Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Sis centres catalans de recerca d’excel·lència constitueixen ‘The Barcelona Institute of Science and Technology’ per impulsar un projecte científic comú

Notícia anterior
Notícia posterior

image-e1435397300443

El CRG, l’ICIQ, l’ICN2, l’ICFO, l’IFAE i l’IRB Barcelona conflueixen en aquesta nova institució

 El Barcelona Institute s’erigeix com una de les principals institucions científiques d’Europa, la quarta en nombre d’ERC grants aconseguides per volum d’investigadors

 El patronat el composen fundacions i científics d’alt reconeixement internacional, com Rolf Tarrach, que el presideix, Joan Massagué i Ignacio Cirac, entre d’altres

 La nova institució impulsarà estratègies comunes en recerca, transferència de tecnologia i formació de postgrau

 

Sis dels principals centres de recerca catalans han fet un pas endavant en la seva trajectòria de col·laboració constituint The Barcelona Institute of Science and Technology. Són el Centre de Regulació Genòmica (CRG); l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE); i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). El Barcelona Institute és un projecte científic que vol desenvolupar recerca interdisciplinar, incrementar l’impacte científic i posicionar-se entre les principals institucions científiques europees. Aquesta tarda, el patronat del Barcelona Institute s’ha reunit per primera vegada a Barcelona, presidit pel Prof. Rolf Tarrach, i amb Jaume Giró com a vicepresident.

The Barcelona Institute of Science and Technology, quesegueix institucions de renom mundial com ara el Caltech de Califòrnia o el Weizmann Institute d’Israel, és una iniciativa impulsada pels directors dels sis centres de recerca que l’integren i cinc científics de forta reputació internacional, que consideren que “és el moment que el sistema de recerca català faci un salt consolidant la col·laboració entre aquests centres des d’una nova entitat que els permeti impulsar projectes científics més transversals i aconseguir una major competitivitat internacional”, en paraules del president Rolf Tarrach. Juntament amb Tarrach, que també presideix l’Associació Europea d’Universitats (EUA), formen part del patronat Joan Massagué (Sloan Kettering Institute), Ignacio Cirac (Max Planck Institute), Miquel Salmeron (UC Berkeley) i Sergi Verdú (Princeton University).

El Barcelona Institute neix amb el suport de cinc grans fundacions que també formen part del Patronat: la Fundació Bancària ‘la Caixa’ (Jaume Giró); la Fundació Banc Sabadell (Miquel Molins); la Fundació Catalunya-La Pedrera (Germán Ramón-Cortés); la Fundació Privada Cellex (Jordi Segarra); i la Fundació d’Empresaris Femcat (David Nogareda). Igualment, en forma part la Generalitat de Catalunya, representada pel conseller Andreu Mas-Colell.

Els sis centres de recerca que constitueixen el Barcelona Institute mantindran l’activitat pròpia, al mateix temps que avancen en un projecte científic comú que multipliqui el seu potencial individual.

Al capdavant dels rànquings europeus

The Barcelona Institute of Science and Technology neix ja erigint-se en la quarta institució europea en nombre de concessions del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles en anglès) per volum d’investigadors. Els sis centres integrants n’han rebut 49 des de l’inici del programa, més d’un 1% del total europeu.

Pel que fa a l’índex de publicacions, els centres que integren el Barcelona Institute van publicar 144 articles a Nature i Science entre els anys 2008 i 2012, el que representa la meitat de totes les publicacions d’institucions catalanes durant aquest període.

Inici de l’activitat a la tardor

El Barcelona Institute iniciarà la seva activitat aquest setembre amb la incorporació de la persona que n’assumirà la direcció i que s’encarregarà d’impulsar les tres grans línies de treball:

–  el desenvolupament de recerca combinada de les diverses disciplines i d’infraestructures compartides;

–   l’avanç en una estratègia comuna de transferència de coneixement i tecnologia;

–   i el desplegament d’una oferta conjunta i multidisciplinar de postgrau internacional d’excel·lència.♦

 

 

Membres del Patronat de The Barcelona Institute of Science and Technology

 

President: Prof. Rolf Tarrach

Vicepresident: Sr. Jaume Giró, director de la Fundació bancària “la Caixa”

Secretari: Dr. Eduard Vallory, antic director de la Barcelona GSE

Vocals:

Prof. Ignacio Cirac, Max Planck Institute d’Òptica Quàntica

Prof. Joan Massagué, Sloan Kettering Institute

Prof. Miquel Salmeron, University of California- Berkeley

Prof. Sergi Verdú, Princeton University

Sr. Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell

Sr. Germán Ramón-Cortés, president de la Fundació Catalunya-La Pedrera

Sr. Jordi Segarra, secretari de la Fundació Privada Cellex

Sr. David Nogareda, Fundació d’Empresaris Femcat

Prof. Luís Serrano, director del CRG

Prof. Miquel Àngel Pericàs, director de l’ICIQ

Prof. Pablo Ordejón, director del ICN2

Prof. Lluís Torner, director de l’ICFO

Prof. Ramon Miquel, director de l’IFAE

Prof. Joan Josep Guinovart, director de l’IRB Barcelona

H. Sr. Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere