Aprenentatge de manera lúdica a la Universitat Politècnica de València
Alejandro Rodríguez Villalobos, professor del campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) i investigador de l’Institut Tecnològic d’Informàtica, ha desenvolupat un innovador projecte docent -que parteix de l’ús de jocs de rol i simulació- per a la formació de directius i la millora contínua de processos empresarials, productius i logístics.
La base del seu treball és la ludificació (gamification, en anglès), un sistema d’aprenentatge a partir de l’ús de jocs seriosos, dissenyats no solament per a ampliar els coneixements, sinó també per a proporcionar noves experiències que ajuden a desenvolupar noves habilitats i capacitats professionals.
Entre els que s’han posat en pràctica, n’hi ha un de simulació per ordinador de la cadena de subministraments (Implexa), i un joc de rol i simulació dels processos d’emmagatzematge i preparació de comandes (LLOG).
Metodologies didàctiques actives personalitzades per a cada empresa
“La principal novetat d’aquest projecte formatiu”, explica el docent de la UPV, “és la creació, el desenvolupament i la utilització en empreses dels jocs de simulació i rol per a la formació de directius d’empresa. Es tracta d’un treball realitzat a mida per a cada empresa, amb l’objectiu de millorar la capacitació dels seus directius i responsables d’àrees”.
“En aquest cas, en lloc de partir de les tradicionals lliçons amb diapositives, s’han utilitzat diverses metodologies didàctiques actives, entre les quals es troba l’aprenentatge basat en el joc”, apunta Alejandro Rodríguez.
Simulació de processos empresarials en l’àmbit de la logística
Els jocs desenvolupats pel professor de la UPV estan especialment ideats amb la finalitat de simular processos empresarials de l’àmbit de la logística. Permeten aprendre, de forma amena, conceptes i eines, al mateix temps que serveixen per a desenvolupar capacitats i habilitats imprescindibles a nivell empresarial, com ara la planificació, el treball en equip, la coordinació, la responsabilitat, l’eficiència del procés, la millora contínua, etc.
Combinen rols individuals i col·laboratius
A més, “estan creats per a poder simular diferents escenaris complexos (segons l’empresa i els seus requeriments), la qual cosa permet als alumnes provar diferents estratègies de resolució, tècniques i eines, i aprendre durant el procés la que resulta més apropiada segons el cas
“Cadascun dels jugadors assumeix un paper o funció dins del procés”, explica Rodríguez, “i tots formen un equip en el qual, de forma col·laborativa, com passa en les empreses, han de resoldre un determinat problema, prenent decisions i duent a terme accions de la forma més eficient”.♦