UPF: Nova estratègia en la creació de medicaments antivirals d’ampli espectre
La revista “Journal of Hepatology” publica en el seu últim número els resultats obtinguts pel Grup de Recerca en Virologia Molecular del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF, dirigit per Juana Díez, centrats en l’obtenció d’un fàrmac antiviral vàlid per curar diverses infeccions. En l’estudi també ha col·laborat Andreas Meyerhans, cap del Laboratori de Biologia de les Infeccions, també del DCEXS, i Mark Brönstrup, cap del Chemical Medicine Department al Helmholtz Center for Infection Research d’Alemanya.
La idea que un sol fàrmac pugui tractar diferents microbis és comuna en bacteriologia. El fet de no haver d’identificar necessàriament quin bacteri concret ha causat una infecció permet una resposta molt ràpida: es recepta un antibiòtic d’ampli espectre.
Amb les infeccions virals no hi ha aquesta possibilitat. Actualment hi ha molt pocs fàrmacs antivirals i els que hi ha són específics per a un tipus de virus, fent necessari un procés de diagnòstic abans de poder aplicar el tractament. El desenvolupament d’antivirals d’ampli espectre acceleraria la prescripció dels tractaments, que en molts casos, és essencial per vèncer la malaltia, i proporcionaria una primera línia de defensa contra nous virus. “Els fàrmacs antivirals del mercat actual van dirigits a components específics d’un virus, normalment enzims vírics necessaris per a la multiplicació del virus a les cèl·lules infectades”, explica Georgios Koutsoudakis, investigador del grup de Juana Díez i primer autor del treball. Tenint en compte que virus de diferents famílies són genèticament molt diferents, els antivirals d’acció directa estan fets a mida per a un tipus específic de virus.
L’equip de Juana Díez ha advertit que diferents virus poden necessitar els mateixos components de les cèl·lules hoste per completar els seus cicles vitals. En col·laboració amb l’equip d’Andreas Meyerhans i el de Mark Brönstrup, ha demostrat que un component natural pot inhibir dos virus molt diferents, el de la Immunodeficiència Humana (VIH) i el de la Hepatitis C (VHC). A més, el seu potencial com a inhibidor del VHC és igual de bo que el d’un medicament anti-VHC ja present al mercat. Aquest compost és el SoraphenA, un producte extret dels mixobacteris del sòl i que es dirigeix a l’enzim cel·lular Acetil-Coenzima A Carboxilasa (ACC), proteïna involucrada en la síntesi dels lípids dins les cèl·lules. El gran avantatge d’aquest compost és que com que la seva activitat antiviral està mediada per un component cel·lular, és efectiu per diversos genotips de VHC i mostra dificultat davant el desenvolupament de resistència al fàrmac.
Donat que no sols el VIH i el VHC sinó que molts altres virus, incloent el virus emergent del Dengue, el virus del Nil Occidental i el virus Chikungunya, depenen del metabolisme cel·lular lipídic per multiplicar-se, és possible que l’activitat antiviral del SorA vagi més enllà de VIH i VHC, una possibilitat que els laboratoris de la Dra. Díez i el Dr. Meyerhans ja estan testant.
El concepte d’antivirals d’ampli espectre dirigits a les cèl·lules hoste i obtinguts de la natura així com les característiques de la inhibició de VHC mediada per SorA apareixen publicades a dos articles. Encara és molt aviat per parlar de SorA a clínica. El camí des que un compost antiviral resulta eficaç a cultius cel·lulars fins que arriba a ser utilitzat amb pacients és molt llarg. Però els descobriments experimentals fins el moment són molt prometedors.♦
Articles de referència:
Koutsoudakis G, Romero-Brey I, Berger C, Pérez-Vilaró G, Monteiro Perin P, Vondran F, Kalesse M, Harmrolfs K, Müller R, Martinez J, Pietschmann T, Bartenschlager R, Brönstrup M, Meyerhans A, Díez J. Soraphen A: a broad-spectrum antiviral natural product with potent anti-hepatitis C virus activity . J.Hepatol (2015) (Epub ahead of print).
J. P. Martinez, F. Sasse, M. Brönstrup, J. Diez and A. Meyerhans. Antiviral drug discovery: broad-spectrum drugs from nature . Nat. Prod. Rep., 32 (1), 29 – 48 (2015)