Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La placa dental antiga revela una alimentació saludable i irritants respiratoris fa 400.000 anys

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

UAB-York-Qesem-DentalPlaque1

Investigadors de la UAB, la Universitat de York i la Universitat de Tel-Aviv troben l’evidència directa més antiga de selecció i consum de plantes en les dents d’individus de la Cova de Qesem (Israel)

Una recerca dirigida per Karen Hardy, professora investigadora ICREA en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora honorària de la Universitat de York, en col·laboració amb investigadors d’aquesta universitat i la de Tel Aviv, aporta una perspectiva sorprenent sobre les condicions de vida i la selecció d’aliments d’aquells que van viure durant el Plistocè Mitjà, fa entre 300.000 i 400.000 anys.

El treball, publicat a Quaternary International, ha analitzat la placa dental de les dents de tres individus del Paleolític Inferior que van habitar la Cova de Qesem, a Israel, trobant restes de substàncies ingerides i inhalades. Mitjançant diferents anàlisis òptiques i químiques, els investigadors han trobat grànuls de midó i compostos químics que representen l’evidència directa més antiga de selecció i consum de plantes nutricionals, molt probablement fruits secs o llavors.

Els resultats contrasten completament amb la idea que la dieta en aquest període del Paleolític es basés principalment en el consum de carn. Segons els investigadors, la troballa implica que aquests hominins eren capaços de mantenir una alimentació no només per sobreviure, sinó també per prosperar i adaptar-se al mitjà. Fent un ús intencionat dels recursos vegetals nutricionals locals, asseguraven que la seva dieta cobrís les seves necessitats fisiològiques i suggereix també un coneixement detallat de l’ecologia local.

La Cova de Qesem conté l’evidència més antiga de l’ús humà deliberat del foc. L’estudi ha obtingut proves d’inhalació de fum en la placa dental, la qual cosa suggereix una necessitat precoç de maneres per controlar-ho. Els investigadors han identificat la primera prova de materials que representen irritants respiratoris potencials i al·lergens, com espores de fongs i pol·len, en la placa dental estudiada. 

D’altra banda, les fibres vegetals i micro empremtes d’ús trobades en les dents apunten a la masticació de matèries primeres i possibles activitats d’higiene oral amb objectes usats com a escuradents.

La professora Karen Hardy considera que l’estudi “suggereix que els hominins del Paleolític Inferior eren conscients que havien de consumir una alimentació suficientment variada com per garantir-se una supervivència òptima. El desenvolupament de llars interiors i el bon control del fum suggereixen també una població capaç de raonar i d’adaptar-se”. 

Ran Barkai, professor de la Universitat de Tel Aviv, explica que “en no haver-se estudiat abans càlculs dentals d’aquest període, teníem molt poques expectatives, per l’antiguitat de la placa. No obstant això, com la cova ha romàs tancada durant 200.000 anys, les dents que hem analitzat estaven molt ben preservades. Les troballes són excepcionals, ja que no hi ha cap descobriment similar d’aquest període”.

Stephen Buckley, de la Universitat de York, precisa que “les anàlisis químiques van revelar la presència de molècules fòssils, la qual cosa és sorprenent en material d’aquest període. Aquestes macromolècules van preservar la petjada química de les biomolècules que haurien format alguns dels aliments originals consumits, proporcionant-nos un coneixement sobre la seva alimentació que no hauria estat possible obtenir d’una altra manera”.

Finalment, Anita Radini, del centre de recerca BioArCh, destaca que l’estudi demostra “la supervivència de línies d’evidència com aquestes en el càlcul dental d’aquest període”.

La professora Hardy i el seu equip van publicar ja en 2012 resultats sobre l’estudi de la placa dental d’individus neandertals de la cova del Sidrón. L’estudi realitzat ara ha analitzat restes de diversos centenars de milers d’anys abans.

“Els resultats representen un avanç significatiu per conèixer millor les vides i els reptes que afrontaven els nostres ancestres en el Paleolític Inferior i ofereix una perspectiva fascinant del seu coneixement ecològic i les seves capacitats tecnològiques”, conclou la investigadora.

Referència:   Dental calculus reveals potential respiratory irritants and ingestion of essential plant-based nutrients at Lower Palaeolithic Qesem Cave Israel, is published in Quaternary International.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere