Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El suplement alimentari contra la tuberculosi produït per l’spin-off Manremyc de Germans Trias es vendrà a l’Índia el 2016

Notícia anterior
Notícia posterior

fig-2-humanorgans-orgtuberculosis

– Manremyc, creada per desenvolupar el Nyaditum resae® i dirigida pel Dr. Pere-Joan Cardona, ha tancat un acord amb l’empresa líder en l’àmbit dels probiòtics a l’Índia

– El tractament es vendrà a les farmàcies i es preveu que els primers anys arribi a més d’un milió de persones

– L’Índia és el país amb més incidència de tuberculosi al món i el primer pas que continuarà amb acords a la Xina i el sud-est asiàtic

 

La comercialització del suplement alimentari creat a Catalunya per reduir la incidència de la tuberculosi a tot el món comença a ser una realitat. El tractament es vendrà a les farmàcies índies i nepaleses a finals de 2016 i es calcula que arribi a més d’un milió de ciutadans d’aquests països durant els primers tres anys. Així ho estableix l’acord  que acaben de signar Manremyc, l’spin-off biotecnològica creada a l’Institut Germans Trias per poder desenvolupar aquest suplement alimentari, i Tablets India, l’empresa líder del sector a l’Índia i el Nepal.

D’altra banda, es faran estudis observacionals per poder constatar que amb la introducció del nou suplement alimentari la incidència de la  tuberculosi disminueix.

Un suplement alimentari innovador per prevenir

La Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de Germans Trias, liderada pel doctor Pere-Joan Cardona i reconeguda internacionalment per les seves aportacions innovadores sobre les causes i el tractament de la tuberculosi, va poder demostrar experimentalment que les persones infectades que desenvolupen la malaltia ho fan perquè generen una resposta inflamatòria massa intensa contra el bacteri tuberculós (Mycobacterium tuberculosis).

El nou producte, registrat amb la marca Nyaditum resae®, té l’objectiu de fer menys intensa aquesta resposta i evitar que es desenvolupi la malaltia. Està fabricat en base a un bacteri molt semblant al que causa la tuberculosi, però que el cos identifica com a un aliment. Es tracta de l’anomenat Mycobacterium manresensis, present a l’aigua potable, i que els investigadors de la UTE van identificar per primer cop al riu Cardener. En ser administrat de forma oral, el bacteri informa el sistema immunitari que no ha d’actuar contra el bacil de la tuberculosi, sinó que l’ha de tolerar com si fos un aliment.

Els assajos clínics han demostrat que el Nyaditum resae® és segur, genera una resposta immune protectora i és recomanable per a totes les persones infectades o en risc d’infectar-se. També ho és per als qui han patit la malaltia, ja que tenen predisposició genètica a tornar-la a desenvolupar, així com per als qui hi són més susceptibles, com per exemple els diabètics de tipus 2.

De Catalunya a l’Índia

La UTE de Germans Trias va patentar el producte l’any 2013 després del suport rebut pel Fons d’Investigacions Sanitàries de l’Instituto de Salud Carlos III i la xarxa estatal CIBERES de malalties respiratòries. El següent pas va ser  la creació d’una spin-off per introduir al mercat internacional el suplement alimentari: Manresana de Micobacteriologia SL, és a dir, Manremyc. El novembre de 2013, aquesta va ser una de les empreses catalanes que va viatjar a l’Índia amb la Generalitat i Biocat per començar a establir-hi llaços de col·laboració.

El treball conjunt amb l’empresa catalana Inquve, establerta a Nova Delhi i liderada per Carol Rius, va ser definitiu per escollir Tablets India entre diverses alternatives. Inquve ha apostat fortament pel projecte per la capacitat que té de generar un profund impacte social i un millor control de la tuberculosi a nivell mundial.

Fa just un any, Manremyc aconseguia una ampliació de capital clau per enllestir l’assaig clínic en humans. Després d’això, i demostrats els resultats positius de  l’assaig, l’spin-off va tornar a l’Índia a la cerca de socis llicenciataris, entre els quals Tablets, amb qui ha acabat signant l’acord.

Que l’Índia sigui el primer lloc on es vendrà el suplement alimentari “representa una fita important perquè és el país amb més incidència de tuberculosi al món” explica Pere-Joan Cardona. Aquest és el primer pas en l’expansió del producte. De fet, ja hi ha nous contactes oberts a la Xina i en diversos països del sud-est asiàtic. “La malaltia causa un milió i mig de morts cada any i el nostre objectiu és fer arribar el nostre producte al màxim nombre de persones, també aquells que no puguin pagar el tractament”, comenta Pere-Joan Cardona.

Un exemple d’investigació translacional

El Nyaditum resae® és un bon exemple del que anomenem investigació translacional: ha nascut gràcies a la recerca bàsica als laboratoris d’un institut públic i acabarà beneficiant la salut de milions de persones a partir d’un acord amb la indústria farmacèutica.

Manremyc, membre de l’associació d’empreses CataloniaBio, compta amb diversos inversors privats —els principals són la família Puig de Dou (Kymos  Pharma Services)— i amb un equip multidisciplinari en producció, regulatori i desenvolupament de negoci en l’àmbit de les ciències de la vida i la salut. De fet, alguns dels seus fundadors tenen el coneixement i l’experiència del desenvolupament de la primera vacuna terapèutica contra la tuberculosi, la RUTI®, de la companyia Archivel Farma, actualment en vies d’aconseguir finançament

La tuberculosi, una malaltia del segle XXI

La tuberculosi és una malaltia infecciosa provocada per l’entrada a l’organisme d’un bacteri del gènere Mycobacterium, que normalment s’instal·la als pulmons. És molt freqüent que, malgrat la presència del bacteri, no es desenvolupi la malaltia o es trigui molts anys a fer-ho. La patologia sol causar tos seca de més de dues setmanes d’evolució amb febrícula i lesions als lòbuls pulmonars que van deteriorant l’òrgan.

Arreu del món, la tuberculosi causa un milió i mig de morts l’any, i es registren 100 milions de noves infeccions i vuit milions de nous casos que desenvolupen la malaltia. A Catalunya, cada any hi ha 1.200 persones infectades que desenvolupen la malaltia i unes 10.000 noves infeccions. La mortalitat pot ser molt baixa si es tracta a temps amb antibiòtics, fet que moltes vegades no és possible en països en vies de desenvolupament.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere