Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Sparsity, una ‘spin-off’ de la UPC, al capdavant de les PIMES europees més innovadores en l’àmbit TIC

Notícia anterior
Notícia posterior

Josep-Lluis-Larriba-Pey-Sparsity-1-web

Sparsity, una ‘spin-off’ creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), és la PIME amb més capacitat d’innovació de l’àmbit TIC a Europa, segons el primer informe “Innovation Radar Report”, publicat pel “Joint Research Centre” de la Comissió Europea (CE).

A través de l’informe Radar d’innovació, la CE revisa el potencial d’innovació dels projectes TIC finançats sota el paraigua del 7è Programa Marc i del Programa Marc de la Competitivitat i la Innovació de la Unió Europea (UE). Per elaborar aquest informe, s’han analitzat un total de 279 projectes TIC realitzats entre maig de 2014 i gener de 2015, que han donat com a resultat 517 innovacions procedents de 544 organitzacions europees. D’aquestes empreses, Sparsity, una spin-off de la UPC, lidera les deu pimes més innovadores, pel seu paper clau en el desenvolupament d’aplicacions tecnològiques vinculades al tractament de dades. 

Sparsity també ha obtingut la tercera posició al rànquing general d’innovació, liderat per la Universitat de Cambridge i el centre d’investigació alemany Fraunhofer Gesellschaft, que han aconseguit el primer i segon llocs en una classificació que analitza universitats, centres de recerca, organismes públics, pimes, grans empreses i altres organitzacions. 

L’spin-off Sparsity és una empresa creada en el si de la UPC, impulsada el 2010 pel grup de recerca Data Management Group (DAMA-UPC). Vinculat al Departament d’Arquitectura de Computadors de la Universitat, aquest grup de recerca està integrat en el Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC), membre de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya.

Solucions davant la dispersió de dades

El terme anglès sparsity significa “dispersió”. I és que el camp d’actuació d’aquesta companyia es troba en els grans volums d’informació, en la dispersió de dades en què hi ha una resposta a una pregunta concreta que només pot trobar-se explorant el caos. Sparsity treballa en aquesta galàxia d’informació. “Donem respostes a preguntes complexes, que amb un sistema relacional no es podrien oferir en un temps raonable”, explica Josep Lluís Larriba, director d’aquest grup de recerca i un dels fundadors de la companyia. 

Un exemple d’algunes aplicacions desenvolupades per aquesta spin-off és el d’un sistema que permet prendre decisions en la millora de la mobilitat urbana, com ara incidir en el flux de vianants per tal d’evitar aglomeracions o afavorir que hi hagi més afluència en zones de comerç tradicionalment menys visitades. Les administracions públiques, clients potencials d’aquest tipus de tecnologia, podrien guiar aquest flux per itineraris determinats per donar a conèixer parts de la ciutat més desconegudes, per descongestionar zones molt turístiques, afavorint així la circulació dels ciutadans, o per donar més èmfasi a zones que proporcionen més oferta cultural, d’oci o de compres. 

Aquesta idea ha dut a Sparsity a obtenir un dels 28 projectes d’acceleració dins del projecte frontierCities, finançat per la UE per donar suport a la introducció en el mercat d’aplicacions de mobilitat intel·ligents per a ciutats de tot Europa. En el cas d’Sparsity, el projecte està enfocat, específicament, a la ciutat de Barcelona.

L’empresa ha treballat també en una eina denominada Tweeticer per detectar les persones usuàries més influents en determinats temes d’interès a fi de construir un públic d’alta qualitat a Twitter, en la detecció de transaccions immobiliàries potencialment fraudulentes i en l’anàlisi de les causes del càncer, entre d’altres.

Barcelona i Espanya, al pòdium europeu de les TIC

L’informe de la CE assenyala també la ciutat de Barcelona com el major centre d’innovació en l’àmbit de les TIC a Europa, ja que compta amb un total de 19 organitzacions que són actors clau en la innovació. Una xifra amb la qual la capital catalana supera a Londres i París, que acullen 17 organitzacions clau en el aquest camp. Per països, l’informe destaca Alemanya, Espanya i Regne Unit, per aquest ordre, quant a nombre d’empreses i institucions punteres o amb un pes important per la innovació en el mateix àmbit. 

Aquest Radar d’Innovació es basa en una avaluació estadística dels projectes TIC finançats pels dos programes marc mencionats i té com a objectiu identificar els resultats amb un potencial elevat d’innovació i a les empreses i institucions que hi ha al capdavant dels projectes desenvolupats. De fet, aquest informe és un primer pas de la CE per demostrar l’impacte econòmic de les subvencions de la UE dels programes de recerca i innovació. ♦

 

FOTOGRAFIA: Director del grup de recerca, Josep-Lluis Larriba Pey.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere