Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Col·laboració internacional de la UAB i el VHIR per al tractament de l’infart cerebral

Notícia anterior
Notícia posterior

MCA-Stroke-Brain-Humn-2A

L’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han signat un acord de col·laboració amb l’empresa japonesa R-Tech Ueno per desenvolupar i provar en assajos pre-clínics un nou fàrmac per a l’infart cerebral agut. 

El nou fàrmac RTU-009 desenvolupat per la companyia japonesa és un inhibidor de l’enzim VAP-1 (Vascular adhesion protein-1), implicat en l’infart cerebral, que en models animals ha mostrat tenir efectes neuroprotectors i millorar la disfunció cerebral quan s’aplica en combinació amb el t-PA, l’anticoagulant que s’administra en les hores immediatament posteriors a l’infart.

Els investigadors de l’INc, liderats per Mercedes Unzeta, i del VHIR, dirigits per Joan Montaner, col·laboraran ara amb R-Tech per provar l’RTU-009 en models animals d’infart cerebral. L’acord signat permetrà explorar les possibilitats d’aplicació de l’RTU-009 en combinació amb el t-PA i valorar el potencial d’aquest tractament per iniciar els primers assajos clínics.

L’objectiu amb aquest tractament combinat és augmentar tant el percentatge de pacients que recuperen l’autosuficiència com el període de temps d’administració de la teràpia anticoagulant.

Actualment, el tractament amb el t-PA suposa la primera línea d’actuació terapèutica després de patir un infart cerebral, però només pot ser aplicat als pacients les primeres 4 ó 5 hores després de l’accident neurovascular, degut al risc d’hemorràgia que comporta. D’altra banda, segons alguns estudis, el rati de recuperació -que representa el rati de pacients que recuperen el nivell d’autosuficiència- amb el tractament amb t-PA es situa entre el 40 i el 50% al Japó.  

Altrament, s’ha demostrat recentment que els trombes en pacients que poden ser tractats dins de les 6 hores posteriors a l’infart de manera endovascular –mitjançant catèter per extraure el trombe- milloren els resultats del tractament en comparació amb els tractaments convencionals. I en aquest sentit, la col•laboració entre la UAB, el VHIR i R-Tech Ueno explorarà també el nou inhibidor RTU-009 amb la teràpia endovascular.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere