La Comissió Europea invertirà 16 000 milions d’euros en recerca i innovació els propers dos anys
D’acord amb el nou programa de treball 2016‑2017 aprovat avui, la Comissió Europea té intenció de fomentar la competitivitat invertint prop de 16 000 milions d’euros en recerca i innovació en els propers dos anys en el marc del programa Horitzó 2020, el programa europeu de finançament de la recerca i la innovació.
Les oportunitats de finançament que ofereix el nou programa de treball responen totalment a les prioritats polítiques del President de la Comissió, Jean-Claude Juncker: el paquet d’ocupació, creixement i inversió, el mercat únic digital, la unió energètica i la política de lluita contra el canvi climàtic, la millora del mercat interior i l’enfortiment de la indústria europea i la potenciació de la presència d’Europa al món.
«La recerca i la innovació són els motors del progrés europeu i ens són imprescindibles per poder fer front a reptes que ens amoïnen avui dia com ara la immigració, el canvi climàtic, l’ús d’energies netes o la salut. Al llarg dels dos propers anys es destinaran 16 000 milions d’euros del programa Horitzó 2020 a donar suport als projectes científics més importants d’Europa de manera que se’n puguin beneficiar tots els ciutadans», ha declarat avui el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.
D’acord amb les prioritats estratègiques del comissari Moedas, el programa Horitzó 2020 s’obrirà a la innovació, a la ciència i al món. El nou programa de treball 2016‑2017 ofereix oportunitats de finançament mitjançant una sèrie de convocatòries de propostes, contractacions públiques i altres actuacions com ara els Premis Horitzó; en total, s’abastaran uns 600 temes. L’estructura del programa de treball reflecteix la flexibilitat global del programa Horitzó 2020, que se centra en les prioritats a llarg termini de la UE i en els reptes socials més apressants; val a dir que el nou programa de treball també aborda els nous problemes que estan apareixent com ara els brots de noves malalties o plagues.
A més, el nou programa de treball també servirà per finançar una sèrie d’iniciatives transversals: la modernització de la indústria europea (1 000 milions d’euros); les tecnologies i normatives relacionades amb la conducció automàtica (més de 100 milions d’euros); la potenciació de l’ús de la Internet de les coses (139 milions d’euros) per digitalitzar les indústries europees; el programa Indústria 2020 i l’economia circular (670 milions d’euros), que ens permeti disposar d’una economia forta i sostenible; i, finalment, ciutats intel·ligents i sostenibles (232 milions d’euros) per fer que els entorns urbans europeus integrin més bé el medi ambient, els transports, l’energia i les xarxes digitals.
D’altra banda, també es destinaran un mínim de 8 milions d’euros a finançar la recerca en matèria de seguretat de les fronteres exteriors de la UE per tal d’ajudar a detectar i prevenir el tràfic d’éssers humans i el contraban, 27 milions a finançar les noves tecnologies de prevenció de la delinqüència i el terrorisme i 15 milions més a la recerca sobre l’origen i l’impacte dels fluxos migratoris que arriben a Europa. El nou programa de treball també es basarà en els èxits que s’han assolit recentment en matèria de recerca sanitària, com ara les descobertes d’avantguarda relacionades amb el virus de l’Ebola finançades pel programa Horitzó 2020, i invertirà 5 milions d’euros més per fer front al brot de Xylella fastidiosa que afecta les oliveres.
Un altre dels objectius del nou programa de treball és millorar l’impacte que tindrà el finançament del programa Horitzó 2020. En primer lloc, posarà més diners a disposició de les empreses innovadores gràcies a les noves oportunitats de reducció de l’endeutament que ofereix el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques i 740 milions d’euros més per donar suport a les activitats de recerca i innovació de gairebé 2 000 petites i mitjanes empreses. També es farà un esforç per millorar les sinergies amb altres programes de finançament europeus, segons va afirmar el President Juncker en el seu discurs sobre l’estat de la Unió, i s’assessorarà els investigadors perquè puguin presentar correctament les seves sol·licituds, orientant-los i donant‑los criteris d’impacte.
El programa de la UE de finançament de la recerca i la innovació conegut com Horitzó 2020 es va engegar l’1 de gener del 2014. L’objectiu és invertir al llarg de set anys 77 000 milions d’euros en projectes de recerca i innovació per donar una bona empenta a la competitivitat econòmica europea i eixamplar les fronteres del coneixement humà. El pressupost de recerca de la UE se centra principalment en la millora de la vida quotidiana dels ciutadans en sectors com ara la salut, el medi ambient, el transport, l’alimentació o l’energia. Els projectes de col·laboració amb les indústries farmacèutiques, amb la indústria aeroespacial, la indústria automobilística o la indústria electrònica també volen fomentar la inversió del sector privat i el creixement i la creació de llocs de treball d’alta qualificació.♦