Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Arrenquen a Barcelona i Castelldefels els campus científics d’estiu de la UPC per als més joves

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

gran summer-science-camp

Aquest mes de juliol tindran lloc a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) les noves edicions del Campus Científic d’Estiu al Campus Nord i la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia ‘CasTECHdefels’. A més, diferents centres docents de la Universitat també acullen activitats científiques d’estiu per als més joves.

 

Del 29 de juny al 24 de juliol, 120 estudiants de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat participaran en la 6a edició del Campus Científic d’Estiu a la UPC, en quatre tallers que tracten àrees com la robòtica, les matemàtiques, els vehicles elèctrics i els videojocs. Els tallers els organitzen la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME), el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) i l’Escola tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). El Campus Científic d’Estiu a la UPC està coordinat, sota el paraigua del Campus d’Excel•lència Internacional (CEI), per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i, en l’àmbit estatal, per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

L’acte d’inauguració tindrà lloc dilluns, dia 29 de juny, a les 9 hores, a la sala d’actes de l’edifici Vèrtex del Campus Nord de Barcelona. El vicerector de Política Universitària de la UPC, Sisco Vallverdú, donarà la benvinguda als assistents, i el professor Manel Moreno, del Departament de Física i Enginyeria Nuclear (DFEN), impartirà la conferència De Superman a Los Vengadores: la física dels superherois.

Els estudiants escolliran entre els quatre tallers possibles i realitzaran un projecte científic de l’àmbit escollit. La presència de les matemàtiques en el nostre dia a dia; l’estudi de l’arquitectura interna de la plataforma robòtica Lego NXT; el desenvolupament d’un vehicle elèctric o el disseny i l’animació d’un personatge de videojocs són alguns dels temes que s’estudiaran. Els 120 estudiants que hi participen, repartits en quatre torns de 30 persones cadascun, desenvoluparan diverses activitats, des de tallers en grups reduïts, a visites complementàries, a més de les sessions de presentacions de treballs l’últim dia del campus. 

Matemàtiques i robots

El taller ‘Matemàtiques visibles i ocultes en el món tecnològic’ l’organitza la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) amb l’objectiu de mostrar que les matemàtiques estan presents en, pràcticament, totes les activitats i fenòmens de la vida diària. Es treballarà sobre quatre temes que serviran per mostrar com, en diferents situacions, els conceptes i els models matemàtics ajuden a entendre el funcionament dels fenòmens del món físic.

D’altra banda, la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) organitza el taller ‘Els robots al nostre servei’ amb la finalitat d’apropar l’alumnat de secundaria del Campus a les àrees de tecnologia punta de la robòtica, tot introduint-lo a la robòtica mòbil a través de la realització de diferents construccions robòtiques i dissenyant algoritmes. Els alumnes utilitzaran els sensors mitjançant la interacció amb el robot.

L’aplicació de l’energia elèctrica a les solucions de mobilitat és un dels reptes científics i tecnològics que s’estan desenvolupant en el món de l’enginyeria. L’estudiantat del campus també tindrà l’oportunitat, doncs, d’estudiar la ciència i la tecnologia involucrades en els vehicles elèctrics, tant des d’una perspectiva global com particular, abastant des d’implicacions energètiques, ambientals i socials fins als últims avenços tecnològics. Serà en el taller ‘El vehicle elèctric: un nou repte tecnològic en automoció’, a càrrec del Departament d’Enginyeria Elèctrica de la UPC.

Dissenyar videojocs

Per introduir els estudiants en com és el perfil d’un dissenyador de videojocs des de la perspectiva de creació de personatges i el posterior procés d’animació, el Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM), adscrit a la UPC, ha preparat el taller ‘Dissenya i anima el teu propi personatge’.

En finalitzar la sessió, els alumnes hauran creat i animat un personatge, i hauran adquirit la visió general del que consisteixen els estudis i la professió.

Els Campus Científics d’Estiu a Catalunya

La UPC i la Universitat Rovira i Virgili (URV) són les dues universitats catalanes que participen en la 6a edició dels Campus Científics d’Estiu, que es desenvolupen a les universitats espanyoles que han aconseguit el reconeixement de Campus d’Excel•lència Internacional (CEI) amb la finalitat de potenciar l’interès de l’estudiantat de primer de batxillerat i quart d’ESO per la ciència, la tecnologia i la innovació. 

En total, les 16 universitats espanyoles reconegudes amb el segell CEI i participants en els Campus Científics d’Estiu rebran 1.920 estudiants i estudiantes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat. En cada campus es desenvoluparan quatre projectes d’acostament al coneixement científic, en especialitats que abasten des de la biologia a la física, passant per la química, les matemàtiques, el món dels videojocs, la robòtica o l’enginyeria. 

‘CasTECHdefels’

Del 29 de juny al 10 de juliol, el Campus del Baix Llobregat a Castelldefels de la UPC acollirà la segona edició de la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia CasTECHdefels amb diferents activitats dirigides tant al professorat de secundària i a l’alumnat preuniversitari com al públic en general.

‘CasTECHdefels’ aglutina diferents cursos i tallers dedicats als àmbits d’expertesa del Campus del Baix Llobregat de la UPC sota el paraigua de la divulgació científica. Aquest any són: l’Aula Biotic, els cursos per al professorat de secundària, els cursos de divulgació, i els tallers de ciència per a joves. L’exposició GoPhoton!, que tindrà lloc a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb motiu de l’Any Internacional de la Llum, també s’inclou a la programació.

L’Aula Biotic és una activitat adreçada al professorat més dos dels seus alumnes de batxillerat amb l’objectiu de que puguin ajudar a descobrir els gustos i els aromes de la ciència i la tecnologia i del coneixement. L’Aula compta amb dos tallers, un dedicat als drones destinat al professorat i alumnes de ciència i tecnologia, i un altre que tracta la temàtica de la millora genètica, els biocombustibles i l’agricultura, dirigit als professors i alumnes de ciències. 

També s’oferiran cursos per a professorat de secundària, que tenen com a objectiu actualitzar i ampliar els coneixements i generar recursos per poder ser utilitzats a l’aula. Es descobrirà com aplicar la física i les matemàtiques per entendre el funcionament dels éssers vius o quins són els fonaments de l’enginyeria agroalimentària. En l’àmbit TIC, els cursos se centren en conceptes com les smart cities (ciutats intel•ligents) i en la Internet de les coses (xarxa d’objectes d’ús quotidià interconnectats), així com també en els videojocs aplicats a l’educació. 

CasTECHdefels inclou cursets i tallers de divulgació de coneixements diversos orientats a tot el públic que vulgui aprendre sobre ciència i tecnologia. Finalment, els tallers de ciència estan adreçats a joves d’entre 12 i 18, i també organitzen activitats per acostar-los a aquests àmbits. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere