La Universitat de València reivindica el valor social i cultural de les col·leccions acadèmiques
Una publicació coordinada pel professor d’Història de la ciència de la Universitat de València Pedro Ruiz-Castell reivindica el valor social i cultural de les col•leccions universitàries. L’obra titulada Beyond Public Engagement, editada per la Cambridge Scholars Publishing, destaca les oportunitats que ofereix el patrimoni acadèmic més enllà de la divulgació cap al públic general.
El volum Beyond Public Engagement. New Ways of Studying, Managing and Using University Collections està integrat per una selecció d’articles basats en els treballs presentats en la 14a Trobada Anual de l’European Academic Heritage Network Universeum. L’obra redescobreix col·leccions, reflexiona al voltant de com maximitzar recursos i aborda aproximacions i usos nous d’aquests materials.
Les col·leccions acadèmiques han exercit un paper essencial en la producció de coneixement: “representen recursos molt valuosos per a estudiar la construcció de tradicions i identitats, i particularment interessants per a entendre com les universitats han influït en la conformació de les societats”, assevera Pedro Ruiz-Castell.
Una de les funcions bàsiques de les col·leccions universitàries ha estat la divulgació científica. Tanmateix, en opinió de l’investigador, “aquest és un dels vessants fonamentals, però n’hi ha d’altres que caldria potenciar”. En aquesta línia, “la complexitat del patrimoni universitari engloba una diversitat d’aspectes que estan connectats amb elements que van més enllà de l’esfera pública”, conclou.
El professor Pedro Ruiz-Castell considera que cal insistir en la necessitat de valorar aquest patrimoni i facilitar-ne la interpretació. Uns aspectes que afecten “especialment les col·leccions de la Universitat de València, la importància i el potencial de les quals queda patent en la contribució que fa a l’obra el professor d’Història de l’art d’aquesta universitat, Rafael Gil Salinas”.
D’aquestes col·leccions, podem destacar-ne algunes, com la de manuscrits i incunables de la Biblioteca Històrica, les del Museu de Geologia i el Jardí Botànic, la col•lecció pictòrica Martínez Guerricabeitia, la col·lecció glíptica d’entallaments i camafeus i les col•leccions artístiques de gravats, cartells, numismàtica, arqueologia, fotografia històrica i instruments científics i mèdics.
Pedro Ruiz-Castell és professor del Departament de la Història de la Ciència de la Universitat de València. Després d’obtenir el seu doctorat en Història de la Ciència a la Universitat d’Oxford, va treballar durant diversos anys com a cap del Departament de Recerca i Documentació al Museu Nacional de Ciència i Tecnologia. Les seues investigacions i publicacions se centren en la història de la física i de les ciències al segles XIX i XX, la ciència en l’esfera pública i els instruments científics.
Pedro Ruiz-Castell (ed.), Beyond Public Engagement. New Ways of Studying, Managing and Using University Collections, Cambridge Scholars Publishing, 2015, 151 pàgines.♦