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa, parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana, i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus, atès que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la “Venus de Badalona”,  el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón” o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat.♦

El Sexe a l’època romana es pot visitar del 6 de juny al 6 de setembre a la sala d’exposicions temporals del MAC Empúries, de dilluns a diumenge de 10h a 20h.  Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. C/ Puig i Cadafalch s/n -17130 l’Escala.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere