La Universitat de València destaca la importància d’una dieta equilibrada per a la salut mental
Un treball internacional amb participació de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, publicat recentment en The Lancet Psychiatry, destaca la importància de la nutrició per al manteniment de la salut mental.
El professor de Psiquiatria Vicent Balanzá, també psiquiatra al departament de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, ha participat en la revisió científica elaborada per membres de la International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR) sobre la importància de la medicina nutricional, la seua recerca i futur, ja que “s’ha demostrat que la qualitat de la dieta i les deficiències de certs nutrients essencials són determinants bàsics per a la salut física i mental”.
De fet, la nutrició “ha esdevingut un factor clau per a l’elevada prevalença i incidència de malalties mentals molt freqüents, com ara la depressió. Aquest equilibri alimentari és tan important en psiquiatria com ho és en altres especialitats mèdiques, com cardiologia o endocrinologia”, apunta Balanzá.
La ISNPR és una societat científica fundada el 2013 amb la finalitat d’impulsar la recerca d’alta qualitat científica sobre la prevenció i el tractament dels trastorns psiquiàtrics mitjançant intervencions nutricionals. El professor Balanzá és membre del seu comitè executiu i comenta que el cervell humà, per assolir un funcionament òptim, “necessita una adequada ingesta de nutrients claus, com els àcids greixos poliinsaturats de cadena llarga Omega-3, aminoàcids essencials, vitamines del grup B (folats i B12), vitamina D i minerals com el zinc, el magnesi i el ferro. Una dieta equilibrada i d’alta qualitat, com és la mediterrània, els aporta; en casos de deficiències, però, els suplements nutricionals hi són recomanables”.
Un abordatge ample de la psiquiatria
Amb aquesta publicació en The Lancet Psychiatry, els experts mundials en psiquiatria nutricional proposen obrir un debat sobre el paper creixent de la dieta en psiquiatria i salut mental. “A un nivell poblacional, teníem proves científiques que la dieta mediterrània s’associa amb un menor risc de malalties cardiovasculars, diabetis i deteriorament cognitiu. Ara, també sabem que redueix el risc de depressió. Son arguments contundents per tal de conservar un tresor cultural –i salutífer– que s’ha transmès al llarg del temps”, recalca Vicent Balanzá.
D’altra banda, l’etiologia de les malalties mentals és extraordinàriament complexa i, per això, el seu tractament també ho és. “Esperar que totes les persones amb problemes de salut mental es recuperen només amb fàrmacs correspon a una visió molt limitada de la realitat. En el nostre article defensem que el futur immediat de la psiquiatria necessita d’un abordatge més ample, en el qual els factors nutricionals són un element essencial per assolir millors resultats en salut, funcionament i qualitat de vida”, conclou l’investigador.
Vicent Balanzá Martínez és professor associat de Psiquiatria a la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València des del 2005 i està acreditat com a professor titular. Des del 2002 treballa com a psiquiatra a la Unitat de Salut Mental de Catarroja, de la qual és coordinador. També és investigador del Centro de Investigación Biomédica en Red en Salud Mental (CIBERSAM).
Les seus línies d’investigació són el funcionament neurocognitiu en esquizofrènia i trastorn bipolar, així com intervencions adreçades a millorar els dèficit cognitius. Més recentment s’ha interessat pels models d’estadificació del trastorn bipolar i les intervencions nutricionals (psiquiatria nutricional). Ha publicat més de 50 articles científics en revistes internacionals que han rebut més d’un miler de citacions i el seu índex de Hirsch és de 19.
Balanzá ha participat en nombrosos projectes d’investigació i congressos nacionals i internacionals de psiquiatria. Forma part de la junta directiva de la International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR), a més del grup de treball sobre Staging de la International Society for Bipolar Disorders (ISBD).♦
Sarris J, Logan AC, Akbaraly TN, Amminger P, Balanzá-Martínez V, Freeman MP, Hibbeln J, Matsuoka Y, Mischoulon D, Mizuoue T, Nanri A, Nishi D, Ramsey D, Rucklidge J, Sanchez-Villegas A, Scholey A, Su K-P, Jacka FN. (2015) «Nutritional Medicine as Mainstream in Psychiatry». The Lancet Psychiatry, 2(3), p. 271–274. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(14)00051-0