Acord de col·laboració entre l’ESMUC i Sonograma Magazine
Ens ha arribat a la redacció de LO CAMPUS DIARI el nou número de la revista digital de pensament musical SONOGRAMA MAGAZINE (juny 2015). Com sempre d’una qualitat i autenticitat remarcable que posa el llistó molt alt el pensament musical. A més, amb una peculiaritat molt singular, escriuen a la revista més músics que periodistes, perquè la publicació parteix d’una idea editorial de fons: els músics han de saber escriure i comunicar la música.
D’aquest número en volem difondre als nostres lectors la noticia de l’Acord de col·laboració entre l’ESMUC i Sonograma Magazine.
Com recordarà el lector l’ESMUC és l’Escola Superior de Música de Catalunya, un centre oficial d’estudis superiors musicals creat l’any 2001 i és en l’actualitat, l’única institució pública on es poden cursar estudis superiors de música a Catalunya. L’Escola està situada a l’edifici de l’Auditori de Barcelona.
Aquest acord de col·laboració entre l’Escola i la revista de pensament musical obre un important futur de creació i recerca, a més de potenciar encara més la publicació com a plataforma de reflexió, difusió i emprenedoria dins el camp de la música clàssica i d’avantguarda.
Reproduïm a continuació dues opinions sobre aquest “Acord” que la pròpia revista Sonograma Magazine recull en el seu últim número (núm. 27 – 06/2015). En concret, l’opinió de la Coordinadora de màsters i de recerca de l’ESMUC, Melissa Mercadal i l’opinió de la directora de la revista Sonograma Magazine, Carme Miró.
Dra. Melissa Mercadal, Coordinadora de màsters i de recerca de l’ESMUC
Des de l’ESMUC estem molt il·lusionats en engegar aquesta col·laboració entre la revista Sonograma i l’àrea de recerca de l’ESMUC.
El Procés de Reorganització de l’Espai Europeu d’Educació Superior o Pla Bolonya ha generat noves bases per a l’educació artística superior en tots els nivells. Una novetat és la inclusió, promoció i desenvolupament de la investigació en els centres d’educació artística. Una part important de la recerca l’han de desenvolupar els estudiants en els treballs i projectes finals o tesi de 1r, 2n i 3r cicles i altres els professors i les pròpies institucions. Aquests treballs s’han de desenvolupar apropiant-los a les singularitats i orientació pràctica de les diferents especialitats artístiques.
En el terreny musical, el grup Polifonia de l’Associació Europea de Conservatoris (AEC) i el grup ICON d’aquesta mateixa associació (en el que hi ha participat l’ESMUC) s’ha tractat en nombroses ocasions el tema de la investigació artística al llarg dels últims anys per anar dissenyant un marc general que després cada institució haurà de perfilar en funció dels seus objectius i característiques particulars.
L’ESMUC porta diversos anys desenvolupant un model propi d’investigació que comporta moltes possibilitats i diversos reptes. Des de la inauguració del centre s’ha intentat crear una estructura ferma per desenvolupar l’activitat investigadora a l’ESMUC. A més de la investigació acadèmica habitual en projectes de (etno) musicologia, pedagogia, sonologia, producció i gestió, destaca el desenvolupament d’un model propi per a la investigació artística, és a dir, la que es realitza amb, en i a través de la pràctica artística amb objectius no només acadèmics sinó creatius. Actualment l’ESMUC compta amb un grup de recerca emergent reconegut per l’AGAUR, el grup de recerca “Música i Creació Musical”(SGR 1382). Aquest grup de recerca participarà molt activament amb la revista Sonograma aportant periòdicament informació i novetats sobre Recerca Artística: revisions de llibres, revisions de tesis doctorals, revisions i comentaris de material audiovisual, publicació de projectes finals de grau i de màster i resums de projectes de recerca que es realitzin a l’ESMUC.
El nostre interès és compartir la nostra experiència i entrar en diàleg i col·laboració amb altres centres per promoure el treball de recerca en els conservatoris de l’Estat espanyol, com una eina fonamental de desenvolupament, innovació i superació de l’ensenyament musical superior al nostre entorn.♦
Carme Miró, directora de la revista Sonograma Magazine.
El passat mes d’abril vàrem firmar l’acord de col·laboració entre l’Escola Superior de Música de Catalunya i la revista digital Sonograma Magazine. Contents d’aquest esdeveniment feliç, vàrem informar a bastament als nostres lectors per mitjà de les xarxes socials.
Fruit de la voluntat de compartir camins comuns, hem trobat un marc idoni per iniciar una col·laboració encaminada a fomentar el coneixement, la cultura i la recerca musical. Aquest marc d’actuació acollirà diferents accions que tenen com a finalitat treballar conjuntament per portar a terme una labor de sensibilització de l’activitat pedagògica i de la recerca musical del nostre país que ens permeti dotar de més continguts la tasca de divulgació musical, cultural i humanística que promou Sonograma Magazine.
És, aquest, un projecte obert, optimista i engrescador que busca les complicitats dels estudiosos de l’art i la cultura per créixer conjuntament i oferir nous camins que impulsin la creació artística i reforcin els sabers humanístics. L’estudi i l’adquisició de coneixements inspirats per la necessitat d’avançar junts en la recerca del saber ens ajudarà a fruir de les riqueses que ens ofereix l’art, i també, ens permetrà créixer deixant de banda el fanatisme de la barbàrie i la reduïda visió utilitarista que ens imposa el cobdiciós i acaparador mercantilisme global.
La creació artística ha de fer vibrar l’ànima de les persones i per a orientar-nos cap un món més humà cal treballar perquè la humanitat es torni més lliure, més tolerant i, en definitiva, més humana.♦ Sonograma Magazine ©
Revista Sonograma Magazine (número 27 – 06/2015) … CLICAR AQUÍ