Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

BCN Respira: Un experiment de participació ciutadana per mesurar la contaminació d’aerosols a Barcelona / ICFO-CREAL-BcnLab

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

barcelona_skyline_by_topgon-d2ijicb

La nova iniciativa, proposada i coordinada per ICFO, amb la col·laboració de CREAL i inclòs dins l’Oficina de Ciència Ciutadana del BCNLab, busca promoure i fomentar el coneixement sobre les propietats dels aerosols i els seus efectes en el medi ambient.

L’experiment de participació ciutadana té com a objectiu dibuixar un mapa de la concentració d’aerosols a la ciutat comtal. 

Basat en la tecnologia d’iSPEX, per poder fer l’experiment es necessita un iPhone, un dispositiu complementari al telèfon, una aplicació per a smartphones gratuïta i llum. 

L’experiment “BCN Respira” es realitzarà des del 15 de setembre al 15 d’octubre a 4 Punts d’Observació de la ciutat comtal: Barceloneta, Collserola, Diagonal i Montjuïc.

 

Avui dia, l’esport s’ha convertit en un exercici quotidià de les nostres vides degut a que som conscients que l’esport significa salut i benestar físic. A Barcelona, milers de persones gaudeixen d’entorns exteriors per córrer, patinar, anar en bicicleta o simplement passejar. Donada la geografia i l’estructura de la ciutat, diferents zones s’han establert com a llocs idonis per a la pràctica d’esport o senzillament per fer-ne un recorregut “verd”. Però, tot i ser considerades zones esportives, realment no se sap quina és la qualitat d’aire que es respira en aquests recorreguts. Per això, segurament a molts esportistes els agradaria saber Com és la qualitat de l’aire on generalment es practica esports a l’aire lliure a Barcelona?

Una nova iniciativa proposada i organitzada per l’ICFO- Institut de Ciències Fotòniques- busca promoure i fomentar el coneixement sobre les propietats i el comportament dels aerosols a l’atmosfera i els seus efectes en el medi ambient, amb l’objectiu de fer partícips als ciutadans barcelonins d’un experiment científic utilitzant simplement un mòbil i llum.

En col·laboració amb el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre de l’aliança ISGlobal, i inclòs dins l’Oficina de Ciència Ciutadana del BcnLab, l’ICFO coordina l’experiment a Barcelona. Des del 15 de setembre al 15 d’octubre, qualsevol ciutadà amb un iphone 4 o 5 podrà participar i mesurar la concentració d’aerosols a 4 Punts d’Observació de la ciutat elegits de forma estratègica: Barceloneta, Collserola, Diagonal i Montjuïc. Aquests llocs són d’ús freqüent pels ciutadans barcelonins per practicar esports, especialment per córrer.

Participar de l’experiment serà molt senzill. Cada ciutadà que vulgui sumar-se a la iniciativa podrà acostar-se a qualsevol punt d’observació i sol·licitar el préstec del dispositiu (add-on) als científics voluntaris, descarregar l’aplicació gratuïta, adossar l’add-on al seu iPhone 4 o 5, apuntar al cel i mesurar. Perquè l’experiment sigui un èxit, cadascun dels Punt d’Observació necessitarà comptar amb un mínim de 50 iphones diferents que puguin realitzar el mesurament en un període de temps determinat. D’aquesta manera, es podran obtenir dades estadístiques fiables per reconstruir el mapa d’aerosols de Barcelona.

Aquesta iniciativa forma part del projecte LIGHT2015, que coordina la posada en marxa de l’experiment, en forma paral·lela, en deu ciutats importants d’Europa: París, Londres, Manchester, Milà, Roma, Berlín, Copenhaguen, Belgrad, Atenes i Barcelona. Des de l’ICFO, el CREAL i la Oficina de Ciència Ciutadana de BcnLab, convidem a tots aquells interessats en saber com és la qualitat de l’aire a Barcelona a sumar-se a aquesta iniciativa i ser part d’un gran experiment a nivell europeu contra la contaminació ambiental.♦

 

Web oficial … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere