Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un estudi revela que els peixos de llacs remots d’alta muntanya s’estan ‘feminitzant’ / CSIC- CREAF

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

20121010_CanviClimatic

Els peixos dels llacs remots d’alta muntanya a Europa s’estan ‘feminitzant’, segons revela un estudi realitzat per un equip de l’IDAEA-CSIC, del CREAF i de la Universitat d’Innsbruck (Àustria), i que ha estat publicat a la revista ‘Nature Scientific Reports’. L’estudi ha detectat en els llacs remots dels Pirineus i dels Tatras (Eslovàquia) el primer cas en què un vertebrat es feminitza a causa exclusivament de la contaminació atmosfèrica. En concret, s’ha observat que els contaminants que alteren el sistema hormonal -els anomenats disruptors endocrins- van aconseguir arribar a l’interior dels peixos viatjant per l’aire i dipositant-se en els llacs remots.

 

Noticia ampliada:

Les substàncies químiques artificials similars a les hormones estan més presents en el medi ambient que mai, tant que fins i tot han arribat a les aigües continentals de zones remotes. Un equip de l’IDAEA-CSIC, del CREAF i d’altres entitats, ha detectat en els llacs remots dels Pirineus i dels Tatras, Eslovàquia, el primer cas de feminització en peixos lligada a la contaminació atmosfèrica per disruptors endocrins.


Els peixos dels llacs remots d’alta muntanya a Europa s’estan “feminitzant”. L’estudi, publicat a la revista Nature Scientific Reports, liderat per Benjamí Piña, Sergio Jarque i Joan Grimalt de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC) i en el qual han participat Jordi Catalan, pertanyent al CREAF (Bellaterra, Barcelona) , i Reinhard Lackner de la Universitat d’Innsbruck (Àustria). En ell s’ha detectat el primer cas en què un vertebrat es feminitza a causa exclusivament de la contaminació atmosfèrica. 

S’ha observat que els contaminants que alteren el sistema hormonal -els anomenats disruptors endocrins- van aconseguir arribar a l’interior dels peixos viatjant per l’aire i dipositant-se en els llacs remots. “Aquests llacs estan allunyats de les fonts emissores d’aquests compostos, com les ciutats o els camps de conreu, així que l’única via de contaminació possible és a través de l’aire”, comenta des del CREAF Jordi Catalan.

Segons l’estudi, els llacs d’alta muntanya dels Pirineus i de les muntanyes Tatras, a Eslovàquia, estan rebent aquestes substàncies químiques que s’estan acumulant en els peixos. De fet, s’han trobat disruptors en la seva sang, el seu fetge i el seu teixit muscular, que estan provocant que els mascles presentin característiques femenines. “Es podria dir que els peixos mascles s’estan empassant píndoles anticonceptives involuntàriament”, diu el zoòleg Reinhard Lackner. 

L’efecte d’aquestes substàncies similars a les hormones és menys perceptible en truites femelles, perquè els seus nivells naturals d’estrògens són relativament elevats. Tot i que el grau de feminització que s’ha observat no constitueix una amenaça per a la capacitat reproductiva d’aquests peixos, aquests contaminants són un problema perquè tenen un impacte durador sobre el medi ambient, ja que són molt persistents i s’acumulen al llarg de les cadenes tròfiques.

Una seriosa advertència per a nosaltres mateixos

Aquests compostos també s’acumulen en els humans i el seu potencial estrogènic pot donar lloc a malformacions en el naixement, obesitat, alteracions en el metabolisme de la tiroide, entre d’altres. Es desconeixen quins són els nivells crítics d’aquesta contaminació difusa, però “els resultats d’aquest estudi s’han de prendre molt seriosament donats els casos creixents de disrupció endocrina en humans (OMS, 2012). Per tant, les conclusions són rellevants, no només des d’una perspectiva conservacionista del medi natural, sinó perquè alerten d’una possible influència general sobre la salut humana de la contaminació transportada per l’aire, fins i tot a llocs molt allunyats de les fonts emissores”, comenten Joan Grimalt i Benjamí Piña de l’IDAEA-CSIC.♦

Article de referència:

Background fish feminization effects in European remote sites, Sergio
Jarque, Laia Quirós, Joan O. Grimalt,Eva Gallego, Jordi Catalan, Reinhard
Lackner & Benjamin Piña. Scientific Reports. doi:10.1038/srep11292
OMS/WHO, 2012. Global assessment of the state-of-the
science of endocrine disruptors. T. Damstra, S. Barlow, A. Bergman, R.
Kavlock, G. Van Der Kraak, Eds. WHO Press, Geneva CH, 2012

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere