Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

II Congrés Internacional d’Art, Ciència i Ciutat / Universitat Politècnica de València

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

einstein-art

Els dies 22 i 23 d’octubre de 2015, a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, tindrà lloc el II Congrés Internacional d’Art, Ciència i Ciutat, l’objectiu del qual és fomentar la investigació interdisciplinària sobre la cultura tecno-científica de les societats contemporànies i la seua incidència en els maneres de vida i, especialment, l’impacte de les tecnologies de la imatge en els contexts urbans.

Aquesta segona edició del congrés es planteja com a un fòrum de discussió que permeta reunir i difondre les experiències més rellevants en torn a la relació art+ciència+ciutat, situant com a concepte transversal que vertebra el nexe, la llum. Llum entesa des de la complexitat de la seua doble naturalesa, tant en les aplicacions com en els discursos teòrics.

La sessió inaugural anirà a càrrec dels professors de la Universitat de València Ana Cros i Fernando Sapiña, amb el taller

“Llum, més llum, això és la guerra”

Segons els diccionaris, la llum és l’agent físic que fa visibles els objectes. És una definició que fa referència a la nostra forma habitual de percebre la llum, a través dels nostres ulls. Però la llum és un tipus particular de radiació electromagnètica. Açò vol dir que hi ha altres tipus de llum que no són visibles pels nostres ulls, llums que ens permeten obtenir informació sobre la naturalesa: rajos X, radiació infraroja, microones…

El diccionari també defineix la llum com la claredat que irradien els cossos en combustió, ignició o incandescència. I ací es fa referència tant a la forma de generar llum com a la nostra forma de percebre-la. La generació de llum ha evolucionat molt en les últimes dècades i, a més dels cossos incandescents, tenim les làmpades de descàrrega (amb o sense materials fosforescents) i els díodes emissors de llum. A més, hem desenvolupat formes d’obtenir llum que no impliquen l’ús d’electricitat.

La llum pot transformar-se en electricitat mitjançant cèl•lules fotovoltaiques. En la crisi ambiental en què ens trobem, la implementació de fonts d’energia renovables és necessària per a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Alguns països com Alemanya ja obtenen una part significativa del seu subministrament elèctric gràcies al Sol. Però, a més, esta tecnologia està tenint un impacte important en la qualitat de vida de les persones de països en vies de desenvolupament.

En aquesta conferència-taller es parlarà de la llum, es mostrarà com podem obtenir llum amb electricitat i amb reaccions químiques, i com podem transformar la llum en electricitat. Les explicacions aniran acompanyades d’una sèrie d’experiències per a il·lustrar els conceptes introduïts.

Ana Cros és catedràtica al Departament de Física Aplicada i Fernando Sapiña professor titular del Departament de Química Inorgànica i tots dos desenvolupen la seua recerca a l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV).  La seua investigació està orientada a la preparació de materials i a l’estudi de les seues propietats. Els dos tenen una amplia experiència en activitats de divulgació, i han decidit unir forces per celebrar l’Any Internacional de la Llum.♦

PROGRAMA COMPLET … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere