Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona amb els refugiats sirians

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

La Universitat de Barcelona presenta un conjunt de mesures per acollir refugiats sirians

 Rector_Shifa_2578

El rector Dídac Ramírez i l’estudiant de doctorat Shifa Mathbout.

 

 La Universitat de Barcelona ha posat en marxa el Programa de suport als refugiats, un conjunt d’actuacions destinades a donar suport als estudiants i refugiats sirians que arribin a Catalunya fugint del conflicte al seu país. D’aquesta manera, la Universitat calcula que pot arribar a acollir al voltant d’un centenar de persones que tinguin la condició de refugiat, facilitar-los la seva adaptació a Catalunya i permetre la continuació dels seus estudis universitaris a Barcelona. El programa neix sobre la base de cooperació i solidaritat ja existent a la Universitat i en la línia de cooperació que aquest centre manté amb els països àrabs i amb la col·laboració d’altres agents com l’Ajuntament de Barcelona o les entitats de suport als refugiats, per exemple ACSAR (Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats).

En roda de premsa que ha tingut lloc avui, el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, ha anunciat que el programa tindrà un cost aproximat de mig milió d’euros. Una part del finançament vindrà de programes especials de les administracions. «Les línies d’actuació dissenyades per la institució són transversals i es desenvoluparan en origen, és a dir, sobre aquells països que acumulen més gruix de refugiats, i en destí, a la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana», ha apuntat el rector. A la roda de premsa, Shifa Mathbout, estudiant siriana de la Universitat de Barcelona, ha explicat la seva experiència a la UB. La Shifa va arribar a Barcelona el 2012, on va continuar amb el seu doctorat sobre climatologia a la Facultat de Geografia i Història. En breu, iniciarà una estada postdoctoral a la Facultat de Física. En la seva intervenció, ha volgut agrair el suport rebut tant de la Universitat de Barcelona, dels seus companys i professors, com de la societat catalana.

La primera mesura ja posada en marxa ha estat la creació d’una unitat de coordinació que dirigirà Xavier López, director de la Fundació Solidaritat UB i expert en cooperació internacional i suport als damnificats en conflictes. L’objectiu d’aquesta unitat serà canalitzar totes les accions concretes adreçades als refugiats sirians.

La segona mesura ha consistit en la posada en marxa d’un web per aconseguir fons que permetin als estudiants sirians afrontar costos derivats de l’estudi, com pot ser la compra de llibres.

Accions desenvolupades en destí (Barcelona)

En primer lloc, la Universitat de Barcelona cedirà sense cost de lloguer un total de 20 places d’allotjament, repartides entre l’edifici Eucaliptus, al barri de Torre Baró, i els col·legis majors del centre.  

Els refugiats que vulguin continuar els estudis podran disposar d’una beca que cobrirà el 100 % del cost de la matrícula. En el cas d’estudiants de grau, es facilitarà el trasllat d’expedient, i en el cas de doctorat i màster, podran cursar a la UB algun programa afí al que feien.

D’altra banda, els estudiants sirians que arribin a la UB rebran suport per agilitzar la seva adaptació a la societat catalana. Això inclourà la possibilitat de fer cursos gratuïts de 40 hores de cultura i llengua (català i castellà). Des d’Alumni UB i Voluntariat UB es coordinarà la participació d’exalumnes i alumnes per fer tasques de mentoratge i d’acompanyament als nouvinguts de Síria durant els primers mesos d’estada a Catalunya.

Els serveis de la Universitat de Barcelona també es posen a disposició dels refugiats: els alumnes podran rebre assessorament legal en els tràmits de l’estatus de refugiat, gràcies al suport de la Clínica Jurídica dret al Dret de la UB, on estudiants i professors de la Facultat de Dret duen a terme serveis d’orientació jurídica i tramitació de justícia gratuïta. Els especialistes de la Clínica Psicològica de la Universitat de Barcelona atendran totes les persones que requereixin suport psicològic, tant adults com nens. Per la seva banda, l’Hospital Odontològic de la Facultat d’Odontologia oferirà atenció odontològica a qui ho necessiti.

Accions desenvolupades en origen

La Fundació Solidaritat UB, dins del projecte europeu Observatori Europeu de Memòries, està desenvolupant mesures d’actuació en països com ara Hongria i Sèrbia, en coordinació amb universitats i entitats sobre el terreny, per tal de pal·liar les difícils circumstàncies dels refugiats en aquests estats.

La trajectòria de cooperació de la UB amb els països àrabs inclou, a més del treball de tipus més humanitari, tota una tasca més estructural per enfortir la cooperació acadèmica i de recerca amb aquesta àrea geogràfica. En aquest sentit, es participa en els projectes Avempace dins del programa Erasmus Mundus de la UE. En concret, aquest curs 2015-2016 ja estudien a la UB tres estudiants sirians de doctorat i postgrau.

Des de la Universitat de Barcelona s’ha impulsat també la creació de la Conferència Araboeuropea d’Educació Superior (AECHE), un pont entre l’Associació d’Universitats Àrabs (AARU) i l’Associació Europea d’Universitats (EUA). La tercera edició de l’AECHE, que tindrà lloc l’any vinent, inclourà un apartat dedicat íntegrament a refugiats. També es procurarà, dins l’AECHE, engegar projectes que pugui finançar el Madad Fund, un fons de la UE per respondre a la crisi siriana.

Altres actuacions

La Universitat de Barcelona impulsarà un programa de voluntariat per enviar recursos als camps de refugiats. Igualment, també farà accions de difusió i de comunicació, com la taula rodona «La crisi dels refugiats a debat: en el dret d’asil i l’acollida», que tindrà lloc el dia 22 de setembre al Parc de les Humanitats i les Ciències Socials.

La Universitat de Barcelona es manifesta oberta a participar o implicar-se en qualsevol altra acció liderada per l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats o altres entitats, cedint espais si és necessari.

Als anys noranta, la UB ja va firmar dos acords amb l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats per donar suport a estudiants que fugien de la Guerra dels Balcans.

Segons dades de Solidaritat UB, des de l’inici del conflicte armat sirià el 2012, han mort prop de 250.000 persones, hi ha hagut un milió de ferits i la meitat dels 22 milions de persones que vivien al país ha hagut de marxar de casa seva. Es calcula que més de quatre milions de persones han abandonat Síria.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere